Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pryskalem w piątek tydzień temu dawka dzielona goltix 0,7 belveder forte 0,5 kosynier 0,4 teraz czekam bo przymrozki ale chwast jest juz duży faza 1 pary liści. Co myślicie jak na lekko uszkodzone buraki po przymrozkach zastosuje goltix 1,1 belveder forte 0,6 kosynier 0,5 asahi 0,5 i na jednym polu gluchy owies to jeszcze do tego 0,3-0,2 agil
Do tego wyżej jeszcze 10g safari mi doradzają ale nie wiem czy nie odczekać jeszcze dzień lub 2

Opublikowano

czy mozna rozsiac wapno poglownie w burakach ?(jesli tak to jaki i w jakiej dawce i czy to cos pomoze?) dodam ze pole nawozone obornikiem co 3 -4 lata ale nie wapnowane lat ze ho ho)

Opublikowano (edytowane)

Czy goltix 1l + betanal maxx pro 1,25 l zwalczy chaber czy jednak lontrel w późniejszym terminie gdyż narazie buraki są za małe i osłabione po przymrozkach, na pierwszy oprysk poszedł sam betanal

Edytowane przez radomil24
Opublikowano

jak juz drugi zabieg to można 15 gram safari dać i 1l goltixsu i nie ma uja we wsi musi spalić rzepak ja pryskam w odstępach 12 dniowych i pali aż miło a na pierwszy zabieg dawałem 1l betanal max pro +1 lit goltix+10 gram safari w sobote robie juz drugi zabieg :)

a na 3 zabieg 20 gram safari

A jakie dawki na drugi zabieg dajesz? Bo ja dałem betanal 1,1 i goltix 0,75 na pierwszy raz, ale mam trochę rzepaku(nie za dużo bo 8 lat temu tam miałem rzepak aż się zdziwiłem jak pryskałem, że tyle wyszło jeszcze) i muszę dorzucić safari, bo chyba sam goltix z betanalem go nie położą. Podkreślam nie ma tragedii z rzepakiem, ale tak z 0,5-1 szt na metr kwadratowy to będzie na pewno.

Opublikowano

ja daje tak koczas

T1 betanal max pro 1 litr + 1 litr goltix:+10 gram safari

T2 betanal max pro 1,25 litra+ 1litr goltix +15 gram safari + 0,6 litra asahi  sl

T3 kemifam super koncentrat 1 litr+0,3 litra wenzar +20 gram safari +0,6 litra asahi sl

asahi sl daje po to w drugim i trzecim zabiegu żeby buraki nie stały w miejscu :)

Opublikowano

Jaką dawkę dać kemironu żeby zwalczyć przytulię która rośnie tylko przy między dodam ze buraki były pryskane dwa razy w dawkach betanal max pro 1,2l+goltix 1l.Dodam ze chcę to zrobić opryskiwaczem ręcznym i potrzebuję 20l wody ile dać kemironu na tą ilość wody.

Opublikowano

jaka faktycznie jest różnica po zastosowaniu asahi zostawił ktoś trochę dla kontroli. jaka faktycznie jest różnica

a nigdy nie zostawiłem kontroli jak bym miał mniejszy opryskiwacz to bym mógł się tak pobawić a jak pryskam opryskiwaczem 2500 l to nie  chce mi się dwa razy mieszać na kawałek 1 jak tym dużym zabieram na raz

Opublikowano

Ok, dzięki wielkie. A dobrze pamiętam że betanal goltix i safari to nie dorzucać adiuwanta tego od safari? Bo coś mi się tak kojarzy, że kiedyś było.

tak nie dawać trendu co dają do safari jak z betanalem pryskasz betanal ma już w sobie adjuwant

Opublikowano (edytowane)

Nawet na etykiecie betanalu Max pro jest napisane że jak się miesza z safari to trend też się dodaje. Ja zawsze dodawałam i jeszcze dodawalem goltix .

Edytowane przez poosa21
Opublikowano

pryskał ktoś buraki 12 dni po siewie jak pół buraków było na wierzchu betanalem max pro w dawce 1l+1litr goltix bo na upakowaniu betanala pisze że można pryskać niezależnie od fazy buraka ?

Opublikowano (edytowane)

Raczej bezpieczna dawka, ja pryskalem nie ma co czekac pozniej chwastow nie opanujesz

W tam tym roku poprzeczki pryskalem dwa razy dla testu i nic burakom nie bylo :P

Edytowane przez Murphys
Opublikowano

Panowie ile safari dać , żeby skasować rzepak? raz już pryskałem dwuliścienne teraz czeka z pogodą na 2 raz. rzepak niby liście podebrane korzeń miękki wodnisty, ale taki zbyt żywy się wydaje.

Opublikowano (edytowane)

Panowie ile safari dać , żeby skasować rzepak? raz już pryskałem dwuliścienne teraz czeka z pogodą na 2 raz. rzepak niby liście podebrane korzeń miękki wodnisty, ale taki zbyt żywy się wydaje.

kiedy siane buraki ile dni po siewie pryskałaś i jakimi herbicydy  i dawki stosowałeś w pierwszym zabiegu ?

Edytowane przez lesbycool
Opublikowano

No to może mi też pomożecie

Siane 5.04, 1 oprysk 28.04 1,25 betanal maxxx pro+ 1 litr goltix - baardzo pozno bo musialem przeczekać przymrozki, chwasty też nie byly zbyt duze ale teraz nie jestem pewny czy padną czy odbiją. na dniach chcialbym pojechać drugi raz

Moge dać znow 1,25 betanalu ale co dodać do niego, jest bardzo sucho i nie widze sensu w goltixie( pojechalbym nim osobno po deszczu) a teraz coś dorzucic, na pewno problemem jest komosa

Opublikowano (edytowane)

JW. 20 gram safari + trend.

Może ktoś mi podpowie.Jak szybko po wschodach można bezpiecznie zwalczać perz?

I 2- Stosował ktoś lontrel na wschodzące buraki?

Edytowane przez pawel177
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v