Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale pryska się nie buraki tylko chwasty jak się pojawią nie na dni tylko w odpowiedniej fazie najlepiej liścieni.

Jak zimno to chwast siedzą i nie widać, że im coś jest coś się dzieje.

b11.thumb.jpg.9efa93eb8f051b4a83385ce63c353027.jpg

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Panowie, wymieszany z gleba przed siewem pyramin w ilości 2l na ha. 26 kwietnia czyli 10 dni temu wykonany 1zabieg 1.3 betanal + 1l goltix + 0.150 lontrel. Chwastów zero dlatego czekam z 2 dawka na chwasty., dobrze robię czy pryskac jutro jak już od środy nie przewidują przymrozk ów? 

Opublikowano

Ja pierwszy zabieg robiłem 25.04, dzisiaj musiałem się naprawdę nachodzić żeby znaleźć chwast. Buraki siane 3.04 część wzeszła, część dopiero wychodzi po deszczach ale zimno jest. Ciekawe czy w ogóle reszta się przebije.

Opublikowano

Panowie mam buraczka czerwonego i niestety wąskie pole manewru co do środków. Mogę używać tylko betanal elite (belvedere forte) i lontrel. Największy problem z komosa i rdestem kolankowym. O ile się orientuję to chyba nie wypryskam tym rdestu ale komose powinienem załatwić. Dawałem raz 0,7 i raz 0,9 i trochę położyło. Teraz zamierzam po deszczach polecieć mocniej, jaką maxymalna jednorazowa dawkę można położyć na buraka który jest nie równy ? Tzn. Są jeszcze rośliny w fazie liścieni. Planowałem 1,5 - 2 l belvedera. Wytrzyma ? 

Jeśli chciałbym dorzucić lontrel to od jakiej fazy można już wjechać z 0,15 ?  Opinia głosi że co najmniej jedną para liści właściwych. 

PS. Buraczek wytrzymuje tyle co burak cwiklowy. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomek73 napisał:

Ja jutro pryskam na 6 dzień po 2 zabiegu. Zimno chwasty nie bierzę. 

Na mszyce daje standardowo do każdego oprysku. 

Tomek uważaj, bo ja i wuj pryskaliśmy 2 raz w ubiegły czwartek. On dał 1 l kemifamu, 0,2 kemironu i chyba goltixu jeszcze, a ja 0,6 kemifamu,0,15 kermironu,0,1 lontrela i 0,2 l megafolu(aminokwasy). Patrzyłem dzisiaj i mimo, u mnie niektóre chwasty jeszcze nie padły, to buraki są "żywo" zielone, a u niego całe poskręcane i niektóre prawie całkiem padły. Chłody jednak robią swoje i może za duża dawka. Ale już wychodzą nowe chwasty, dużo jest tuż pod ziemią i czekam jeszcze ze 2 dni i trzeba albo pojechać splitem co dwa dni albo zaryzykować całą dawkę, bo od niedzieli ma być chłodniej i zapowiadają dodatkowo zimnych ogrodników. A i co dodajesz z insektycydów, dimetoat czy cypermetryna/deltametryna

Edytowane przez JozB
Opublikowano

u mnie 1.2betanalu i 1lgoltixu i to samo gdzieś buraki przypalone jak cholera szczególnie gdzie się oprysk nałożył i to jeden opryskiwacz gdzie rano było robione bo ta sama dawka tylko wieczorem to już mniej przypalone.. Ale rano robiłem w środę niby chłodno było ale gdzieś słonko miejscami wyszło i lipa, teraz pytanie co robić czekać z trzecią dawka czy pryskać w sobotę? A dodam że jeszcze 100ml poszło cyperkil bo sporo takiej muchy siedziało co wyżej u kolegi

Opublikowano

JozB to mocne dawki dał wuj. Ja 0,6 kemifarm, 0,15 kermiron , 0,2 veznar,  10 gram safari, i jeszcze 0,1 lontrel, i  0,5 olej. 

Dzisiaj 1 kemifarm i 20 gram safari, 0,2 venzar plus olej

Opublikowano

Betanalem sie pryska pod wieczór ,rano bardziej szkodzi burakom 

Opublikowano

Pierwszy zabieg wykonalem 2.05 betup trio 1.5l golix 1l i safari 10g widze chwasty mimo ze spore ładnie padają następny zabieg planuję na sobotę mam safari betanal max pro elthofols Golitix. Chciałbym dac tak betanal ok1l safari ok20g i albo goltix ok 0.6l. Czy wprowadzić jakieś zmiany i do tego moge dodav jakiś cyperkil na robaka?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v