Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, kuba24051 napisał:

dostawy zakończone. średni plon na czysto 94.5t/ha, śr. zanieczyszczenie 7.01%, śr. polaryzacja 18.43%. cukrownia Chełmża

plon piękny a na limit ile ci weszło a poza ile ?

dostawy zakończone. średni plon na czysto 94.5t/ha, śr. zanieczyszczenie 7.01%, śr. polaryzacja 18.43%. cukrownia Chełmża

to czym ty nawoziłeś ze taki plon buraka na takiej klasie u mnie klasa ziemi 2 3 a i plon 60 ton ha z tym ze kopane 25 wrzesnia i straszna susza u nas była ale na tym polu burakow nie było co najmniej z 150 20 lat a ziemia w pieknej kulturze 

Opublikowano
warchest napisał:

plon piękny a na limit ile ci weszło a poza ile ?

to czym ty nawoziłeś ze taki plon buraka na takiej klasie u mnie klasa ziemi 2 3 a i plon 60 ton ha z tym ze kopane 25 wrzesnia i straszna susza u nas była ale na tym polu burakow nie było co najmniej z 150 20 lat a ziemia w pieknej kulturze 

180% kontraktu. 30t obornika na jesieni. Pod korzeń 200kg saletrzaku, 200kg amofoski, 300kg Korn kali. cześć była na działce gdzie buraka nie było 20 lat.

Opublikowano
4 godziny temu, kuba24051 napisał:

Jjaka odmiana

Opublikowano

Ja w tamtym roku na jednym kawałku miałem rekordowe 88t na czysto, a opadów jakoś dużo też nie było, buraki wcześniej na tamtej działce 3lat, i była lipa wtedy koło 50t a później tak dobrze dały.. więc nie wiem od czego to zależy ☺️

A jakie plony w okolicy znajomi mają? Bo u mnie to nikt się plonami nie chwali, w tej chwili 50-60t czy to 1 klasa czy 3..

Opublikowano
8 godzin temu, kuba24051 napisał:

180% kontraktu. 30t obornika na jesieni. Pod korzeń 200kg saletrzaku, 200kg amofoski, 300kg Korn kali. cześć była na działce gdzie buraka nie było 20 lat.

to szkoda ze az tyle poza limitem poszlo i musiales to oddac to prawie za bezcen bo poza kontraktem to cena groszowa 

Opublikowano
skywalker89 napisał:

Ja w tamtym roku na jednym kawałku miałem rekordowe 88t na czysto, a opadów jakoś dużo też nie było, buraki wcześniej na tamtej działce 3lat, i była lipa wtedy koło 50t a później tak dobrze dały.. więc nie wiem od czego to zależy ☺️

A jakie plony w okolicy znajomi mają? Bo u mnie to nikt się plonami nie chwali, w tej chwili 50-60t czy to 1 klasa czy 3..

Nie wiem jak sąsiedzi ale raczej każdy ładne buraki miał

kris82 napisał:

@kuba24051 zabierali zgodnie z planem czy coś się zmieniło

bodajże 2 dni opóźnienia

Opublikowano

Od kiedy pamiętam zawsze nawozy NPK szły pod pług. Burak ma długi korzeń i będzie szukał, w suche lata to jest ważne. Azot nigdzie nie zginie, bakterie i procesy w glebie go w większosci powinny zatrzymać. To nie jest znów jakas olbrzymia ilosc azotu. 

• Like 1
Opublikowano

Azot amonowy nie bardzo ucieknie. Wymyć go nie wymyje, przemieszany będzie także w powietrze też nie pójdzie. Część wejdzie do KS gleby, część pójdzie w resztki także nie ma co się zbytnio tym przejmować. Sam sypie Polidap pod burak na jesieni i zbytnio się o ten azot nie martwię 

• Like 1
Opublikowano

ile polidapu dajesz pod buraki @losktos

19 godzin temu, Mario81 napisał:

Panowie jest sens dawac teraz pod orke ultre 8? sól bede sypał napewno ale z ultry z tego azotu to cos zostanie? pole oczywiscie pod buraki

a to czemu dajesz i ultre i sól ? to nie lepiej dac sol potasowa jako potas a jako fosfor polidap ? 

a jak jest bardzo wysoka zawartosc fosforu w glebie to ile polidapu dac ? prawdopodobnie na zime pojdzie sol a polidap dopiero na wiosne 

Opublikowano

Zawsze stosowałem tarnogram PK 12-23 w ilosci 500kg wiosna lub pod orke.  Nigdy nie dawałem azotu pod orke dlatego nie brałem polidapu. Ultre stosuje pod zboża wiec chciałem spróbowac pod buraki. Tarnogram w poprzednich latach mozna było kupic ponizej tys zł i przy tym nawożeniu dało sie wyciagnac na 4 klasie srednia z 3 lat to 74tony. W tym roku jeszcze nie kopałem takze nie wiem jaki bedzie plon

Opublikowano

Buraki zabrane w niedzielę, cukrownia Ropczyce 3 dni wcześniej jak planowali, plon 64 tony z ha na czysto, zanieczyszczenie 7 % ale za to cukier świetny bo 18.34 % dodam że opadów nie było w mojej okolicy za wiele rok bardzo suchy i plon niski bo we wcześniejszych latach było po 80 ton, dobrze że cukier duży to wywiązałem się z umowy, ale na przyszły rok będzie o połowę mniej posiane

Opublikowano
10 godzin temu, adamgaleon napisał:

Buraki zabrane w niedzielę, cukrownia Ropczyce 3 dni wcześniej jak planowali, plon 64 tony z ha na czysto, zanieczyszczenie 7 % ale za to cukier świetny bo 18.34 % dodam że opadów nie było w mojej okolicy za wiele rok bardzo suchy i plon niski bo we wcześniejszych latach było po 80 ton, dobrze że cukier duży to wywiązałem się z umowy, ale na przyszły rok będzie o połowę mniej posiane

a to co zasiejesz w miejsce planowanych buraków ? 

jak z umowy sie wywiazales to chyba dobrze co nie ? bo poza limitem i tak bys to sprzedal za marne grosze 

Opublikowano

kolego androproteam zabieg od chwościka był wykonywany jeden i zastosowałem DUET ale pierwszy rok nie stosowałem azotu pogłównie gdyż było bardzo sucho azot został na podwórku na przyszły rok, na wiosnę poszło 300 kg Canwilu z magnezem i nic więcej i liście do samego zbioru były zielone

co na przyszły rok zasieję w miejsce buraków pyta kolega warchest już jest zasiane jęczmień ozimy oraz będzie kukurydza na kiszonkę

a uprawa buraków będzie bardzo kłopotliwa gdyż wycofują kolejne środki ochrony dom zastosowania w buraku więc może być problem aby utrzymać plantację w czystości

Opublikowano
Dnia 30.10.2019 o 18:19, warchest napisał:

ile polidapu dajesz pod buraki @losktos

a to czemu dajesz i ultre i sól ? to nie lepiej dac sol potasowa jako potas a jako fosfor polidap ? 

a jak jest bardzo wysoka zawartosc fosforu w glebie to ile polidapu dac ? prawdopodobnie na zime pojdzie sol a polidap dopiero na wiosne 

200 polidapu, + dorzucę jeszcze jakiegoś NPK wiosną

Opublikowano

a to z samego polidapu fosfor by nie wystarczył ?ze jeszcze bedziesz w npku dorzucał fosfor jeszcze 

a ja jak mam fosfor zawartosc barzi wysoka to moge tylko pod buraki dac 150 kg polidapu ? stanowisko po kukurydzy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v