Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też w tamtym roku stosowałem i szkoda pieniędzy i roboty.

Podałem 10 i 20 kg/ha i też robiłem bez nawozu, żadnej różnicy. Mało tego w ogródku dałem pod marchefkę po pół rządka, żadnej różnicy. posypałem po trawniku przed domem o rezultatach raczej mi mósze już pisać. Szkoda kasy.

Opublikowano

Może ktoś mi doradzi.Zostało mi z poprzedniego roku 5 litrów betanalu max pro.W tym roku chciałbym go wykorzystać na 2.70 ha. 3 litry +0,15 safari pójdzie na drugi rzut.

Zostaje 2 litry,-Jak to zagospodarować?

Czy może wszystko wylać na pierwsze pryskanie? Dawka będzie prawie 2l/ha. -?

Poradźcie coś Proszę.

Opublikowano

Trzeci zabieg na pewno będzie.Ja się pytam jak zagospodarować piątkę ,która mi została ,żeby kupić to co będzie potrzebne i nie robić magazynu na następny rok.

Opublikowano (edytowane)

Panowie co myślicie o takiej mieszance na II oprysk na chwasta;

Betanal Elite 1l/ha + Safari 30g/ha + Agil 0,6l/ha + Asahi 0,6l/ha

Edytowane przez Murphys
Opublikowano

Dokładnie taka jaką ja stosuję od 2 lat. Bez zarzutów się sprawuje. Oczywiście taka sama ale bez agilu idzie na III dawkę. Na pierwszy raz daję Metamitron. Moim zdaniem delikatniejszy dla siewek.

Opublikowano (edytowane)

Czyli powiedzmy

I dawka

Metafol 1l/ha + Betanal Elite 1l/ha ? czy obniżyć dawki

II Dawka

Betanal 1l/ha + Safari 30g/ha + Asahi 0,6l/ha

III Dawka

Betanal 1l/ha + Safari 30g/ha + Agil 0,6l/ha + Asahi 0,6l/ha

Wszystko w odstępach 7-14dni i między czasie jakieś insekcydy + odżywki

Edytowane przez Murphys
Opublikowano

jeżeli masz fiołka lub chaber na plantacji to musisz dać w drugim i trzecim zabiegu też metamitron bo generalnie safari wg mnie dobrze działa na rumiany rzepak i przytulie ale te chwasty można zwalczyć taniej innymi środkami. Ja na twoim miejscu nie stosowałbym betanlu elite tylko mieszaninę np safenu compact i burakosatu te same substancje a wyjdzie polowe taniej. generalnie wejdź na tą stronę tam jest wszystko opisane http://www.liz.pl/

Opublikowano

Panowie potrzebuję pilnie waszej rady sąsiad pomylił działki i zamiast zabronować swoją działkę zasianą zbożem zabronował moje buraki 0,80 ha które były zasiane w poniedziałek .Co mam teraz zrobić czy czekać aż zaczną wschodzić i wtedy uprawić i zasiać drugi raz i czy można będzie dostać jakieś odszkodowanie i od kogo

Opublikowano

Ale jak teraz zasieję to będą wschodzić te wcześniejsze i te posieję teraz i będą rosły po całym polu nie wiem czy się da od niego wydrzeć nawet za nasiona bo trochę zagląda do kieliszka i trudno się z nim dogadać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v