Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie conajmniej t/ha rzepaku została na polu przez kombajny, pszenica nawet nawet, owies ładnie sypnął ale i tak dużo poschodziło na polu (nie koszone w termin) a jęczmień to masakra poprostu.. Z 2ha mieć +/- 2t..

Opublikowano

U mnie pszenżyto było ładne, lecz sypało już gorzej... +/- 5,5tony /ha. Na dołkach lepiej na górkach gorzej ale średnia wyszła nam 5,5t/ha więc nie jest najgorzej.

Pszenica bardzo dobrze sypała, tam gdzie dałem troche za dużo nawozu i sie pokładła w załamach 6t/ha, na reszcie jakies 4,5-5t/ha

Mieszanki tak jak co roku, 4-4,5t/ha.

Już po żniwach mam, lecz jeszcze do cięcia na usługach jest troche. Pogoda nie pozwala wyjechac :)

Opublikowano
u mnie jest do bani z 1 h zyta w tamtym roku byly 2 przyczepy 4 z zakladkami a w tym roku tylko jedna

To się chłopie ciesz-u mojego kolegi z 2,4 ha zebrano +/- 1 tonę żyta !Facio załamany-i słomy mało :)

Opublikowano

Jare są beznadziejne, pszenica jara to tylko dała 3t/ha nie wspominając już o wtórnym zachwaszczeniu (bo pszenica niska i rzadka). Jęczmień jary kosiłem wczoraj to lepiej nie mówić taki słaby.

Opublikowano
u mnie jest do bani z 1 h zyta w tamtym roku byly 2 przyczepy 4 z zakladkami a w tym roku tylko jedna

jeszcze nie widzialem żeby żyto dało 10 ton z ha jak piszesz jak nie lepiej bo przyzcepy 4 z zakladkami zalezy jakmimi to moze wejsć dobrze ponad 5 ton

umnie pszenica 4-4,5tony czyli kiepsko ale dopiero 2/3 skoszone

owies około 4 tony

rzepak 2,3tony a

jeczmienia jarego jeszcze nie kosiłem

Opublikowano

U mnie pszenżyto ok.6t/ha, nawet nie spodziewałem się takiego plonu po tym roku. Mieszankę jarą jutro tnę ale jak będzie 4-4,5t/ha to będę się cieszyć, dużo odmłódków puściła :)

Co do żyta to nie wiem jak w innych regionach ale u mnie w okolicy sypie słabo(1-2t/ha)bo gdy zakwitło to akurat te mrozy wyskoczyły, w tym roku nie było tego pylenia żyt co co roku tworzy niemal chmury. Pozostałe oziminy zakwitły później i są niezłe.

Słyszeliście że tylko 3 państwa na świecie odnotowały urodzaj??!!!!W europie tylko Polska, tak to wszędzie susza albo powódz itp.Wczoraj w telewizji tata to wysłuchał.

Opublikowano

plony dobre z tendencją do słabych jak na moje warunki oczywiście. a więc:

pszenica ozima 4t/ha, pszenżyto ozime 5t/ha, jęczmień ozimy 3t/ha (dramat, zazwyczaj zbieram koło 5-6 ton), żyto 3t/ha, jęczmień jary jeszcze gorzej ale coś koło 3t/ha. Nadwyżki nie będzie - chyba wszystko pojdzie na produkcję własną jeśli świnki będą w cenie...

Opublikowano

pszenzyto 5 ton z ha

pszenica 7,5t ale miałęm tylko 60 arów

żyto 4t

mieszanka owies z jeczmieniem 3 t z ha słomy w brud rok jakn nigdy udany na moich piskowych zagonach:P

kukurydza wyrosła na 3m na kiszonke sorgo roznie srednio 2,5m

trawa to juz trzeci pokos zebrany dobry rok nie ma co

Opublikowano
u mnie pszenżyto 4 ,5zha . jeczmień ozimy 5 ton z ha . pszenica 5ton zha . jeczmień jary 4,5t z ha

u mnie podobnie tylko pogoda TROCHE PRZESZKADZAłA W KOSZENIU Z RESZTA JAK U WSZYSTKICH

Opublikowano

jak tak czytam wasze wypowiedzi to nie wiem co sam mam napisac bo u mnie dał rzepak 3,6 t/ ha a pszenica ok 7 / ha i powiem że było i lepiej we wcześnijszych latach nie licząc zewszłego bo rzepak i sypnoł po 4 / ha a pszenica po 9 / ha no ale to mało kiedy jest aż tak urodzajnie u nas ( pomorskie , iły gniewskie )

Opublikowano

U mnie to ladnie rzepak sypnął około 5 ton z hektara poza tym pszenica 7 t z ha i pszenżyto 6 ton z ha i kukurydza moze tez ladnie sypnie w tym roku:)

Opublikowano

pszenica ozima 5,1 tony odmiana rywalka średnio z 9 hektarów ale na 2 kawałkach i miejscami było blisko 7 a na jednym kawłku 4,5 i tak wyszło, pszenica siana po kurydzy i burakach w 2 giej połowie listopada.

rzepak 1,9 tony :) gardobicie 23.06

kukurydza sie dobrze zapowiada pewnie za jakieś 3 tygodnie żniwa

buraki jak opryskiwałem na chwoscika 10.08 to juz takie były jak do kopania w niektórych latach więc myśle że może być ponad 60t/ha ale to napisze w grudniu jak przyjadą zabrać.