Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

To ciekawe jaki tam masz rozrusznik skoro nawet R5 miały elektrowłącznik na dwie śruby.

Opublikowano

Wiem, że późno odpisuję ale lepiej późno niż wcale jak to mówią. :P

Mój problem został rozwiązany poprzez naprawę stojanu czyli tej obudowy rozrusznika a raczej jego naprawę gdyż po oddaniu rozrusznika do naprawy mechanik kazał nam zakupić nowy stojan i po zakupie kazał go oddać bo ma zbyt cienkie kable dlatego nie będzie działał tak dobrze, czemu cienkie? bo to chińszczyzna. :) Więc nie wiem jak ale naprawił stary stojan i do dziś dnia działa. :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Więc nie wiem jak ale naprawił stary stojan i do dziś dnia działa. :)

Dobry z niego fachowiec, nie zdradza swoich tajemnic...

Opublikowano

Nie o to chodzi. On mi tłumaczył jak to naprawił, co naprawił ale to już dawno było a mnie aż tak nie interesowało liczyło się dla mnie aby było naprawione i działało a jak pokazywał działało więc git. :)

Opublikowano

Akumulatory zawoziliśmy do Sklepu tam gdzie je kupywaliśmy i został sprawdzony elektrolit i pod obciążeniem.

No fak umycie i na smarowanie nie zaszkodzi. :) Jutro wezne sie za to .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A co Ty chcesz smarować w rozruszniku?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

odrobinę smary grafitowego na tulejki nie zaszkodzi...

W niczym też nie pomoże...

Dziś go rozebrałem. wyczyściłem, przetarłem letko go papierem ściernym i dałem troche smaru na tulejki.

Troche lepiej krenci ale ma nadal ciężko.

Sprawdź pobór prądu przez rozrusznik bez obciążenia. Powinien wynosić 90-100A. Jeżeli jest więcej to rozrusznik do remontu.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

może sprawdzić komutator za pomocą świecy żarowej

A po co? Zwykła żarówka wystarczy żeby sprawdzić przejście. Trzeba jeszcze sprawdzić czy nie ma zwarć międzyzwojowych i przebicia na korpus, ale to już bardziej zaawansowanym sprzętem niż żarówka.

Jutro sprawdze pobór prądu.

Szczotkotrzymacz jest ok,wszystkie szczotki dolegają dobrze.

Dolegać mogą, ale czy nie ma przebicia do obudowy? Aha, komutator ma być wypolerowany na lustro, w przeciwnym przypadku nie zarobisz na szczotki.

Opublikowano

Witam

Wymieniłem dziś bendiks i tulejki w rozruszniku R11a. Po złożeniu zauważyłem, że jest duży luz wzdłużny wirnika, około 3mm. Z której strony podłożyć podkładki - pomiędzy komutatorem a tarczą tylną, czy za tarczą tylną? Bendiks można lekko przesunąć palcem o 2-3mm, to jest normalne? I jeszcze jedno pytanko, jaką długość mają nowe szczotki?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Podkładki mają być tak, żeby komutator był dobrze ustawiony. O jakim luzie bendiksa piszesz? Osiowym czy promieniowym?