Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jestem zadowolony...a plony były takie...:

- 5 ton pszenżyta z hektara

- 4 tony pszenicy z hektara

- 1.8 tony jęczmienia z hektara - mogło być dużo dużo lepiej...ale ważne że chociaż tyle było... :) :)

Opublikowano

Ja gdzieś przeczytałem że w województwie lubelskim ten rok może zostać uznany za dobry bo średni plon z hektara wynosił około 3t. Ja też jestem a tego województwa ale jak u nas tyle by było to byśmy sie zapłakali z rozpaczy.

Pszenica ozima ok. 5.5 t/ha

Pszenżyto ok. 6t/ha

Jęczmień jary ok. 4.5-5 t/ha

Gość Profil usunięty
Opublikowano

pszenica ozima 7 ton pszenżyto ozime ok. 6, 6.5, rzepak ozimy 2,5 , jęczmień jary 4 do 5 owies ponad 5 woj podlaskie

Opublikowano

rzepak 1,9 t gradobicie mogło być koło 3,5

pszenica 5,1 mogło być 5,5 jakby nie ten grad choć na niektórych kawłkach było koło 7

kukurydza około 7,5 suchej

buraki cukrowe ok.70 t/ha dokładniej napiszę jak zabiorą koło 10grudnia :lol:

Opublikowano

W tym roku wszędzie mieliśmy łubin na przyoranie.

Ale nic nie pobije naszych zbiorów sprzed dwóch lat - z 8 ha prosa zebraliśmy 700 kg (średni plon powinien wynosić około 2 t/ha).

Opublikowano
jęczmień jary 5,5tony z hektara

pszenżyto ozime 3tony

mieszanka 5 ton

grzyby szalały że ho ho

co do grzybów to racja, bo zima była późna, oziminy się rozrosły (już lepsze były te siane w późniejszych terminach), a niestety ochrona fungicydami nie wszędzie jest na włsciwym poziomie, przynajmniej u nas- żadna :)

ąle za to kukurydza urosła na 3,5 m ;)

Opublikowano

tegoroczne żniwa były bardzo chojne dla nas pszenica ozima sypneła ok 8T z hektara , rzepak 5.5 t z hektara

jęczmień 6T z hektara jednym słowem ładnie sie powiodło w tym roku

Gość Profil usunięty
Opublikowano

u mnie w tamtym roku żniwa były lepsze zboża było tyle że nie mogło się zmieścić w stodole

Gość Profil usunięty
Opublikowano

u mnie w tamtym roku żniwa były lepsze zboża było tyle że nie mogło się zmieścić w stodole, w tym roku trochę słabiej sypały zboża

Opublikowano

U nas świetnie bo... żniw nie było.

Na obu polach, które obecnie uprawiamy, rosła mieszanka łubinu z gorczycą, więc w sierpniu wszystko przejechaliśmy Orkanem i zaoraliśmy. A za rok pszenica, proso i ziemniaki.

Opublikowano

pszenica ozima TONACJA - 8 t/ha

pszenżyto WITON - 5,5 t/ha

jęczmień JUSTINA - 5,5 t/ha

burak cukrowy - 77 t/ha

mogło być lepiej (10-20%) gdyby deszcz po czerwcowej suszy spadł 2 tygodnie wcześniej

Opublikowano (edytowane)

u nas to kompletna beznadzieja można powiedzieć, kosił u nas kolo bizonem który tak kosił że zaje*ały mu sie sita i prawie całe zboże wyrzucał z tyłu, skapnął sie dopiero ze coś jest nie tak jak otworzył zbiornik by zajrzeć, powiem tak: facet nam wyj*** ponad 2 tony zboża na pole jeżdżąc jak głupi i na końcu powiedział: ciesz sie że masz skoszone :angry: myśleliśmy ze gościa normalnie żywcem przepuścimy przez ten kombajn, po drugie to to ze prawie ciągle padał deszcz i jak w końcu nadeszły jakieś dni pogody to okazało sie że ponad 1/3 pszenicy wymłócił nam deszcz, masa pszenicy leżała na ziemi, jak ludzie wjechali w pole kombajnami to masowo zaczęli sie topić, jednym słowem żniwa 2007 to była normalnie: POEZJA ! ! !

Edytowane przez andrzej2110