Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie nasiona w zeszłym roku leżały w suchej glinie nie pokiełkowały jakieś 4 tygodni ,jak dostały wody wystartowały ,inni ciśnienia nie wytrzymali i przesiewali koniec końcem moje były lepsze jak ich przesiewane

Opublikowano
3 godziny temu, przemekhodowca napisał:

czy nasiona mogą się popsuć w ziemi i ile mogą leżeć 

I tak te co wzejdą dadzą połowę plonu to nie masz sie czym przejmować☺

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, ENDRIUROL napisał:

duzy ok, ale taki maly, 2 liscie- nawet nie wlasciwe- moze wyjsc. zalezy tylko ile tego piachu na nim jak 5cm to nie maszans ale jak 1cm to da rade

Pomyliłeś buraki z perzem ,niech cię ktoś zakopie na 50 cm zobaczymy czy wyjdziesz,ale weż butle z tlenem na wszelki wypadek

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Nie porównuj buraka do człowieka 80 kg,napewno nie wyjdzie burak bo się udusi ,chyba że doprowadzisz mu tlen i jeszcze to watpliwe czy pomoże,zrób sobie eksperyment to sie przekonasz

Opublikowano
15 godzin temu, miwigos napisał:

Nie porównuj buraka do człowieka 80 kg,napewno nie wyjdzie burak bo się udusi ,chyba że doprowadzisz mu tlen i jeszcze to watpliwe czy pomoże,zrób sobie eksperyment to sie przekonasz

to ty porownales. to ciekawe ze burak kielkuje pod ziemia- nie udusi sie?

Opublikowano

Jak myślicie wjeżdżać z opryskiwaczem w buraki czy dopiero po deszczu coś zapowiadają na weekend. Nierówne wschody trochę wilgoci jest w glebie. Planowany zabieg kemiron+ kemifam+goltix

Opublikowano
2 godziny temu, maciekwariat9 napisał:

jutro pryskam buraki betanal max 1l+goltix 1 litr ile dodać ashai pierwszy raz będę go dodawał. buraki niektóre na wierzchu niektóre jeszcze nie kiełkuja dopiero teraz pierwszy deszcz od 2 miesięcy

Asahi daj do drugiego i trzeciego zabiegu herbicydowego po 0,6 na ha do pierwszego nie dawaj bo zamale sa i mało tego wchlona

Opublikowano

asahi można łączyć z herbicydem ,tak jak kolega wyżej pisał 0.6 na ha ,w tym roku miałem zamiar dać do pierwszego zabiegu bo trochę buraki mróz połaskotał ale cena mnie troszkę odbiła i dałem tytanit 0.2 na ha i jest ok a buraki są super ,w jednym sezonie dawałem do każdego zabiegu asahi i naprawdę buraki były rewelacja

Opublikowano

Jak dla mnie to jest takie dawanie na pocieszenie, tu ci dowalę herbicydem ale masz tu łyczka czegoś dobrego. 

Kiedyś też dodawałem tytanit, nie tylko do buraka.. 

Uważam, że jest to tylko pompowanie kasy w producenta odżywki, jeśli w tym roku znowu osiągnę średni plon min ok 70t to będę raczej utwierdzony do tych rozwiązań które stosuję od zeszłego roku, m.in kelpak i krzem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v