Skocz do zawartości
perfect

problem z napędem pomóżcie w mtz

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
perfect    0

Witam Niedawno Kupiłem MTZ 82 z 1990r i mam problem z przednim napędem mianowicie kiedy włanczam napęd do przodu ciągnie elegancko a gdy się zakopie i chce wyjechać z dołka to nie mogę ponieważ napęd nie ciągnie do tyłu co może być przyczyną

Mam jeszcze jeden problem gdy podczepię pług podnośnik unosi bez żadnych problemów ale problem tkwi w tym że jak już czepne pług to mnie moge dojechać do pola bo już się opuści

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
perfect    0

Bo Mtz-tach masz  dwie możliwości włączania napędu na pierwszy ząbek masz poślizgowy a na drugi masz stały do przodu i do tyłu

ale mi na drygi ząbek ciągnie tylko do przodu a do tyłu nie chce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Tomalok    2

Moim zdaniem problem tkwi w przystawce przedniego napędu, tzw podporze pośredniej. Są tam blaszki i śruba która je dociska, Napęd przepuszcza jeśli tarczki są już wytarte lub należałoby odrobinę dokręcić śrubę. Natomiast odnośnie podnośnika musisz wyciągnąć siłownik i wymienić w nim cały zestaw uszczelniaczy. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stachux    6

Jeśli chodzi o napęd to masz w połowie traktora taką gruszkę od napędu i tam musisz dokręcić śrubkę żeby ciągło jak dostanie oporu bo w miare eksploatacji płytki się wycierają i trzeba raz na jakiś czas dociągnąć to żeby napę chodził prawidłowo...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
perfect    0

Moim zdaniem problem tkwi w przystawce przedniego napędu, tzw podporze pośredniej. Są tam blaszki i śruba która je dociska, Napęd przepuszcza jeśli tarczki są już wytarte lub należałoby odrobinę dokręcić śrubę. Natomiast odnośnie podnośnika musisz wyciągnąć siłownik i wymienić w nim cały zestaw uszczelniaczy. Pozdrawiam

 

ale nie dawnowno  wymieniłem cały zestaw uszczielniaczy i nie pomogło tylko że teraz nie opuszcza się na pusto. Co proponujesz wymienić pompe czy rozdzielacz czy cały siłownik. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomalok    2

Jeżeli nie opuszcza na dół na pusto tak jak piszesz, to sądzę że może to być złe działanie rozdzielacza. Pompa pracuje skoro podnosi, siłownik też więc prawdopodobnie rozdzielacz nie działa prawidłowo. Ale to może też zależec od innych czynników np. coś nieprawidłowo złożyłeś w siłowniku, jakość oleju itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
perfect    0

Jeżeli nie opuszcza na dół na pusto tak jak piszesz, to sądzę że może to być złe działanie rozdzielacza. Pompa pracuje skoro podnosi, siłownik też więc prawdopodobnie rozdzielacz nie działa prawidłowo. Ale to może też zależec od innych czynników np. coś nieprawidłowo złożyłeś w siłowniku, jakość oleju itd.

wielkie dzięki za porady a ty gdzie podnosisz podnośnik z prawej strony obok wom czy tą trzecią wajchą obok kierownicy

a tobie ile pali w orce

 

wielkie dzięki za porady a ty gdzie podnosisz podnośnik z prawej strony obok wom czy tą trzecią wajchą obok kierownicy

a tobie ile pali w orce a o które śrubki chodzi ci w przystawce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomalok    2

Ja mam mtz z 96r dźwignie do podnoszenia mam z prawj strony obo siedzenia razem z WOM. W orce pali około 20l ha ale ja mam bardzo ciężkie ziemi , orze pługem 3 skibowym i na 3 max 4 biegu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
perfect    0

Jeśli chodzi o napęd to masz w połowie traktora taką gruszkę od napędu i tam musisz dokręcić śrubkę żeby ciągło jak dostanie oporu bo w miare eksploatacji płytki się wycierają i trzeba raz na jakiś czas dociągnąć to żeby napę chodził prawidłowo...

 

ale żeby to zrobić trzeba rozkręcać gruszke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maniek    5

@perfect Ja Ci proponuje nie rozkręcać tej przystawki, na razie tylko dźwignię od włączania przedniego napędu chwyć i przestaw do góry i ją trzymaj dość mocno i wtedy sprawdź czy do tyłu działa jak nadal nic to podkręć trochę te sprzęgło. Bo może być tak że w przystawce przy skrzyni coś się zje..ło tak jak mi i żeby działał napęd do tyłu to muszę trzymać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stachux    6

te śrube dokręć z przodu pod wałkiem dokrecaj stopniowo i patrz co się dzieje jeśli nie da to efektu trzeba rozebrać i albo wymienić tarczke jeśli jest zjechana a jeśli jeszcze jest dobra to wystarczy podłożyć metalowe blaszki i powinno być git... ja tak zrobiłem bo mechanik tak mi polecił z tymi blaszkami i działa...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darus74    0

Jeśli wo gule nie ciągnie do tyłu to nie włączyłeś napędu na ostatnie położenie trzecie (bo tylko na tym położeniu ciągnie do tyłu bo jest tam wolne koło) zrób jak pisze maniek ewentualnie doreguluj cięgło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
perfect    0

chyba pisałem już ze włączam na trzeci ząbek i nie ciągnie do tylu 

Edytowano przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darus74    0

Tylko trzeci ząbek na dźwigni nie oznacza że włączyłeś go na ostatnie położenie (np.gdy masz źle wyregulowane cięgno lub zdarte sprzęgło kłowe)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
perfect    0

to jak wymienić te sprzęgło i gdzie one się znajduje?

 

Pozdrawiam !!

Edytowano przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinO10    6

Skróć cięgno, albo tak jak piszą poprzednicy, w czasie gdy chcesz aby działało do tyłu, naciągnij dźwignię maksymalnie do góry (po za ząbki). Jeśli w ten sposób zadziała, to ewidentnie musisz skrócić cięgno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×