Skocz do zawartości
rutek22kret

ziarno kuku w odchodach

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ziarno
rutek22kret    0

Temat może średnio przyjemny :rolleyes: ale w tym roku sporo kuku przechodzi przez krowy poprostu słabo chyba trawią, w poprzednich latach tego nie było lub w bardzo małym stopniu, zacząłem stosować stymulator żwacza z sano, i na początku było widać znaczne efekty a teraz spowrotem to samo, nie wiem dlaczego. Dodam że ziarno jest bardzo dobrze rozgniecione przez sieczkarnie, a w odchodach znajdują się fragmenty typu 0,25 ziarniaka ;[

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor10045    11

Mam ten sam problem tyle że u mnie to wina jakości sieczki która pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z sieczkarnia samojezdna, żywieniowiec namawia nas do zmiany sieczkarni mówi że nic nie da się z tym zrobić, wina jest w jakości sieczki i tyle, może spyta jakiegoś lekarza weterynarii może coś poradzi.

Edytowano przez zetor10045

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MATUS2    3

No mi się wydawało, że właśnie jest to spowodowane źle rozgniecionym ziarnem przez sieczkarnie. :blink:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

PatrykGY    4

Wg mnie jest to spowodowane tym że ziarno jest zbyt twarde i przez to go krówki nie trawią ;) Bydło nie strawi ziaren ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz321    1

Po to montuje się w sieczkarniach gniotowniki żeby krowy lepiej trawiły ziarno... główną przyczyną jest stopień rozdrobnienia ziaren... zetor10045 nie zgodzę się z tobą, sieczkarnia do ciągnika z gniotownikiem rozdrobni lepiej od samojezdnej... przez pierwsze dwa lata kosił facet classem z 2000r... gdzieniegdzie były nawet krążki z kolby... teraz jest pottinger mex gt i nie można znaleźć całego ziarna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomsky    0

O ile dobrze przeczytałem kolega rutek22kret napisał że w odchodach są fragmenty ziarniaków zatem to nie problem sieczkarni raczej trzeba się przyjrzeć dawce a może po prostu zwolnic troszkę przemieszczanie się tego ziarniaka w układzie pokarmowym innymi słowy troszkę więcej suchej masy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rutek22kret    0

Kolega który u mnie kosi kuku regenerował gniotownik cały i jest naprawdę dobrze, i ziarniaki są pogniecione naprawdę dobrze a w odchodach dużo jest ćwiartek nie całych ziaren, jest może jakiś dodatek do paszy inny niż ten stymulator żwacza chociaż po zastosowaniu tego wynalazku naprawdę była poprawa jakieś 70-80% a teraz nie wiem czy te mećki się uzależniły czy uodporniły na ten środek ;[ piszcie zobaczymy może razem do czegoś mądrego dojdziemy pozdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fendt070    0

U nas był ten sam problem, Przyczyną było źle zgniecione ziarno i dużo ziarna zostało poprostu zmarnowane, Ale założyliśmy do sieczkarni gniotownik i w tym roku straty są prawie zerowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agromatik    182

@rutek, a jaki masz mocznik. Możliwe że winowajcą jest niski poziom białka i krowie, a raczej jej mieszkańcom, nie jest potrzebna taka ilość energii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bedaxa    0

Nie jestem Rolnikiem ale może to po prostu skutki zimy czyli obniżenie temperatury ciała i wtedy enzymy nie są w temperaturze opcjonalnej i nie pracują aż tak dobrze.

 

Ale tak jak mówię z rolnictwa i zoologi znam tylko teorię :D

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tadzik22    7

Zakładając że ziarno było rozdrobnione, zgadzam się ze wzrostem włókna, a może żywe kultury drożdży(metabolity)żwacz-czepiec-księgi to taki krowi piec i trzeba trochę podkręcić temp. Na plus, usprawnić proces trawienia. Ja się trochę tego uczyłem, ale kolega jest profesjonalnym żywieniowcem i u takiego gości dawki 25-30 gr na szt. doprowadziły że na sitach kałowych nic nie było-a test robili sanowcy żeby mu wcisnąć swój produkt i łyso było. podumaj kolego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
silva    18

Mam podobny problem do Twoich krów. Tyle że kukurydza którą jem jest miękka bo z puszki. Czasami gdzieś tylko nie pogryzę a w odchodach zawsze się całe ziarniaki trafią. Wiem że mam inny żołądek niż krowa ale może coś pomożecie. Z góry dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    98

No koledzy to znaczy ze dawka paszowa do poprawy

trzeba coś pozmieniać

pierwsza rzecz to drożdże

druga założę się ze krówki delikatnie podkwaszone

0.5 kg słomy

0.150kg kwaśnego +0.100 kredy

i witaminki

 

Następna rzecz to trzymamy się ścisłe dawki

a i rdzę na jakiś czas ograniczyć śruty zbożowe

a dodać więcej białka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rutek22kret    0

U mnie krówki nie dostają wogóle śruty zbożowej tylko kromilk 18 z nutreny, plus teraz ten stymulator żwacza sano, mocznik sprawdzę później bo ile się nie mylę to na fakturze za mleko jest taki parametr chyba ?? Z temperaturą to myślę że raczej nie ma to nic wspólnego bo sprawa miała się już przed zimą i jak zacząłem stosować drożdże właśnie był na chwilę spokój, spróbuje zastosować ten kwaśny-węglan zobaczymy co będzie i dam znać ale piszcie co wiecie więcej w tym temacie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    98

18 % białka przy żywieniu kuku to troszkę mało

ja proponował bym ci 21 i to z białkiem chronionym (moje krowy od 8 lat jedzą PMR21)

Spróbuj dać na sztukę 0,3 kg soi i 0,2 kg śruty rzepakowej

to podniecie ci poziom białka w dawce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stachux    6

Moim zdaniem ziarno jest nie zgniecione a żołądek krowy nie poradzi strawić tej otoczki czyli cała wartość kiszonki idzie w gnój... Jedyne co zrobić to kosić sieczkarnią z gniotownikiem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tadzik22    7

Problemem może być aspekt "młodych kiszonek", przeprowadzono wiele doświadczeń przez mądre głowy i długość kiszenia miała wpływ na strawność kiszonki, ogólnie podaje się 6 tyg. ja spotkałem się na holenderskich stronach że najlepsze kiszonki są otwierane na nowy rok. To daje jakieś 100 dni kiszenia. pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor10045    11

po to montuje się w sieczkarniach gniotowniki żeby krowy lepiej trawiły ziarno... główną przyczyną jest stopień rozdrobnienia ziaren... zetor10045 nie zgodze sie z tobą, sieczkarnia do ciągnika z gniotownikiem rozdrobni lepiej od samojezdnej... przez pierwsze dwa lata kosił facet classem z 2000r... gdzieniegdzie były nawet krążki z kolby... teraz jest pottinger mex gt i nie można znaleźć całego ziarna

Skoro tak to operator miał źle ustawioną sieczkarnie lub po prostu specjalnie pogorszył jakość sieczki żeby ograniczyć spalanie sieczkarni, mam porównanie z tego roku @biały2005 przecinał mi drogę w kukurydzy i ogromna różnica w porównaniu do tego co robi moja mengele jednorzędowa, ogólnie uważam że raczej sieczkarnia jednorzędowa nie potnie tak jak sieczkarnia samojezdna, słyszałem sporo dobrego na temat sieczkarni jaką posiadasz ale czy da się porównać jej prace z sieczkarnia samojezdna? mam znajomego co posiada taką sieczkarnie niedługo może będę u niego to zobaczę co ta sieczkarnia potrafi ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rutek22kret    0

Koledzy a propo sieczki w kukurydzy, czy to może być przyczyną ponieważ kumpel zawsze kosił mi na bardzo drobną sieczkę a w tym roku po kilku radach i wizytach u znajomych postanowiłem zwiększyć sieczkę o ok 50% czy może być to powodem, byłą mowa o moczniku ale niestety nie mam takiego parametru na fakturze w poprzedniej mleczarni był taki parametr i rok temu miał się w okolicy 230 nie wiem ile jest optymalnie, jaki jest optymalny poziom moczniku, i gdzie można go zbadać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hoodoowca    4

Po przeczytaniu tematu nasunęło mi się kilka uwag.

rozdrobnienie przez jednorzędówkę a samobieżną -wszystko zależy od stanu i ustawienia sieczkarni, przez kilka lat kosiłem Poottinger MEX-3 i sieczka była super rozdrobniona, w porównaniu z samobieżnymi na naszym terenie to był luksus. Teraz mam Claas Sf 70 co prawda staruszek ale po gruntownym remoncie bębna tnącego udaje się osiągnąć dobre rozdrobnienie.

Częstym powodem występowania ziarniaków kale jest zbyt duża dawka dzienna kukurydzy.

Często jest tak że to nie ziarniaki są w kale ale same łupinki to też warto sprawdzić.

Zgadzam się też ze zdaniem że QQ potrzebuje ok 100 dni żeby "dojść".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor10045    11

Koledzy a propo sieczki w kukurydzy, czy to może być przyczyną ponieważ kumpel zawsze kosił mi na bardzo drobną sieczkę a w tym roku po kilku radach i wizytach u znajomych postanowiłem zwiększyć sieczkę o ok 50% czy może być to powodem, byłą mowa o moczniku ale niestety nie mam takiego parametru na fakturze w poprzedniej mleczarni był taki parametr i rok temu miał się w okolicy 230 nie wiem ile jest optymalnie, jaki jest optymalny poziom moczniku, i gdzie można go zbadać

Co miałeś na celu zwiększając wielkość sieczki? W jaki sposób argumentowali ci to znajomi dlaczego większa sieczka niż zawsze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawel20    49

Może chodziło o poprawę stryktury paszy, ale to zazwyczaj jak się ma paszowozy to się mniej drobno qq tnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agromatik    182

@Pawel przy TMR nie tnie się "grubiej" qq, strukturę uzyskuje się tnąc "grubiej" trawę i pasze słomiaste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawel20    49

Pewnie tak, ale słyszałem też od człowieka usługowo tnącego qq, ze na specjalne życzenie tnie na grubsza sieczkę i to akurat u tych co żywią TMRem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rutek22kret    0

Dokładnie miało to na celu zmianę struktury paszy i słyszałem właśnie że im drobniej pocięta tym większa podatność krów na zakwaszanie, ogólnie chyba trawienie krów jest lepsze stwierdzając to po gęstości odchodów wcześniej były bardzo zbite a teraz takie jak potrzeba, a czy za dużo kuku dziennie to nie wiem daję dwa razy dziennie po łopacie śniegowej obstawiam jakieś 25kg na sztukę wydaje mi się że to nie jest zbyt dużo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez kaczorek
      Ciekawi mnie jakie preparaty mlekozastępcze stosujecie w odchowie cieląt?
       
      Ja stosuje FE-Trank z Josery, bardzo dobre "mleko", cielaki z chęcią piją
    • Przez archi106
      Brak zbóż w zywieniu opasow ... czym zastąpić 
    • Przez AtosPro
      Witam. Chciałem zacząć hodowle bydła mięsnego (tylko buhaje) w systemie pół intensywnym na początek . Mam stajnie z 6 stanowiskami reszata chlywki dla świń , wiatę połączoną z stodołą przy pastwinku więcej niż hektar . Chciałem się spytać jaką rasę wybrać najlepiej na początek pod względem spokojności rasy i jak najmniejszym zawartości tuszczu w tuszy . Wytypowałem takie rasy jak limouse,simental m. ,hereford charolaise czy angusy mięsne ? Jestem bardzo otwarty na nowe propozycje . Tylko w systemie pół intensywnym. I co podawać w SYSTEMIE PÓŁ  INTENSYWNYM?? Dziękuję z góry za wszystki za odpowiedzi .
    • Przez marekfarmer
      Z jakich zbóż robicie pasze treściwa dla byczków. Jakie proporcje ustalacie. Ja stosuje:
      Śruta jęczmienna 40% Śruta Pszenżytnia 40% i 20% Koncentratu Farmer.
×