Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 godzin temu, Barbatoos napisał:

Najpierw zabiegi herbicydowe na dwuliscienne + dodawane aminokwasy, odstęp między zabiegami ponad 10 dni, po herbicydach odżywka z siarczanem 10kg/ha + 1,5 mono bor, po jakimś tygodniu maximus extra pk + bor i to wszytko. Herbicydy to : betanal, goltix, kemiron i kemifan.

Liście robią się jasnozielone albo białe

Saletry nie sypales na mokre liscie czasem?

Opublikowano
23 godziny temu, Barbatoos napisał:

Na całym polu tylko pojedyncze sztuki, ale jest kilka miejsc gdzie całymi placami tak jest

Już wiem dokładnie  co to jest.

Niestety nic z tym nie zrobisz bo to jest genetyka rośliny.

Specjalnie dzwoniłem do jednego doradcy co na  burakach zna sie chyba najlepiej w okolicy. 

Śmietka to liść jest żółty lub  przezroczysty i rozwarstwiony. 

Opublikowano

Panowie to od słońca, buraki dostały 3 4 dni po 33 stopnie w cieniu a na słońcu z 50 i przypalilo liście, u mnie dzis dopiero popadalo 28mm a takto 2 tyg pustynia 

Opublikowano

Miałem tak kiedyś przy miedzy z ziemniakami.A może przez pomyłkę poszedł nie Betanal tylko Basagran?

Takie poletko widziałem przed Bartoszówkiem w pow Swidnickim.

Opublikowano (edytowane)

Nie była saletra na mokre rośliny, nie były pomylone środki.

Generalnie ziemia to można powiedzieć 5 klasa

A jak genetyka jak znajomy ma tą odmianę i jest ok u niego. Dzisiaj widziałem że u innego rolnika na polu podobna sytuacja się tworzy.

Edytowane przez Barbatoos
Opublikowano
miwigos napisał:

A czy wogóle jest sens ?

Tak jest to bez sensu. Sianie buraków też niema sensu jak niektórzy twierdzą. Pomimo braku sensu posiałem i chciałbym opryskać. Jeżeli jest tak jak twierdzisz uzasadnij może faktycznie niema sensu.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, pawel177 napisał:

A może w poprzednim sezonie poszedł glean lub apyros ?

Też nie.

Generalnie od małych już był z nimi jakiś problem. Jakieś przebarwienia miały, jasno zielony plamy etc.

Na początku myślałem że to od herbicydów bo objawy takie same jak na chwastach ale to by na całym polu były

Edytowane przez Barbatoos
Opublikowano
21 godzin temu, Jasio88 napisał:

Tak jest to bez sensu. Sianie buraków też niema sensu jak niektórzy twierdzą. Pomimo braku sensu posiałem i chciałbym opryskać. Jeżeli jest tak jak twierdzisz uzasadnij może faktycznie niema sensu.

A zauważyłeś efekt ekonomiczny stosoawania aminokwasów

Opublikowano

Barbatoos według mnie masz trzy wyjścia. Podam ci w kolejności od najmniej skutecznych: 1. Olej to. 2. Idź na rękę sprzedawcą środków i kup odżywkę potasową lub cały ich mix. 3. Jak to jest twoje pole to syp sól potasową na następny sezon w podwyższonej dawce już teraz tylko zapytaj jakiejś mądrej głowy czy jak sól wpadnie w liście sercowe to nie spali buraka.

Opublikowano

miwigos napisał:

21 godzin temu, Jasio88 napisał:

A zauważyłeś efekt ekonomiczny stosoawania aminokwasów

nie zauważyłem bo nie stosowałem, a mam buraki w kiepskiej kondycji ciężkie wschody, bardzo sucho stres bo zabiegach herbicydowych, więc nie mogę bezczynnie patrzeć na to bo limitu nie oszukam.

Opublikowano

Tonący brzytwy sie chwyta ,ale czy to coś da ,coś tak ,tylko czy coś zostanie w kieszeni z tego

Opublikowano

a ja zapytam z innej beczki ,działka na której obecnie są buraki wymaga profilaktycznego podniesienia pH i nie wiem czy dobrze kombinuję ale wpadł mi pomysł do głowy aby przed samym kopaniem buraków holmerem rozsiać wapno. po wykopaniu buraków idzie orka i pszenica ,miało by to sens ?

Opublikowano

Ja już 2 lata po Ropie sieje poznaniakiem pszenicę i płytko agregatem tak żeby ziarno  przykryć. Pierwszy rok to eksperymęt był bo koniec listopada siana i mokro było a drugi rok to koniec pażdziernika siana. Trochę nieładnie pole wyglądało ale liczy się efekt końcowy i roboty i paliwa mniej.

DSC_0060.JPG

Opublikowano
9 godzin temu, tommmek napisał:

Barbatoos według mnie masz trzy wyjścia. Podam ci w kolejności od najmniej skutecznych: 1. Olej to. 2. Idź na rękę sprzedawcą środków i kup odżywkę potasową lub cały ich mix. 3. Jak to jest twoje pole to syp sól potasową na następny sezon w podwyższonej dawce już teraz tylko zapytaj jakiejś mądrej głowy czy jak sól wpadnie w liście sercowe to nie spali buraka.

Dałem odżywkę z ekoplonu Maximus Platinum extra pk.

Według nich to teraz powinno być 20-20-20. Tylko czy w taką suszę i takie temperatury dawać odżywki?

Opublikowano (edytowane)

20-20-20 bedzie ok ale jak bym poszedł przy suszy w potas i siarkę, np, siarczan potasu z KLeaf po 2-4 kg jednorazowo z borem i manganem  a oprysk późnym wieczorem. 

Też ma pytanie. Po wczorajszych opadach gradu mam buraki podziurkowane dość mocno, pryskać na grzyba czy odpuszczać. 

U mnie nie tak bardzo mam posiatkowane, u innych wyglądają jakby były po orkanie, zero liści, tylko łodygi zostały, pszenica z 30% wymłóconej a rzepak połamany a strąki na ziemi. Tragedia. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano
5 godzin temu, Andrju65 napisał:

Ja już 2 lata po Ropie sieje poznaniakiem pszenicę i płytko agregatem tak żeby ziarno  przykryć. Pierwszy rok to eksperymęt był bo koniec listopada siana i mokro było a drugi rok to koniec pażdziernika siana. Trochę nieładnie pole wyglądało ale liczy się efekt końcowy i roboty i paliwa mniej.

DSC_0060.JPG

jakim poznaniakiem siejesz ? z ktorego roku ? jaki model ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v