Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, zwracam honory ale napisałes w poscie tak że zrozumiałem ze chcesz kupić traktor o 15tys tanszy , na fakturze wpisac wyzsza cene i z dilerem podzielic się roznica jaką agencja by dopłaciła.

Witam! Słuchajcie mam takie pytanie - czy agencja może zakwestionować cenę zakupionej maszyny tzn. mam w umowie kwotę na ciągnik ok.146 brutto ale zamówiłem inny model, który jest tańszy od niego o ok. 15 tys. brutto dealer nie robi problemu i wystawi mi fakturę na 146 i coś w zamian...

Gdybyś dopisał z w zamian inna maszynę chcesz dokupić to od razu bym zrozumiał, a "w zamian" brzmi troche dwuznacznie.

Pozdrawiam

Opublikowano

@janusz20 valtra n101 ma 75 ale kW, więc być może w homologacji jest błąd i uda się to wyprostować

@zaglub źródło pochodzenia środków nie ma wpływu na zasadność przyznania wsparcia, natomiast płatność nie może zostać zrealizowana gotówką przy kwotach powyżej 10tys. zł

Opublikowano

Witam

Madal słyszę o tym że będą pieniądze na rok 2013 w tych 9 województwach. na mgr i mikro i jeszcze nigdy nie korzystałem z mgr jak to jest planuje kupno ciągnik ok 120 km na 50 ha cena ok 280 tyś brutto.I agencja zwraca 50 % czyli by zwróciła 140 tyś.Tak to jest czy jakoś to inaczej działa ??

Opublikowano

Zaglub zapłacić możesz własnymi środkami ,ale jeśli masz gotówkę w domu musisz ją wpłacić na swoje konto i dokonać przelewu [ zapłata za fakturę zakupu maszyny]. Do wniosku o płatność potrzebne jest dostarczenie zlecenia przelewu z twojego konta [patrz w nawiasie].Mam nadzieje ,że prosto i dokładnie opisałem.

Opublikowano

mam pytanie co w przypadku gdy dokonałem zakupu maszyn ,a modernizacja bycmoze dopiero ewentualnie by się pojawiła?to juz nie uznaja tego jako nowe maszyny ?trzeba sprzedać i kupować drugi raz

Opublikowano

mam pytanie co w przypadku gdy dokonałem zakupu maszyn ,a modernizacja bycmoze dopiero ewentualnie by się pojawiła?to juz nie uznaja tego jako nowe maszyny ?trzeba sprzedać i kupować drugi raz

Tak jest , daj znać jak będziesz sprzedawał po roku :D :D

Opublikowano

W poprzednich naborach po złożeniu wniosku można było dokonać zakupu na własne ryzyko,ale jeśli maszyna przeszła wniosek poprawnie to było super i uznane. Gorzej jak były jakieś niejasności lub maszyna była za wielka ,na ale ogłoszone zawsze było ,że NA WŁASNE RYZYKO.Jeśli dokonałeś już zakupu to już po ptokach :D:D:D

Opublikowano

Witam

Biorę udział w programie ułatwianie startu młodym rolnikom. Od dnia wypłacenia pieniędzy przez ARiMR musi minąć rok abym mógł pracować poza gospodarstwem na umowe o pracę . I moje pytanie jest takie, czy gdyby udało mi się uzyskać pomoc z PROW na modernizacje gospodarstw rolnych czy również będzie obowiązywał jakiś okres w którym nie będe mógł pracować dajmy na to w jakiejś firmie nie związanej w żaden sposób z rolnictwem, a warunkiem zatrudnienia w tej firmie jest umowa o prace?

Opublikowano

Z tego co czytam na

http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2012-866 to na świętokrzyskie przypada 88mln zł, przy średniej kwocie dofinansowania 131tys złotych starcza to na ok. 670 wniosków? :blink:

Idziemy dalej:

W czerwcu na liście 1550 zielonych pozycji, po dodaniu 670 wychodzi na to, że wszyscy spełniający wymagania dostaną dofinansowanie.

O ile mój tok myślenia jest dobry i 88 mln z owego lipcowego rozporządzenia to dodatkowe środki?

Niech ktoś zweryfikuje to co pisze, bo raczej nie sądzę, żeby było to prawdziwe, więc ta suma tyczy się czego?

Opublikowano (edytowane)

Mylisz się i to grubo ,po pierwsze ta suma to w euro a nie w zł i to całkowita kwota na działanie z dnia 19 lipca 2012 r. Projekt zwiększenia masz tutaj odejmij sobie i oblicz tylko uważaj na waluty. :D

http://bip.minrol.go...PositionId=2378

Na świętokrzyskie dodatkowej kasy jest coś ponad 3 mln euro = a to niecałe 13 mln zł czyli lista prawdopodobnie skoczy o około 100 miejsc do przodu ,to tak na szybkiego.

Edytowane przez kozulek2
Opublikowano

Mam pytanie, czy ktoś z województwa Śląskiego dostał już jakieś pieniądze? Pytam w imieniu mojej siostry która składała wniosek (2008 rok), ostatnio przyszło odwołanie z powodu braku jednego wypisu z ksiąg wieczystych? (Chyba dobrze pamiętam, ale mniejsza z tym) który był dostarczany bo w sądzie jest potwierdzenie że siostra go wyciągała razem z innymi które o dziwo są. Poszło odwołanie do Warszawy gdzie teraz rozpatrywany jest wniosek, ale okropnie długo to trwa i nic nie wiadomo.

Opublikowano

Z tego co czytam na

http://www.abc.com.p...t/dz-u-2012-866 to na świętokrzyskie przypada 88mln zł, przy średniej kwocie dofinansowania 131tys złotych starcza to na ok. 670 wniosków? :blink:

Idziemy dalej:

W czerwcu na liście 1550 zielonych pozycji, po dodaniu 670 wychodzi na to, że wszyscy spełniający wymagania dostaną dofinansowanie.

O ile mój tok myślenia jest dobry i 88 mln z owego lipcowego rozporządzenia to dodatkowe środki?

Niech ktoś zweryfikuje to co pisze, bo raczej nie sądzę, żeby było to prawdziwe, więc ta suma tyczy się czego?

To 88 mln (a dokładnie 88.034.400 euro na dzień 19 lipca 2012) było przeznaczone na MGR w świętokrzyskim. Po podpisaniu rozporządzenia, które przytoczył kozulek2, kwota ta ma się zwiększyć do 91.238.600 euro - czyli masz dodatkowo 3.204.200 euro na świętokrzyskie. Licząc z grubsza, to lista zielonych wydłuży się o około 100 miejsc.

Opublikowano

Witam. Panowie jestem z łódzkiego składałem wniosek w 2011 roku na PROW i przeszedł mi kupiłem ciągnik i pług pieniądze z unii już dostałem i mam pytanie czy będę mógł składać wniosek w przyszłym roku bo chciał bym jeszcze zakupić beczkę asenizacyjną?

Opublikowano (edytowane)

Łódzkie nr 32xx (któryś tam, nie pamiętam) dziś podpisana umowa, wreszcie !! Bardzo im się pod koniec roku spieszyło z umową, a 2 lata czekania :(

Edytowane przez Vrykoulakas