Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wiem tyle ile mi przyslano w nowych wymogach wzajemnej zgodnosci obowiazujacych od 1 stycznia 2011 roku. Taka ksiazeczka kazdy pewnie juz gdzies widzial. Chyba nie wszyscy dostali co?

Opublikowano

Jeśli chodzi o ewidencje to jeszcze pól biedy jest wzór ewidencji i trzeba się go trzymać, pewnie więcej problemów będzie z przechowywaniem pasz i systemem dystrybucji bo jak narazie to brak jest jakiś konkretów tylko ogólniki

Opublikowano

Bezpieczenstwo pasz

- Rolnikowi nie wolno wprowadzac do obrotu paszy niebezpiecznej dla zwierzat i stosowania jej w zywieniu zwierzat

Pasza jest uznana za niebezpieczna jezeli

-ma negatywne skutki dla zdrowia

-powoduje ze sporzycie zywnosci uzyskanej ze zwierzat nia karmionych jest niebezpieczne dla ludzi

-Rolnik jest zobowiazany do prowadzenia dokumentacji dotyczacej

-stosowania srodkow ochrony roslin

-stosowania preparatow bio bojczych

-kazdej parti paszy przyjmowanej do gospodarstwa i wydawanej z gospodarstwa

-stosowania nasion\ziarna genetycznie modyfikowanego

Opublikowano

Dzisiaj czytałem tą książeczkę i te przepisy co napisał @Denison są jasno napisane i zrozumiałe ale czy jest jakiś przepis który określa miejsca sporządzania paszy ( czy w miejscu składowania zboża można wytwarzać paszę tj. mleć ziarno?) i jakie warunki muszą być spełnione w miejscu gdzie leży zboże i pasza?

Opublikowano

Do tego są załączniki 6 7 8 na końcu. Chodzi zapewne tylko o to aby pilnować m.in okresów karencji od zbioru do przetworzenia i podania itd z tego co tu widzę nie ma się czym przejmować

To gdzie wytwarzać pasze w jakich warunkach itd jest właśnie nie określone w tej książeczce a to mnie najbardziej interesuje

Opublikowano

No właśnie i teraz niech wpadnie kontrola i wszytko będzie zależeć od inspektora. Jeden uzna ze jest wszytko ok a drugi powie ze jest źle...

Poza tym książeczka przyszła kilka dni temu. Czemu nie przyszła rok przed obowiązywaniem przepisów?? Ci co majo coś do przerobienia mieli by czas na dostosowanie się.

Opublikowano

Mi również się wydaje ze to co narazie jest wiadome nie jest aż tak straszne. Obawiałem się ze mogą się zmienić odległości magazynów paszowych itd od płyty gnojowej ale na szczęście nic się nie zmieniło.

Opublikowano

Ta książeczka to pic, jest zapis ze mam zapewnić identyfikalność paszy jeśli sam mieszam poszczególne komponenty w gospodarstwie to co mam nadawać jakieś numery poszczególnym partia paszy bo jeśli kupuje gotowa pasze to powinno być w porządku bo tam już jest nr partii, zamiast wytłumaczyć to robią zamęt w głowię

Opublikowano

Dążymy do zlikwidowania polskiego rolnictwa i kupowania produktów z zachodu.

Jak jest z cukrem?? Polska produkuje go mnie od zapotrzebowania bo tak nam nam kazano. To co braknie kupić trzeba. Cukrownie pozamykane. Ludzie potracili prace. Buraki trzeba wozić (ciężarówkami po świetnych polskich drogach) coraz dalej lub całkowita likwidacja z uprawy.

Opublikowano

Dokładnie biurokracja biurokrację goni a tacy inspektorzy kasę dużą dostają. W zamian tego powinni podnieść ceny tuczników bo pasze poszły w górę.

Ale paszę napewno swoją będzie można podawać bo nie wyobrażam sobie opcji żeby paszarnia robiła paszę z moich płodów przecież to kolejne koszta są może jakieś ustępstwo w tym punkcie jest. <_<

Opublikowano

Raczej nie dojdzie do tego ze będziemy musieli sprzedać zboże paszarni a ona nam sprzeda pasze tak drogo ze wyjdziemy na minus bo tym to by już wykończyli polskiego rolnika

Opublikowano

Ale o jakich książeczkach wy tu piszecie? Od kogo je dostaliście? Ja w każdym razie nic nie mam i nic a takich nie słyszałem... :unsure:

Już kiedyś Polska wysyłała na Zachód zboże i stamtąd sprowadzała mąkę, kto interesuje się trochę historią wie jak to się skończyło. ;)

Opublikowano

http://cc.cdr.gov.pl/pliki/npd/CC_SKOROSZYT.xls

z arkuszu SPIS (3 od lewej)

klikamy

V (PRODUKCJA ZWIERZĘCA)

4 Ewidencja produkcji pasz

lub szukamy arkusza: Ewid pasz SMR11, 12, 16-18

Czyli nie takie trudne

Oczywiście jest to proponowany i zalecany układ ale nie ma czegoś takiego że to musi tak wyglądać

Jednak gdy ktoś posiada segregator z takim spisem i prowadzi to wg zaleceń i w razie kontroli przychodzi przygotowany to zupełnie inaczej wygląda podejście inspektorów

Należy zaznaczyć że kontroluje agencja, IW lub PIORiN, a jak narazie z IW nie ma problemów a w razie czego taka ewidencje szybko idzie przygotować.

Można też skorzystać z oceny gospodarstwa i doradca wtedy powinien być bardzo pomocny

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/32942-cross-compliance/

Opublikowano

Ja kontrol od pasz miałem w grudniu 2010 roku jak i kolejna kontrol wymiary wszystkich pomieszczeń w chlewni natężenie światła dostęp do wody to samo obora. Mogę powiedzieć że w moim powiecie weterynaria nie jest strasznie upierdliwa jak to mówią jeśli czegoś brakuje każą poprawić do następnej kontroli nie dają raczej kar ani terminów na realizacje, co do wytwarzania paszy to trzeba mieć osobne pomieszczenie zabezpieczone przed dostępem szkodników itp.

Opublikowano

No jak widzę zainteresowanie tematem spore. Co do książeczki to właśnie dziś przyniósł listonosz jeszcze nie czytałam ale to nadrobię. moim zdaniem zapisywanie zakupionych pasz jest bez sensu są przecież faktury dodatkowe grzebanie w papierach którego już nie brakuje., ale odbiło mi się o uszy że trzeba będzie rozpisywać paszę zrobioną z własnych zbóż, zapisywać jakie zboże zebrane było z jakiej działki i w jakiej ilości(odnośnie ewidencji pasz ), ale nie wiem czy to prawda. Ciekawe co z przechowywaniem zboża na stropie np. chlewni? Czy może już ktoś widział jakieś druczki do tej całej ewidencji czy na razie czysta kartka?