Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na początku w warszawie teraz w wyszkowie nr 31XX dwie poprawki były i cisza kazała dzwonić pod koniec lutego Teraz chyba jesteśmy najwolniejszym woj.??!!

Opublikowano (edytowane)

Jakiej mocy kombajn przyznają na daną powierzchnię pola?

WRN= 123,3 + {[(200-175)*(152,7-123,3)] / (220-175)} = 123,3 + {[25*29,4] / 45 } = 123,3 + {735/45}= 123,3 + 16,33= 139,6

139,6 ~ 140ha/rok. Kombajn o mocy silnika 200kW może być przyznany na 140 ha. Tak wynika z zasad doboru maszyn.

Ale gdyby uwzględnić tolerancję standardową, szarpacza słomy i pofałdowanego terenu czyli możliwości maszyny zmniejszyć o 30%, to kombajn taki powinien być przyznany na około 98ha.

Czyli nie ma tragedii bo 200kW to jest np. NH CX6080 (6klawiszy), Tucano 440 (6klawiszy), a te kombajny w zupełności starczą na 100ha pod kosę.

Tu jest powyższy wzór str. 91: http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/zdjecia_strony/185/Zas_dob_masz_rol_300309.pdf

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Witam,

Proszę mi powiedzieć jak jest dokładnie z tą umową dzierżawy od osób prywatnych. Musi być sporządzona na 10 lat to na 100%, a co jeśli chodzi o okres wypowiedzenia? W ogóle jak ma być skonstruowana umowa tak by w agencji ją zaakceptowali? Może ktoś wysłać jakiś przykład, najlepiej osoba której już przysłali pieniądze i ma za sobą tą całą biurokracje.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja dołaczyłem jakieś standardowe umowy dzierżawy znalezione w necie (data od, data do). Umowy zostały zawarte w obecności sołtysa z jego pieczątką.

Opublikowano

Witam

mam pytanie odnośnie byczka/opasa w wieku 24 mies- jak go zakwalifikować wg kalkulatora ESU? czy do byczków w wieku 1-2 lat za które mam ponad 1000 zł ( wartość SGM) czy może do opasów w wieku dwuch lat i więcej za które jest tylko ok 370 zł (wartości SGM) ??

Opublikowano (edytowane)

witam, osoby które korzystały z programu Młody Rolnik (nabór 2010) zobowiązały się do uzyskania 4 esu do 2013 roku, ale w dniu składania wniosku na Modernizację (w 2011 roku)nie miały 4 esu, to czy mogły korzystać z programu Modernizacja??

Edytowane przez daro87
Opublikowano

Ja jak na razie miałem jedne poprawki w czerwcu i dotąd cisza :(

Kolego nie jesteś sam, ja miałem poprawki w maju i cisza. Poprostu opiepszają sie w agencji.

Opublikowano

witam, osoby które korzystały z programu Młody Rolnik (nabór 2010) zobowiązały się do uzyskania 4 esu do 2013 roku, ale w dniu składania wniosku na Modernizację (w 2011 roku)nie miały 4 esu, to czy mogły korzystać z programu Modernizacja??

nie

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie. Mam w modernizacji w II etapie utwardzenie podwórka. Przyszły teraz poprawki. Czy mogę teraz z kostki zrezygnować i wziąć jakąś maszynę w to miejsce?

Opublikowano

Kiedy składałeś wniosek o płatność?

Wniosek o płatność składałem pod koniec listopada :D i nie miałem poprawek ;)

Witam mozesz napisac cos wiecej ,na czym polegala ta kontrola ,coś sprawdzali jeszcze?Ja tez jestem typowany do kontroli i czekam za nimi..A kiedy składałes wniosek o płatność? ,ja 11 grudnia po miesiącu został rozpatrzony i kazano mi czekac .

Robili zdjęcia maszyn i tabliczek fabrycznych, licznika ile jest mtg dlatego żeby zobaczyć czy maszyna jest wykorzystywana w gospodarstwie. Zobaczyli też tablice informacyjną i fakture maszyn, dowody od maszyn i takie tam głupoty :D

Powodzenia kolego ;)

Opublikowano

Siema. Wczoraj bylem w OR w Kielcach i Gość co prowadzi mój wniosek powiedział że kierownik biura wstrzymał rozpatrywanie wniosków z MGR na rzecz wniosków z powodzi, wymrożeń i suszy i tak ma być do połowy lutego. Wszystko po to aby mozna było reszte kasy z tego działania ("odnowienia"czy jakos tak to sie nazywa) przezycic na MGR. Przyjmowane sa tylko poprawki od osób do których zostały wcześniej wysłane. Dodam że czekam juz tylko na podpisanie umowy :)

Opublikowano

Witam, miałem już drugie poprawki co do wzrostu GVA mianowicie chodzi o piep...ne 10% wzrostu po 5 latach a nadwyzka bezposrednia liczona jest tylko do 2017 więc 2018 i 2019 spadają dochody i wzrost małem o 5% a pan z ARiMR powiedział że to już ostatnie poprawki bo nie mogą wysłac więcej jak 2 poprawki a jak coś nie będzie grało to mnie skreślą z zielonej listy??? bo tak to zabrzmiało jakoś dziwnie.

Piszcie jak coś wiecie na ten temat z góry wielkie dzięki.

Opublikowano

Witam, miałem już drugie poprawki co do wzrostu GVA mianowicie chodzi o piep...ne 10% wzrostu po 5 latach a nadwyzka bezposrednia liczona jest tylko do 2017 więc 2018 i 2019 spadają dochody i wzrost małem o 5% a pan z ARiMR powiedział że to już ostatnie poprawki bo nie mogą wysłac więcej jak 2 poprawki a jak coś nie będzie grało to mnie skreślą z zielonej listy??? bo tak to zabrzmiało jakoś dziwnie.

Piszcie jak coś wiecie na ten temat z góry wielkie dzięki.

Udaj się do fachowca, kogoś kto się zna na wypelnianiu wniosków. Zapłąć mu kilka stów i może coś poradzi :)

Co tu wiele pisać, GVA jest dla Mnie absurdalnym wyliczeniem.

Skoro Ty już teraz nie możesz wykazać wzrostu o 10 % to moim okiem powinieneś się cieszyć, że pracownik Arimr Ci poprawek nie przyjał. Oszczędził Ci zwrotu kasy po 5 latach z odsetkami. :huh:

Opublikowano

Udaj się do fachowca, kogoś kto się zna na wypelnianiu wniosków. Zapłąć mu kilka stów i może coś poradzi :)

Co tu wiele pisać, GVA jest dla Mnie absurdalnym wyliczeniem.

Skoro Ty już teraz nie możesz wykazać wzrostu o 10 % to moim okiem powinieneś się cieszyć, że pracownik Arimr Ci poprawek nie przyjał. Oszczędził Ci zwrotu kasy po 5 latach z odsetkami. :huh:

Witaj Marl, nie zrozumiałeś wypowiedzi bo ja mam GVA 17% PONIEWAZ MAM JAGODOWE KONKRETNIE MALINY 2ha a z tego dochód jest więc mam wzrost ale tylko do 2017 wg GVA a w afekcie i tak mam dalej po 2017wzrost bo odnawiam plantacje co 7 lat więc to nie jest tak jak piszesz.

Opublikowano

Artur75 to moze zwiekszysz plantacje w 2015 roku o kolejne 2 ha jezeli okres uzytkowania plantacji wynosi 7 lat, czyli po 2017 likwidujesz 2ha i zostaje ci nadal 2 ha

Opublikowano

@cobrap - niestety tak nie można.

Pisze tym w instrukcji wyliczania GVA, strona 3 prawie na końcu strony.

"Jeżeli z tabeli 1.1. PRG wynika, że operacja przyczynia się do wzrostu wartości dodanej brutto w gospodarstwie, należy w tabeli 1.2. przedstawić sposób, w jaki zakłada się osiągnięcie tego wzrostu. Wszystkie sposoby osiągnięcia wzrostu GVA, za wyjątkiem dwóch:

1) zwiększenie ogólnej powierzchni upraw,

2) zwiększenie skali produkcji

muszą być ściśle i logicznie związane z inwestycjami wchodzącymi w zakres zaplanowanej operacji. "

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/zdjecia_strony/185/IW-1_1PRG300309.pdf