Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Zwracam się do Was z pytaniem jaka może być przyczyna przedostawania się oleju z silnika do układu chłodzenia :( ?? Od jakiegoś czasu zauważyłem, że spuszczana woda z układu chłodzenia jest tłusta, a jeśli jest nie spuszczana przez dłuższy czas to na dole chłodnicy gromadzi się ciemny przepracowany olej.

Czy ktoś maił już taki przypadek??? jeśli tak to proszę o wskazówki gdzie szukać przyczyny.

Pozdawiam.

Opublikowano (edytowane)

w ursusie ktoremu remontowalismy silnik- przyczyna byla pompa wody ktora byla zbyt intensywnie smarowana- gdy silnik sie rozgrzewal smar dostawal sie do wody i wygladal na olej;)

jak tuleja jest peknieta to raczej w oleju w silniku tez jest woda, moze byc glowica...

Edytowane przez UrsusByczaSila
Opublikowano

temat przedostawania się wody do oleju też już przerabiałem, i była to właśnie pęknięta tuleja cylindrowa. Pompa wodna odpada, ponieważ bardzo rzadko ją smaruję, zresztą niedawno wymieniłem na nową, a ta nie ma kalmidki do smarowania.

Uszczelki pod głowica także wymieniałem i nie dało to efektu.

Pozostaje jeszcze sprawdzenie głowicy tak jak napisał "UrsusByczaSila" :(

Jeśli jeszcze ktoś ma jakieś propozycję to proszę w skazówki

Opublikowano (edytowane)

U mnie powodem przedostawania się wody do oleju była uszczelka pod głowicą. W chłodnicy też pojawiła się tłusta substancja. Tylko w tym przypadku akurat olej robił się szary. Nie zaszkodzi jednak przyjrzeć się tulejom.

Edytowane przez alek162
Opublikowano

u mnie też tak było w ciapku,nawet w tłumniku była aż odpalić nie chciał,wymienienie uszczelki pod głowicą pomogła a miałem głowice już wymieniać,sprawdzenie szczelności nie zaszkodzi nawet,kupuj uszczelke i git

Opublikowano

Widziałem też przypadek przedostawania się oleju do chłodnicy poprzez pęknięcie tulei, lecz były także przedmuchy spalin do chłodnicy. Tuleja była pęknięta u góry, tam gdzie zawsze gromadzi się nagar - po oczyszczeniu nagaru zobaczyłem pęknięcie. Powodzenia w naprawie :)

Opublikowano

To raczej głowica -gdyby była tulej lub uszczelka to miałbyś wode w oleju!

Ale powiem szczeze ,ze jeszcze nie spotkałem przypadku ,żeby w chłodnicy było olej ,a niebyło wody w Silniku :blink:

Opublikowano

ale głowica nie taka tania,przed zakupem najlepiej sprawdzić szczelność . u mnie mechanik pozatykałte otwory ziemniakami, A wchłodnicy tez był olej u mnie,przed założeniem wszystko wyczyściłem ładnie na błysk.

Opublikowano

mam taki sam problem i już wymieniliśmy uszczelki ale to nic nie dało dalej to samo i jeszcze jest to dziwne ze to tylko czasami nam pocisnie ten olej czasami jest czyściutka chłodnica :(

Opublikowano

przyznam się, że rozmawiałem już z kilkoma specami, którzy zajmują się tymi ciągnikami i żaden nie mógł jednoznacznie powiedzieć jaka może być przyczyna. Pęknięcie lub inne uszkodzenie głowicy jest tutaj najbardziej prawdopodobne :mellow:

Opublikowano

Hmm dziwna sprawa nie wątpię. U mnie zazwyczaj to była wina uszczelki pod głowica. Jak nie to to sprawdź głowice, splanuj, zregeneruj i wtedy powinno być dobrze. A planowałeś głowicę przed zmiana uszczelki?

Opublikowano

To konieczne trzeba. U mnie III i IV głowica tak słabo trzymało że co rok lub 2 uszczelkę trzeba było wymienić. Teraz po planowaniu trzyma dobrze tyle że teraz się ukazało że zużycie oleju nie jest przyczyna uszczelki ale też już wyeksploatowanego silnika i w moim przypadku potrzebny jest remont.