Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam. zaczynając ten temat chciałbym sie dowiedziec czy przy posiadaniu 13 ha, będąc młodym rolnikiem mogę wziąsc kredyt z linii MR na zakup ciągnika o mocy 80 km i do tego przyczepa 8 ton ład. bo z tego co słyszałem, banki niechętnie udzielają takich kredytów. jeżeli ktoś orientuje sie w tym temacie to będę wdzięczny za odpowiedź

Opublikowano

nie wiem czy 13 ha ci starczy bo chyba musisz mieć średnią wojewódzka a jeżeli wojewódzka jest mniejsza od krajowej to wtedy krajową...sprawdź na stronie ARiMR :rolleyes:

Opublikowano

nie wiem czy 13 ha ci starczy bo chyba musisz mieć średnią wojewódzka a jeżeli wojewódzka jest mniejsza od krajowej to wtedy krajową...sprawdź na stronie ARiMR :rolleyes:

Dokładnie- określ z jakiego województwa jestes i czy przekraczasz srednia woj. Jesli rozpatrza nasz wniosek na MR pozytywnie tez bedziemy sie takim kredytem interesować

Ludzie co was - koleś chce wziąć kredyt dla młodych rolników oprocentowany na 2 do 3% - żadne ha i średnie wojewódzkie mu nie są potrzebne. To o czym wy piszecie (post martineza) to jest Modernizacja Gospodarstw Rolnych, (post wacek21) średnia jest potrzebna gdy ktoś się stara o 75 000 zł dla Młodego Rolnika. Przyznam, że postów trochę macie na kontach, ale to o niczym nie świadczy i nie wprowadzajcie kogoś w błąd (pewnie sami nie jesteście świadomi tego co piszecie).

Jeśli starasz się o kredyt, to jest trochę papierów do wypisania - tam policzą czy twoje gospodarstwo jest żywotne ekonomicznie - czyli czy jesteś dobrym partnerem dla banku i stać Cię będzie na spłatę rat. Teraz wchodziły kredyty z dopłatą ARiMR - czyli te wszystkie papierki jeszcze przez nich (czytaj ARiMR) muszą przejść i jak masz ich zgodę to po sprawie. Przy tych kredytach są jeszcze obostrzenia dotyczące nabytego mienia - czyli w umowie masz określone, że przez pewien okres nie sprzedasz tego sprzętu (można, ale trzeba wszystko uzgadniać z bankiem). Nie chcę zbyt dużo szczegółów podawać, bo sam tego nie robiłem, lecz przymierzam się i trochę języka zaciągałem. Poklikaj w GOOGLU i poczytaj (trochę jest na stronie ARiMR o tych kredytach i warunkach przyznawania). Może ktoś, kto brał coś takiego Ci pomoże. Pozdrawiam.

Opublikowano

O ile dobrze pamiętam, to aby skorzystać z dopłaty ARiMR do kredytu, to umowa kredytu musi być zawarta przynajmniej na pięć lat. Dofinansowanie ARiMR może wynieść 30 000 (albo 33 000 - nie pamiętam dokładnie) lecz w pierwszym roku ARiMR zapłaci 75% tej kwoty, a 25% po pięciu latach. Jeszcze mogę się mylić co do okresu, bo ostatnio zbyt dużo czytam i mi się zaczyna to wszystko kiełbasić - będzie to na trzy albo pięć lat - może ktoś mnie poprawi. Napewno gdy poczytasz informacje na stronie ARiMR, to wszystko będzie jasne.

Opublikowano

Kolo nie zachowuj się jak burak bo razem nie pier......y. Trochę kultury i poczytaj co pisałem (niedawno ruszył kredyt... - to była propozycja - a ty mogłeś podać swoją a nie wyjeżdżać z r...m.).

Opublikowano

Ludzie co was - koleś chce wziąć kredyt dla młodych rolników oprocentowany na 2 do 3% - żadne ha i średnie wojewódzkie mu nie są potrzebne. To o czym wy piszecie (post martineza) to jest Modernizacja Gospodarstw Rolnych, (post wacek21) średnia jest potrzebna gdy ktoś się stara o 75 000 zł dla Młodego Rolnika. Przyznam, że postów trochę macie na kontach, ale to o niczym nie świadczy i nie wprowadzajcie kogoś w błąd (pewnie sami nie jesteście świadomi tego co piszecie).

Jeśli starasz się o kredyt, to jest trochę papierów do wypisania - tam policzą czy twoje gospodarstwo jest żywotne ekonomicznie - czyli czy jesteś dobrym partnerem dla banku i stać Cię będzie na spłatę rat. Teraz wchodziły kredyty z dopłatą ARiMR - czyli te wszystkie papierki jeszcze przez nich (czytaj ARiMR) muszą przejść i jak masz ich zgodę to po sprawie. Przy tych kredytach są jeszcze obostrzenia dotyczące nabytego mienia - czyli w umowie masz określone, że przez pewien okres nie sprzedasz tego sprzętu (można, ale trzeba wszystko uzgadniać z bankiem). Nie chcę zbyt dużo szczegółów podawać, bo sam tego nie robiłem, lecz przymierzam się i trochę języka zaciągałem. Poklikaj w GOOGLU i poczytaj (trochę jest na stronie ARiMR o tych kredytach i warunkach przyznawania). Może ktoś, kto brał coś takiego Ci pomoże. Pozdrawiam.

ja składałem wniosek na młodego rolnika na te 75 tys i dostałem pozytywną decyzje i dlatego na wiosne będe patrzył żeby jakiś ciągnik z przyczepa kupić ale właśnie niewiem czy mi te hektary starczą na zetora 80km i przyczepe 8 t oraz czy wogóle mam zdolność kredytową na odpowiednią sume kredytu. pójde w jaki dzień do banQ i sie dowiem co i jak. dzięki za odpowiedzi ;)

Opublikowano

Musisz się zdecydować co tak wogule w tym wątku chcesz dostać za informacje - narazie piszesz tak, że wszyscy muszą się domyślać o co Ci chodzi.

Jeżeli składałeś papiery na MR, to w biznesplanie wpisałeś jakieś maszyny lub inny sposób wudatkowania tych pieniędzy. Jeśli wpisałeś te maszyny, które Cię teraz interesują (czyli traktor 80km i przyczepę 8t) to nawet je musisz kupić aby się wywiązać z biznesplanu. Dostałeś pozytywną decyzję na MR, więc podejrzewam, że chodzi Ci o to iż zabraknie Ci kasy aby te sprzęty zakupić i szukasz jakiegoś kredytowania - ale właśnie to są tylko moje domysły, więc opisz dokładnie o co Ci chodzi (bo już jeden w tym wątku się do mnie przyczepił - choć sam żadnej istotnej wiedzy do dyskusji nie wniósł), a jeśli sam jeszcze nie wiesz co chcesz - to temat można zamknąć. Pozdrawiam.

Opublikowano

Musisz się zdecydować co tak wogule w tym wątku chcesz dostać za informacje - narazie piszesz tak, że wszyscy muszą się domyślać o co Ci chodzi.

Jeżeli składałeś papiery na MR, to w biznesplanie wpisałeś jakieś maszyny lub inny sposób wudatkowania tych pieniędzy. Jeśli wpisałeś te maszyny, które Cię teraz interesują (czyli traktor 80km i przyczepę 8t) to nawet je musisz kupić aby się wywiązać z biznesplanu. Dostałeś pozytywną decyzję na MR, więc podejrzewam, że chodzi Ci o to iż zabraknie Ci kasy aby te sprzęty zakupić i szukasz jakiegoś kredytowania - ale właśnie to są tylko moje domysły, więc opisz dokładnie o co Ci chodzi (bo już jeden w tym wątku się do mnie przyczepił - choć sam żadnej istotnej wiedzy do dyskusji nie wniósł), a jeśli sam jeszcze nie wiesz co chcesz - to temat można zamknąć. Pozdrawiam.

no może troche zamotałem. chodzi mi o to że złożyłem wniosek na młodego rolnika i dostałem pozytywną decyzję. i właśnie na tą premie 75 tys biorę rozrzutnik, agregat, ładowacz czołowy, pług i siewnik. a na wiosnę bym chciał wziąść kredyt z lini MR 2-3 % na ciągnik i przyczepe

Opublikowano

no tak 80% hipoteka na tą nowa ziemie a reszta 20% gotówka czyli chyba jedynym rozwiązaniem jest zaciągnięcie kredytu komercyjnego na te przykładowe 20tys. z ogromnymi odsetkami :/ dziękuje za dopowiedz pozdrawiam.

Opublikowano

dzisiaj przejrzałem cały dział "przepisy i finanse' i widzę że dużo tematów się powtarza. jedne słowo zmienione w tytule a chodzi o to samo.wiem że nie każdemu chce się przeszukać forum i lepiej założyć nowy wątek. tak jest i z tym tematem.kiedyś sam założyłem temat o kredycie młody rolnik http://www.agrofoto.pl/forum/topic/723-kredyt-mlody-rolnik/ no ale widzę że każdy chce mieć swój prywatny

Opublikowano

koledzy jak wyglada sytuacja z kredyte na budowe chlewni?? tak jak na maszyny ze bank przelewa dana kwote po okazaniu faktury zakupu?czy moze na podstawie biznesplanu przelewaja na konto powiezdmy 400tys zl???

Opublikowano (edytowane)

Ja się staram o taki kredyt na modernizację chlewni z lini nowe technologie z bankiem mam wszystko załatwione tylko okazało się ARiMR niema pieniędzy dopłatę do oprocentowania i sprawa stoi w miejscu od 01 czerwca

Edytowane przez dragonmax
Opublikowano

Jest jakies ograniczenie w czasie bycia rolnikiem w kredycie preferencyjnym? Chodzi mi czy trzeba miec jakis staz czy tez oplacana skladke KRUS przez jakis tam czas np. rok lub dwa?