Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jakieś genialne pomysły tylko ja mówię jak zrobione ma mój znajomy...

A jak podłączysz do gniazda do przyczep to odłączysz przyczepę i tak będzie migał jak włączysz.Chyba że obwód będzie otwarty.

Opublikowano

Nie jakieś genialne pomysły tylko ja mówię jak zrobione ma mój znajomy...

A jak podłączysz do gniazda do przyczep to odłączysz przyczepę i tak będzie migał jak włączysz.Chyba że obwód będzie otwarty.

Widzę że nie rozumiesz co to znaczy połączyc szeregowo. I co znaczy pojęcie zamknięcia obwodu czy otwarcia to ta dyskusja nie ma sensu

Opublikowano

@Mariuszd93 A pewien jesteś że przy połączeniu szeregowym dwóch żarówek (kontrolki i światłą głównego) kierunkowskaz (a czasem dwa z dwóch przyczep) będzie świecił pełnym światłem???

Opublikowano

Nie będzie świecił pełnym światłem bo na każdej żarówce będzie spadek napięcia ale będzie świecił . 2 przyczepy do c360 to raczej po szosach nikt nie ciąga a przy 1 spadek nie będzie az tak duży.

Nigdy tego nie praktykowałem napisałem tylko najprostszy według mnie sposób.

Opublikowano

Owszem ciągają 2 przyczepy po drogach. A to że spadek napięcia będzie to i ja wiem bo to oczywiste ale pytanie czy kierunkowskaz zaświeci na tyle mocno żeby go było widać w dzień. Bo jeśli napięcie rozłoży się po 6V na żarówke to zapomnij o świeceniu bo będzie się tylko lekko żarzyć ale jeśli rozłoży sie proporcjonalnie do mocy żarówek to by było do zaakceptowania. Sam niewiem jakby to było w rzeczywistości ale dowiem się.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

O czym Wy w ogóle piszecie? Chcecie podłączać żarówkę do gniazda tylko po to żeby sobie świeciła? Aby kontrolować czy światła kierunku jazdy w poszczególnych przyczepach świecą należy zastosować specjalny przerywacz kierunkowskazów z kontrolą prądu i wyjściami na trzy kontrolki. Inaczej się nie da. I tak nie jest to rozwiązanie doskonałe, bo można w ten sposób kontrolować tylko ilość świecących żarówek a nie ich kolejność, przerywacz wykrywa przepalenie żarówki w jednej z przyczep lub ciągniku, a nie pokazuje która to żarówka. Innymi słowy trzy kontrolki świecą się jak podłączymy dwie przyczepy. Gdy przepali się żarówka w ostatniej przyczepie to trzecia kontrolka gaśnie. Ale trzecia kontrolka też gaśnie jak przepali się żarówka w ciągniku (a nie pierwsza).

Opublikowano (edytowane)

Specjalnego przerywacza nie trzeba. Kiedys mojemu tacie zbudowałem prościutki układ na jednym tranzystorze który właśnie kontrolował przepływ prądu w przewodzie (mój tato zastosował go do kontroli działania światła "stop") można by zastosować taki układ zwielokrotniony do kontroli dwóch kierunkowskazów.

Edytowane przez Karol445
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak właśnie działa ten przerywacz. Najlepiej zamontować taki od C-330M.

Opublikowano

Widzę że nie rozumiesz co to znaczy połączyc szeregowo. I co znaczy pojęcie zamknięcia obwodu czy otwarcia to ta dyskusja nie ma sensu

Wiem co to jest podłączenie szeregowe i co to jest zamknięcie i otwarcie obwodu.I dyskusja nie ma sensu z tobą bo prawie każdy mój post jest krytykowany przez ciebie niezależnie od tego co tam napiszę.

Opublikowano

Witam

Nie mam w ursusie kierunków, jak przełącze przełacznikiem to żarówka tylko jarzy i na dodatek tylko z lewej strony. Z drugiej nawet żarówka nie jarzy. Posprawdzałem wszystie styki i jest OK. Co może być przyczyna że nie ma kierunków??

Opublikowano

Bezpieczniki sprawdziłem, a jak sprawdzić przerywacz czy jest dobry?? Mase mam tylko w jednej lampie tu z przodu na błotniku z prawej strony. Żarówki wymieniłem na nowe. A w każdym kloszu powinna być masa czy tylko w jednym??

Opublikowano

Sorry za odkop tematu, ale mam ten sam problem w swoim 3P. Otóż nie mam świateł stop w ciągniku. Który to jest bezpiecznik odpowiedzialny za te światła ? Jak patrzyłem w instrukcji obsługi to wydawało mi się że pierwszy od dołu. Tylko nie wiem czy dobrze to odczytałem. Jeśli dobrze to tam w ogóle prąd nie ma. Gdzie mam szukac przyczyny ?

Pozdrawiam

Opublikowano

ja miałem niedawno coś takiego że nie działały kierunkowskazy a zamiast świecić kontrolki od kierunków to migała kontrolka od ładowania, wiecie co było??