Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Kamilek1 napisał:

stosujecie mocznik przedsiewnie? duzo jest o tym mitow,,, ale czy to prawda ze gorsze sa wschody?? jak u was w praktyce to wyglada? gdyby dac tak 200kg mocznika na ha czyli 92n w czystym skadniku 

ja tam daje w saletrze azot pojdzie ok 200 kg przed siewem i pozniej 200 kg na wierzch i wczesniej dostało soli po 250 kg i polidapu 18 46 po 200 kg wiec to chyba starczy burakom i na jednym polu byla przyorana wielka gorczyca na poplon to z poplonu tez cos wyciagnie 

Opublikowano

Panowie a jak w praktyce wyglada sprawa z wapnowaniem na wiosne pod buraki? wiadomo ze zaleca sie robic to na jesien, ale czy to prawda ze wschody po wapnowanu wiosna moga byc nie rowne? ja sieje glownie kukurydze i buraki dlatego nie zawsze udaje mi sie na jesien wapnowac, w tym roku akurat tak sie zlozylo, ze kilka dni temu poszlo wapno cukrownicze w ilosci ok 4-5t na ha pod buraki a buraki palnuje siac w przyszylym tyg, oczywisci wapno wymieszalem juz z ziemia, a nawozy rzuce pod agregat, Pytanie czy jest sie czego obawiac? ewentualnie moglbym zasiac buraki po burakach, ale wolalbym nie robic tego

Opublikowano

Z tego co czytałem jakiś czas temu to odstęp między wapnem a nawozem powinien wynosić min 3tygodnie, chodzi głównie o azot i fosfor. Jeśli masz dobre zasobności dałbym max 150kg soli potasowej pod agregat, i azot moze poglównie 2x. Kiedyś słyszałem że ktoś na wiosnę dawał wapno przed siewem buraka i miał dosyć lipnie. Ale to wapno z cukrowni nie takie reaktywne więc może będzie jako tako.

Opublikowano

Nie zauważyłem problemów ze wschodami po wapnowaniu, a nawet było lepiej bo po deszczu gleba nie zapływała nie robiła się skorupa. Pewnie straty azotu były większe, ale plon nie odbiegał od średniej.

Opublikowano

Niemcy planują likwidację produkcji cukru w Polsce? Rolnicy: Chcą nas zniechęcić do uprawiania buraków

Niemiecki koncern Südzucker oferuje naszym rolnikom bardzo niekorzystne warunki umów na dostawy buraków. Plantatorzy obawiają się, że będą zmuszeni do likwidacji upraw— pisze „Nasz Dziennik”.

Zaniepokojeni rolnicy, którzy do tej pory dostarczali buraki do pięciu cukrowni należących do Südzucker, takich jak: Cerekiew, Ropczyce, Strzelin, Strzyżów, Świdnica skarżą się, że w porównaniu z zakończoną niedawno kampanią cukrowniczą nowe umowy mają być dla nich bardzo niekorzystne.

W zasadzie te umowy są na tę chwilę nie do przyjęcia

—twierdzi jeden z rolników.

Gospodarze nie chcą wypowiadać się pod nazwiskami, bo obawiają się, że mogą zostać dodatkowo „ukarani” przy podpisywaniu nowych umów. W projekcie kontraktu ich największe obawy wzbudza fakt, że Niemcy nie zaproponowali gwarantowanej ceny skupu buraków, więc nie wiedzą na jaką minimalną kwotę mogą liczyć.

Oczywiście w projekcie są pokazane jakieś wyliczenia, metoda liczenia ceny buraków, ale jest ona uzależniona od tak wielu czynników, że może się okazać, iż dostaniemy znacznie mniej niż do tej pory. A na pewno mniej korzystne będą dla nas rozliczenia kosztów transportu. Boję się, że w końcu cena za buraki nie pokryje nawet kosztów uprawy

—ostrzega rolnik, który współpracuje z Cukrownią Ropczyce.

Opublikowano
34 minuty temu, Jaro55nt napisał:

Sprzedam 0.5 jednostki 50 tyś. nasion buraku odmiana Sombrero hodowli Sesvanderhave. Cena 325 zł możliwa wysyłka kurierem.

300 zł i biorę

Opublikowano

Odgrzeję kotleta, ale jak sobie radzicie z szarkiem. Wiem, że proteus, dursban coś tam działają, ale może macie jakiś wypróbowany patent. Ostatni raz sieję zachodnie odmiany. Lepiej mieć 5 ton mniej niż pózniej codziennie wygladać czy dziadostwo jest na polu czy może nadleci w środku nocy

Opublikowano (edytowane)

Dałem 5l Dursbanu /ha łącznie z miedzą przedsiewnie przed uprawą i nasiona zaprawiane Force. Może to ograniczy szkody powdowane przez dziki i szarka.

Została mi 1 jednostka Fantazja, ale otwarta niestety.

Edytowane przez ansu
Opublikowano
2 godziny temu, ansu napisał:

Dałem 5l Dursbanu /ha łącznie z miedzą przedsiewnie przed uprawą i nasiona zaprawiane Force. Może to ograniczy szkody powdowane przez dziki i szarka.

Taka dawka to przecież prawie skażenie środowiska, moim zdaniem nie warto truć wszystkiego co w ziemi praktycznie oprócz szarka bo myślę że jak ma być to będzie i to guzik ma niego zadziała

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przed siewem buraków prawie całe pole miałem zryte przez dziki. Zmuszony byłem uprawiać na kilkanaście cm, by góry doły wyrównać. Nie podoba mi się taka metoda ale z czegoś żyć trzeba. W kołach łowieckich sędziowie adwokaci dyrektorzy lekarze,ostatnio laptopy za 12tys kupili by zgłaszać co strzelili.

Edytowane przez ansu
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ansu napisał:

Przed siewem buraków prawie całe pole miałem zryte przez dziki. Zmuszony byłem uprawiać na kilkanaście cm, by góry doły wyrównać. Nie podoba mi się taka metoda ale z czegoś żyć trzeba. W kołach łowieckich sędziowie adwokaci dyrektorzy lekarze,ostatnio laptopy za 12tys kupili by zgłaszać co strzelili.

Tak jak my mamy John deery, fendy itp to oni też muszą mieć porządne sprzęty

Jak tam siewy w tomaszowskim? Widzę że sieją ludzie ostro.. ja jutro wyrabiam a wtorek sieję

😄

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

W ubiegłym sezonie znajomi pryskali przed siewem od robaka i od szarka ale te zabiegi nie ochroniły plantacji od szarka więc szkoda kasy bo jak ma być to będzie.

Opublikowano

Przyjdzie czy przyleci z sąsiednich pól także pryskanie w spód nic nie pomaga. Zgadzam się z przedmówca. 

Teraz bardziej mnie martwi susza i jak będzie ze wschodami. Deszczu jak na razie na radarze nie widać. Może być lipa.  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PawKam22 napisał:

Za ile Jak pewne nasiona to bym kupił 

Jak najbardzej pewne w piątek 29-03 siałem. 500

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Panowie ile dać pyraminu pod agregat czyki wymieszać z gleba. Ziemia 3b

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.03.2019 o 13:14, ansu napisał:

W czwartek 28 opryskane piątek 29 zasiane dzisiaj zryte. Za domem mam zasiany groch całość @&%#÷€$&)%\

Edytowane przez ansu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v