Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas gość od rozruszników wziął ode mnie 150zł za naprawę tego starego rozrusznika, wymienił dużo rzeczy bo mówił że nic nie było dobre oprócz automatu. Reklamuję się że za naprawę bierze 30zł reszta części. Powiedział, że dłużej wytrzyma niż te nowe litewskie. Tylko do niego trzeba aku 120AH i 900A minimum, podłączyłem 100Ah i ledwo kręcił

Gość Profil usunięty
Opublikowano

R11 kręci normalnie nawet na 44Ah... Więc nie wiem kto Ci takich bzdur naopowiadał...

Opublikowano

Z tego co widzę to zostało sprawdzenie stojana i jeśli ma przebicie to  wymiana  tylko wywaliłem już 260zł z robotą i kupując ten stojan to wyjdzie z 450-500zł a za tą kasę to już całkiem niezły rozrusznik nowy byłby.Ten fachura co mi robił to mnie namówił na naprawę starego bo chciałem kupić nowy ale był tekst "po co ci nowy jak stary jeszcze pochodzi " i teraz może faktycznie pochodzi tylko za tą kasę to nowy jest.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Z tego co widzę to zostało sprawdzenie stojana i jeśli ma przebicie to  wymiana  tylko wywaliłem już 260zł z robotą i kupując ten stojan to wyjdzie z 450-500zł a za tą kasę to już całkiem niezły rozrusznik nowy byłby.Ten fachura co mi robił to mnie namówił na naprawę starego bo chciałem kupić nowy ale był tekst "po co ci nowy jak stary jeszcze pochodzi " i teraz może faktycznie pochodzi tylko za tą kasę to nowy jest.

Rozebranie, sprawdzenie i złożenie rozrusznika kosztuje 100zł netto i tyle musi kosztować żeby to rzetelnie zrobić. Jak ktoś robi za mniej to na pewno nie zrobi tak jak trzeba. Ale tak jak kolega @seweryn ja też nie widzę problemu z reklamacją. Wziął pieniądze to teraz niech naprawia do skutku. Rozrusznik ma działać.

Opublikowano

Ten fachura zbyt wielkim myśleniem się nie wykazał bo przyjechał do mnie z tym rozrusznikiem po 2 tygodniach i na początku wymienił tylko tulejki i szczotki , ale zamontował i rozrusznik nie działał dalej więc wziął i po pół godziny przyjechał z powrotem z zamontowanym nowym wirnikiem co mnie dziwi bo nawet pewno nie sprawdził czy gdzieś przebicia niema  tylko poszedł po najmniejszej lini oporu czyli wymienić co się da i skasować.Takim tokiem myślenia to bym sam to zrobił bo wielkiej filozofii  niema w wyjęciu starych części i wstawieniu nowych do rozrusznika.

Opublikowano

jak ci napisałem prawdopodobnie nie wie jak się za to zabrać, wymienił to co wizualnie było kiepskie a resztę na chybił trafił. Tak naprawiać potrafi każdy. Ma zdiagnozować usterkę i naprawić tak by działał a nie chwalić się że nabił tulejki i wymienił wirnik bo to potrafi 12-latek. jak powiedziałem nawet gdybym mógł naprawić go teraz sam nie zrobił bym tego tylko nękał paproka do skutku.

Opublikowano

Ja odpalałem ciągnik unieruchomiony 4 lata, to ten 100Ah dość wolno kręcił i nie odpaliłem. Dopiero 120 szybciej kręcił, ale odpalić nie było łatwo bo kompresji na 1 cylindrze nie ma bo olejem wali w kolektor, duża ilość nafty nie pomogła.Teraz odpala dobrze, to rozrusznik może dobrze zrobiony. Ale myślę, że te nowe rozruszniki dużo łatwiej kręcą mniejszym prądem,  chyba że nie miałem nigdy do czynienia ze 100% sprawnym R11

Opublikowano

Witam mam problem ze swoim, nowe kable nowy akumulator i problem z rozruchem tj tylko pykanie w rozruszniku, po zdjeciu pokrywy przy szczotkach i ruszeniu rozrusznikiem i ponownym skreceniu odpalil. Tak jakby na trybach cos sie zawiesilo, mial ktos podobnie? Jutro dopiero wezme go rozkrece i zobacze

K

Opublikowano

Mam taki problem ursus c330 gdy próbuje odpalić słychać pyk i nie kręci rozrusznik i próbuje tak kilka razy i za którymś razem zalapie i pali od strzała. Co to może być i jak to naprawić? 

Opublikowano

Witam serdecznie drodzy koledzy. Jestem nowy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość dla żółtodzioba za ewentualne błędy.  Mam nietypowy problem z rozrusznikiem wysokoobrotowym Jubana 123708003. Ponieważ w mojej czterdziestce zaczyna szlag trafiać rozrusznik postanowiłem spróbować z wysokoobrotowym. Znajomy miał niepotrzebny który mu został po jego 40 którą sprzedał z oryginalnym, więc ten wziąłem od niego za symboliczną kwotę. Rozrusznik "na stole" działa prawidłowo, kręci bez problemu, zębatka też wyskakuje na odpowiednią odległość, niestety po montażu do traktora rozrusznik kręci ale nie zazębia się z kołem zamachowym. Montowałem go kilka razy, za każdym razem to samo. Nawet sprawdzałem w naszym c330 i ten sam efekt. Zęby nie są uszkodzone, zębatka wysuwa się na pożądaną odległość ale nie łapie dalej. U znajomego rozrusznik działał prawidłowo do samego końca. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

20210216_140822.jpg

Opublikowano

Witam mam problem z rozrusznikiem natomiast chodzi o to że wirnik się kręci a bendixa nie wyrzuca dopiero za trzecim razem albo czwartym wyrzuci i odpali myślałem że wina rozrusznika bo już miał swoje lata więc kupiłem nowy szybkoobrotowy i robi to samo  wirnik kreci a bendixa  nie wyrzuca co może być przyczyną instalacja sprawdzona, guzik do odpalania nowy .proszę o pomoc 

Opublikowano

Podłącz ten stary włącznik - przycisk (jeżeli jest sprawny ) bezpośrednio do rozrusznika ,  przewody żeby  nie były zbyt cienkie , mogą być 2,5 ale podwójnie. Jedno złącze do śruby przewodu od akumulatora , drugi pod wsuwkę lub wkręt na główce elektrowłącznika.  Sprawdzisz  w praktyce sprawność instalacji.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Podłącz ten stary włącznik - przycisk (jeżeli jest sprawny ) bezpośrednio do rozrusznika ,  przewody żeby  nie były zbyt cienkie , mogą być 2,5 ale podwójnie. Jedno złącze do śruby przewodu od akumulatora , drugi pod wsuwkę lub wkręt na główce elektrowłącznika.  Sprawdzisz  w praktyce sprawność instalacji.

Robilem na krótko kabel do elektromagnesu i dotykałem śruby od przewodu akumulatora robił tak samo może masa za słaba może mieć coś wspólnego? Wygląda jak by nie miał siły bendixa  wyrzucic dopiero za trzecim albo czwartym razem odpali akumulator w pełni sprawny 

Edytowane przez grzgorz86
Opublikowano
4 godziny temu, andrzej78 napisał:

Robilem na krótko kabel do elektromagnesu i dotykałem śruby od przewodu akumulatora robił tak samo może masa za słaba może mieć coś wspólnego? 

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj założyłem akumulator od samochodu 12v 45ah za każdym razem chwyta tylko ze był słaby to nie mógł obrócić podłączyłem pod prostownik i I znów nie chwytał za 4 razem chwytał odłączyłem prostownik i znów chwytał nie wiem o co chodzi za duży prąd no już nie wiem 

Edytowane przez grzgorz86