Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

My odstawiliśmy głębosz, siejemy gorczycę, która jak wiadomo głęboko się ukorzenia.

Opublikowano

Ja zrobiłem próbę z głęboszem pod kukurydzę ale głębosza puściłem wiosną i to tylko kilka przejazdów z jednej strony pola i efekt był taki że QQ była o 20cm wyższa tam gdzie było głęboszowane.

Natomiast zasiany owies po głęboszu położyło a tam gdzie zostało poletko kontrolne(nie głęboszowane) owies stał, oczywiście przy takim samym nawożeniu.

Opublikowano

Ja myśle, że tylni wał jakieś specjalnej dodatkowej funkcji nie spełnia. Ma on za zadanie głównie podpieranie i ustawienie głębokości pracy jaką chcemy uzyskać. Pracowałem unijnym kretem który zamiast wału był wyposażony w koła podporowe i to one pełniły role regulacji głębokości. Według mnie głębosz powinien być wyposażony w któreś z tych rozwiązań dzięki czemu pracuje on caly czas na jednakowej głębokości bez zbędnej regulacji podnośnikiem. Z głęboszem bez podpory nie miałem do czynienia więc nie wiem jak praca nim wygląda.

Opublikowano (edytowane)

wal zapewnia przyspieszone osiadanie gleby, bez niego nie powinno sie wjezdzac na pole po gleboszowaniu przez 3 tygodnie, zeby nie zepsuc tego co zostalo zrobione.

mysle, ze warto ;) .

Edytowane przez brzozak2
  • Like 1
Opublikowano

Witam . mam pytanie jakiej mocy muszę mieć ciągnik by pociągnoł głębosza z trzema łapami ..aktualnie posiadam ciągnik 100 km ..prosze o odpowiedz ,,pozdrawiam

Miałem kiedyś Zetora 8145 + dostawiona turbosprężarka czyli miał coś koło 100KM. Chodził kilka lat w głęboszu z Żukowa poniżej link z podobnym

http://www.zei.pl/index.php?n=45

Na ciężkich glinach to miał ciężko. Zamiast śrub zabezpieczających stosowaliśmy pręty stalowe o średnicy 20mm.

Opublikowano

Sens głęboszowania na zastoiskach wodnych jest oczywisty. Kilka lat temu sąsiad poprosił mego Tatę czy byśmy mu nie przejechali ze 3 razy głęboszem, bo co roku ma problem z wjazdem na pole. Wszędzie sucho a wzdłuż drogi mokro. Rzeczywiście bardzo twardo było, jednak od tamtego zabiegu skończyły się jego problemy z wjazdem na pole. Inny przypadek u kolejnego sąsiada. Ma ursusa C330 i na długości około 100 m od miedzy nie był wstanie głębiej orać jak 10cm, poprostu pług mu wypychało. Zgłęboszowaliśmy mu kilka razy to miejsce i do dziś twierdzi że pług musi na podnośniku trzymać bo po ramę idzie, działka IV ziemi. Jedyna wada głęboszowania to fakt że w pierwszym roku jest dużo kamieni do wywiezienia. Jednak są one zruszone więc pług bez problemu je wywala na wierzch.

Opublikowano

Mam pytanie planuje zakupić głębosza chciałbym nim osuszyć mokre pola pomoże mi to coś? Jaki zalety ma głęboszowanie na polu w czym pomaga. Proszę o pomoc :)

Opublikowano

Mam pytanie planuje zakupić głębosza chciałbym nim osuszyć mokre pola pomoże mi to coś? Jaki zalety ma głęboszowanie na polu w czym pomaga. Proszę o pomoc :)