Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Konrad2510 napisał:

Tak wiem że na pół tylko jaki jest przelicznik na suchy wytlok jeżeli mi zostało 250ton netto 2 mokrego to ile z tego będzie suchego

W krasnystawie na 25t suchych potrzeba około 1060t mokrego czyli z 250t będzie jakieś 6t suchych

Opublikowano
1 godzinę temu, alvaroalvaro78 napisał:

Pszenica i rzepak.

Jesteś pewien tego rzepaku? Nakłady są wysokie, cena w czasie żniw słaba (nie każdy ma magazyn) i ryzyko uprawy wysokie. Tak pytam z ciekawości, bo ostatnimi laty w moich stronach na rzepaku kokosów nie ma.

Cukrownia P&L Środa Wlkp ruszyła tak na dobre po 20. listopada i przerabiają aktualnie 12 tyś t/dobę - info od inspektora. Jestem w szoku, nie tak dawno kiepsko to wyglądało. Cena buraka na przyszły rok bez zmian 24euro/t (nie uwzględniając wczesnych i późnych dostaw za które jest dopłata).

Opublikowano
3 godziny temu, warchest napisał:

a przed burakiem jakie uprawy stoja w oplacalnosci ? 

jak masz plony do 100 ton a kontraktacje na ile ton podpisujesz ? a reszta ponad kontrakt po ile ci idzie ? 

Sieję około 5ha "Posiadany wskaźnik limitu: 427,00t" Umowy mam coś koło tego. W tym roku nie wiem czemu 413t

Opublikowano
10 godzin temu, ansu napisał:

Sieję około 5ha "Posiadany wskaźnik limitu: 427,00t" Umowy mam coś koło tego. W tym roku nie wiem czemu 413t

jaka cukrownia i co zrobiłeś ze az tyle ton ci dali na ha ?

Opublikowano

Teoretycznie na papierze mam 7ha. Problem trochę z nasionami bo 7-8 jednostek na siłę wciskają, ale czasem nie i mam gościa któremu zawsze mało więc..

Opublikowano

słyszeliscie o jakichś problemach z odbiorem przez cukr Krasnystaw w okolicy Żółkiewki podobno buraki przemarznięte (mrozów nie było zbyt dużych) i zgnite (zbyt długo na pryźmie ? )  i cukrownia odmawia odbioru

zasłyszane przypadkiem i nie wiem czy to prawda

ponoć było o tym w Panoramie Lubelskie ale nie oglądałem

Opublikowano
5 godzin temu, ansu napisał:

Teoretycznie na papierze mam 7ha. Problem trochę z nasionami bo 7-8 jednostek na siłę wciskają, ale czasem nie i mam gościa któremu zawsze mało więc..

a do dopłat jak pozniej skladasz ? 

Opublikowano
6 godzin temu, ansu napisał:

No a ARiMR. Na papierze 7ha a na polu 5 ha obsiane.. A te 2 ha jak z agencją ogarniasz. Nie boisz się kontroli

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, ksys napisał:

słyszeliscie o jakichś problemach z odbiorem przez cukr Krasnystaw w okolicy Żółkiewki podobno buraki przemarznięte (mrozów nie było zbyt dużych) i zgnite (zbyt długo na pryźmie ? )  i cukrownia odmawia odbioru

Coś jest na rzeczy bo leżą buraki duże pryzmy a tu powiadają , że cukrownia kończy przed świętami kampanię mowa o Krasnystaw .

Dodam zabiorą wszystkie buraki tylko 20 % dodatkowo doleci za to że przemarzli .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, damin1 napisał:

No a ARiMR. Na papierze 7ha a na polu 5 ha obsiane.. A te 2 ha jak z agencją ogarniasz. Nie boisz się kontroli

u nas cukrownia Chełmża to ksero wniosku o dopłaty chcą

Opublikowano
2 godziny temu, albert1991 napisał:

do agencji sie podaje tyle ile zasiane faktycznie a nie na umowie

Ksero umowy idzie do agencji i na tej podstawie dają ci dopłate cukrową . Można zasiać więcej ale to co się zasieje ponad umowę to dostaje się płatność podstawową tylko. Nie słyszałem o tym że można zasiać mniej niż w umowie.

Opublikowano
Dnia 17.12.2018 o 19:01, warchest napisał:

a przed burakiem jakie uprawy stoja w oplacalnosci ? 

jak masz plony do 100 ton a kontraktacje na ile ton podpisujesz ? a reszta ponad kontrakt po ile ci idzie ? 

mozna mniej  zasiac niz w umowie  a jak bedzie wiecej to niedostaniesz dopłaty tylko tyle co w umowie

Opublikowano

galan99 napisał:

41 minut temu, ksys napisał:

Coś jest na rzeczy bo leżą buraki duże pryzmy a tu powiadają , że cukrownia kończy przed świętami kampanię mowa o Krasnystaw .

Dodam zabiorą wszystkie buraki tylko 20 % dodatkowo doleci za to że przemarzli .

Wiem że będą wozic buraki nawet w święta więc TV jak zwykle sieje propagande😁 dzisiaj rozmawialem z kier z kampani. Więc raczej minimum do końca roku będzie kampania.

Opublikowano
50 minut temu, Bartek933 napisał:

Sucha południowa Wlkp, buraki leżały przeszło miesiąc na pryzmie. Kopane i ładowane Ropą, średnia z ha to 59t zanieczyszczenie 10% cukrownia P&L

a kontraktacje w tej cukrowni na ile ton miales ? co jesli ci zabraknie na kontraktacje ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v