Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Amazone D7 30E
Opublikowano

komisja ma czas do 4 miesiecy . Tj polowa z bialych jeszcze nie dostanie czyli ok 4500 wniosków.

Na mazowszu zostanie ponad 2000 na białej z tym , że im bliżej końca tym mniejsze sumy we wnioskach...

Opublikowano

Tydzien temu skladalem aneks o wiekszy ciagnik o 3KM. Rozmawialem z prowadzacym i mowil ze nie powinno byc problemu. Dlugo trwa rozpatrywanie takiego aneksu? Bed emusial jechac i cos podpisywac? Czy przysla mi poczta informacje?

Ja po dwóch tygodniach od złożenia aneksu dostałem telefon, żeby przyjechać i podpisać aneks.

Kilka podpisów i tyle.

Opublikowano (edytowane)

komisja ma czas do 4 miesiecy . Tj polowa z bialych jeszcze nie dostanie czyli ok 4500 wniosków.

Na mazowszu zostanie ponad 2000 na białej z tym , że im bliżej końca tym mniejsze sumy we wnioskach...

Koledzy skąd te szacunki? Jakiś czas temu pisano na forum że po dołączeniu owej kwoty 100mln euro (aktualnie 115) na zielonym pojawi się połowa z ok 7.8 tys wniosków które pojawiły się po dołączeniu pierwszej transzy środków- 900 mln zł. Na przykładzie woj. kujawsko pomorskiego przybyło by jedyne 400 wniosków. Natomiast wg. tego co napisał kolega vicia1223 powyżej wynika iż w kuj-pom przybyło by ok 1000 wniosków. Prosze pokornie kolegów o ewentualne wyjaśnienie tych rozbieżności.

P.S osobiście liczę na opcję drugą :)

Edytowane przez jimmy871
Opublikowano

szacunek jest prosty 115mln euro x 4,15zł co dzielimy przez średnią wartość wsparcia dla wniosku ok 150tys zł, co w przybliżeniu pozwoli na sfinansowanie jeszcze 3,2tys wnioskodawców, swoją drogą ciekaw jestem jak ma się miejsce na liście do wartości inwestycji, ja jestem w kuj-pom powyżej 2000 miejsca z 16ESU i wzrostem GVA

Opublikowano

Dzięki kolego za wyjaśnienie :)

Ja również jestem z kuj-pom, aktualnie okupuje miejsce 20x7. Co do ESU i GVA to nie moge nic powiedzieć bo wniosek przygotowywał znajomy. Nie pozostaje nic innego jak być dobrej myśli :)

Opublikowano

kwota będzie się zmniejszała bo wiadomo im mniejsze ESU to i kwota nie taka ogromna. W lubelskim podobno kasy zostało , mówił mi dealer nh i wg nowych zasad środki te przejdą do głównej koperty.

Po dodaniu tych 900mln we wrześniu na lubelszczyźnie na białej liscie zostało ok 200 wniosków i nie wiadomo skąd sie wzięło kasy dla wszystkich przez jesień , zimę gdy na mazowszu tylko ok 30-40przybyło.\

Mój wniosek z 17ESU zajmuje coś ok 6250-6300 pozycję w mazowieckim .

Ostatnie wnioski to coraz mniejsza kwota wnioskowana , wniosek z 5 ESU nie łyknie sprzętu za 300-400 tyś . Chyba..

Opublikowano (edytowane)

"Chyba"...;p Sa tacy. co pokupia.

Druga sprawa jest to, ze liczba esu dziala w druga strone- sa tez tam ludzie majacy bardzo duzo punktow ESU i tez sa na niskich miejscach, Ci napewno biora na maksa. Wydaje mi sie, ze bez roznicy liczba miejsc, sredni poziom dofinansowania bedzie bardzo zblizony

Edytowane przez egal
Opublikowano

@vicia 1223 po dodaniu we wrześniu 640 milionów zł na białej liście w województwie lubeskim było 443 wnioski a nie 200 :) a aktualnie wszyscy są na zielonej, też dla mnie to jest dziwne :) może to wszystko przez to żę tam już tyle podpisali umów, chyba ok 2800 i to w prorównaniu z innymi województwami jest miażdżący wynik :)

Opublikowano

Duzo umów to i duzo wniosków o płatrność , zawyzone oferty zrobiły miejsca następnym wnioskom ..

Jak w zeszłym roku byłem u dealera po ofertę to było 2 kolesi co składali na sumę 40 i 50 tyś. byli z lubelskiego także końcówka listy była cienka i na 100% średni zwrot nie wynosił tam 140tys.

ogólnie to lipa troche jak w sąsiedniej wsi (lubelskie) gospodarz z 4 ESU ledwo ledwo , po porannym obrządku dla 5 kur , 2 macior , 1 krowy wyjeżdża 80KM NH na pole , który to NH przepracuje 100MTG na rok z tego 20 na jazdę do gminy i banku:)

Opublikowano

mam pytania szczegółowe odnośnie wniosku o płatność ostateczną. Może ktoś wie?

1. Czy przy składaniu musi być dowód ostateczny ciągnika czy może być próbny (ta jedna karteczka która potem zamienia się na dowód właściwy)?

2. czy jeżeli ktoś robi operację w jednym etapie i bez odchyłek i skład od razu o płatność ostateczną musi robić pozycję V czyli "zestawienie rzeczowo-finansowe z realizacji operacji dla etapu... " czy wystarczy wykaz faktur czyli pozycja IV ?

gdyby ktoś wiedział byłbym bardzo wdzięczny. :)

Opublikowano

Panowie mam pytanie chcę złożyć wniosek o płatność i nie mogę znaleźć oświadczenia współmałżonka iż wyraża zgodę na realizację inwestycji , może mi ktoś podeśle link do tego oświadczenia ,bo nigdzie nie mogę tego znaleźć na stronie ARIMR chyba że w nowych wnioskach nie jest już wymagane.

Opublikowano

Witam Panowie wczoraj przyszły mi poprawki i mam do wyjaśnienia kilka rzeczy ale nie wiem jak to zrobić. Bardzo prosiłbym was o pomoc. A więc tak :

1.Proszę o ponowne wpisanie celu planowanej operacji p.17 IVB wniosku-należy wpisać zgodnie z instrukcją zakup maszyn rolniczych/ modernizacja parku maszynowego w celu...- we wniosku nie ma wzrostu GVA. Maszyny które mam zamiar kupić na PROW to :

- ciągnik rolniczy 65 km,

- rozrzutnik obornika Tytan 6 ,

- kopaczka do cebuli Krukowiak,

-ładowacz czołowy 1600kg udźwigu,

Opublikowano

Kolego Marl to jest druk ale do starego wniosku a ja potrzebuje do wniosku który obowiązuję od 02 2012 r . Pomocy czas składać wniosek a nie wiem co z tym oświadczeniem , chyba jest ktoś na forum kto miał z tym styczność?