Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy a może ktoś z was ma siewnik gammę do buraków i przezbraja go na kukurydzę mam zamiar zasiać kukurydzę a nie mam siewnika a mam 02 komplety tarcz do buraków i może można było by je rozwiercić? nie wiem jak to ugryźć może ktoś pomoże

Opublikowano (edytowane)

myślałem rozwiercić te otwory w tarczach które mam, tarcze z rozstawem co 14 cm tylko nie wiedziałem czy się to sprawdzi z nasionami kukurydzy chciałem posiać kukurydzę na kiszonkę, jak się nie da to może kogoś znajdę kto mi taką usługę zrobi

Edytowane przez adamgaleon
Opublikowano

Nie gammą. Kupiłem kilka lat temu Unicorna 2 ale i tak była przeróbka, bo fabrycznie miał 18 - 20 - 22 cm. Ja wymieniłem jedną zębatkę w "skrzyni" i mam teraz 16 - 18- 20. Ale sąsiad ma gammę i też przerobił na 16 cm ale z tego co wiem to tarcze chyba wymieniał. Tym niemniej trzeba przeanalizować układ napędowy tarcz i często wystarczy wymiana jednej zębatki jak u mnie. 

Opublikowano (edytowane)

Mam Game z tarczami 9 cm 70 otworów ze zmienioną. zębatką piastą i ośką na kole napędowym. Zamiast 26 zębów 13. Tarcza kręci się dwa razy wolniej mniej kruszy i nie przepuszcza w porównaniu do tarczy z 35 otworów

I taka redlica

[galleryimg=533506]

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Właśnie mi przypomniałeś o "wynalazku" który w tym roku oglądałem na takiej niewielkiej imprezie organizowanej przez cukrownię u rolnika, tego samego od wielu lat. Jako, że sieje on już coś koło 35 ha buraków to przerobili gamę w ten sposób, że dwukrotnie zmniejszyli  obroty tarcz przez wymianę zębatki (chyba napedowej) na dwukrotnie mniejszą a w jakimś warsztacie nawiercili im w tarczach na podzielnicy dwukrotnie więcej otworów na nasiona i dzięki temu może siać z dwukrotnie większą prędkością i wydajnością bez straty na jakości siewu. Po dwóch sezonach bardzo z tego zadowolony. Z resztą widziałem jego buraki i zasiane naprawdę idealnie. 

Opublikowano

sieje ktoś z was może buraki siewnikiem Nodet Pneumasem II ? Jak jest z jego ustawieniami chodzi mi czy można  przestawiać odległości między nasionami w rządkach tzn na jakiej zasadzie zmiana zębatek czy jak ?

Opublikowano

ja jestem zadowolony z tego roku udało mi się podpisać 2 umowy pierwsza była na buraki kontraktowe a druga na buraki pozakwotowe nadwyżka w cenie kwotowych plon 83 t/ha a cukier 17.8 a dodam jeszcze że buraki ubezpieczone a w czerwcu nieźle je grad zbił no i niezła kasa z ubezpieczenia też wpadła jeden z lepszych roków choć jeden z cięższych przy kopaniu.

Opublikowano

teraz wszystko w jeden worek ciekawe co zaproponują ja w tym roku  20 ton po 10 euro i 30 ton na kogoś bo też by poszło po 10 euro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v