Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@damin1

Napisz pismo co jest nie tak i czego rządasz. Na gębę szkoda czasu. Poproś o pomoc związki, jak Cię będą olewać odpowiec, że nie będziesz płacił składki i namówisz innych by odmówili jak nic nie robią. Najważniejsze zamiast jęczeć i płakać musisz wiedzieć czego chcesz, a nie czekać, aż się zlitują. Np niech policzą procent na tych dwóch na podstawie średniej z pozostałych pojazdów.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

mam pytanie stosuje ktos rsm 26  pod buraki ale zastosowany  zaraz po siewie buraków zawsze  stosowałem przed siewem w ilosci 250 litrów na ha ale zastanawiam sie z aplikacja po siewie

Opublikowano

To nie jest tylko mój problem.. Po kolei u nas tak walili... Kolega był już na cukrowni i chciał wyjaśniać to. Afera się zrobiła. Jak był przy próbach jego samochodów to wychodziło 12%, 8%, .. Ale wstecz te co byli dostawy to już można zapomnieć.. Nic nie zrobią.. Kierownicy moment pospierdzielali z cukrowni. Będziemy pisać do Torunia i zobaczymy czy coś wyjdzie z tego... 

No na pewno coś było zmarznięte. Mamy grudzień. Ale bez przesady żeby z 30 tonowego auta ( sypali na fula ) 10 ton było syfu. Dajcie spokój. Na logikę to weźcie. Nic bym nie mówił gdyby tam było 15 % 16%. Dobra. Ale 30%

Opublikowano
1 minutę temu, Jano7711 napisał:

Panowie, kiedy  w swoich cukrowniach dostajecie rozliczenie za całość dostarczonych buraków?

w sudzucker to w lipcu 2019 roku bo do konca czerwca rozlicza sie z płatności

Opublikowano

U mnie mają zabierać pojutrze końcówkę do Krasnegostawu. Piszę końcówkę, bo 2/3 wykopałem 10 września na pierwsze dostawy. Wtedy wyszło 88t/ha przy cukrze 16.6 i rekordowo niskich zanieczyszczeniach 5.3% Porównam co i jak się zmieni przy dostawie z 12 grudnia... Mam nadzieję że nie będzie 30% jak u Kolegi.

Za to z wysłodkami walą równo w bambuko. Liczą już po 24% suchej masy czyli na samochodzie fizycznie 24.5 T a liczą za 60. 

Mówił mi jeden z kierowców że mają duże ssanie na wysłodki do biogazowni to chcą na nas dodatkowo zarobić. Do tego dostarczone wysłodki nie są świeże i takie zupełnie czarne jak nie wysłodki.

Z każdej strony nas doją jak się tylko da.

Opublikowano

Z tym procentem to rolnicy rolników okradają. W cukrowni jeśli średni wychodzi na zmianie np 10% . Ci którzy sobie załatwiają mają  niski i jeszcze bezczelnie się śmieją, że ja sobie nie załatwiłem i dlatego mam dwa razy większy. i Jak tu ma być dobrze jak sąsiad cię okrada i jeszcze się z ciebie śmieje.

• Haha 1
Opublikowano

Alio napisał:

U mnie mają zabierać pojutrze końcówkę do Krasnegostawu. Piszę końcówkę, bo 2/3 wykopałem 10 września na pierwsze dostawy. Wtedy wyszło 88t/ha przy cukrze 16.6 i rekordowo niskich zanieczyszczeniach 5.3% Porównam co i jak się zmieni przy dostawie z 12 grudnia... Mam nadzieję że nie będzie 30% jak u Kolegi.

Za to z wysłodkami walą równo w bambuko. Liczą już po 24% suchej masy czyli na samochodzie fizycznie 24.5 T a liczą za 60. 

Mówił mi jeden z kierowców że mają duże ssanie na wysłodki do biogazowni to chcą na nas dodatkowo zarobić. Do tego dostarczone wysłodki nie są świeże i takie zupełnie czarne jak nie wysłodki.

Z każdej strony nas doją jak się tylko da.

Z wyslodkami jest duże ssanie przez biogaz bo przecież zmieniły się przepisy i certyfikaty OZE zdrozaly więc znowu będzie sie to im opłacało. Co do przelicznik ów w krasnystawie praktycznie od początku tak jest ze na 24-25t ładuje się około 60 netto II, a w dodatku np. tydzień temu dosłownie woda się lala z naczep a na kwicie 23,5%suchej masy 🤪 Na placu zero wyslodka wszytko na bieżąco suszą i biogaz reszta dla plantatorów.

Opublikowano

szukam kto ma siewik do buraków z sipmy plon s033 potrzebuje dorobic tarcze nowszy typ bo były 2 rodzaje a w sipmie juz nic nie mają

Opublikowano (edytowane)

panowie german odcina za opryski teraz  z tych 17 eu  to naprawdę dostajemy 14 czyli jak by się sprzedaż na dziki to by się wcale nie opłacało 

Edytowane przez maniek20
Opublikowano
cukrownia krasnystaw zabrane wczoraj plon85 cukier 16,9zan.9.1 i miałem plantacje 15h i zabrali mi pierwsza pryzme to pierwszy samochód 18zanieczyszczenia i kierowca dzwoni i mi mówi ja za telefon zjebalem inspektora ze nie będę sial żeby mnie wykreślić na następny rok itp itd i następne samochody 7% to kurwa kpina panowie co robią a był samochód co było 5,7% a buraki zmarzniete i na moje oko to tak z 9 było ok
Opublikowano

Cukrownia P&L cena 24euro/t za 16% cukru, nasiona na 6ha nieco ponad 4000zł. 

Ile jest dopłaty za wczesny odbiór? Co roku kontrakt na plusie wypełniony i ciągle tonarz kroja w A klasie.

Opublikowano
Dnia 12.12.2018 o 23:18, Konrad2510 napisał:

cukrownia krasnystaw zabrane wczoraj plon85 cukier 16,9zan.9.1 i miałem plantacje 15h i zabrali mi pierwsza pryzme to pierwszy samochód 18zanieczyszczenia i kierowca dzwoni i mi mówi ja za telefon zjebalem inspektora ze nie będę sial żeby mnie wykreślić na następny rok itp itd i następne samochody 7% to k**wa kpina panowie co robią a był samochód co było 5,7% a buraki zmarzniete i na moje oko to tak z 9 było ok 

Miałem odbierane pod koniec września bylo bardzo sucho z lekkich gleb 7,6% średnia buraki czyściutkie ładnie ogłowione nie wiem skąd oni biorą to zanieczyszczenie z moich wyliczeń wynika że dostarczyłem im dobry samochód ziemi.

Opublikowano

jak to skąd? Sztyca która pobiera próbę trafi na kawałek ziemi (czy to na burakach czy poprostu gruda) i leci procent. Na pryźmie czy na samochodzie wydaje się czysto ale zawsze coś się trafi.

Niestety, ale procent to dość spora loteria

Opublikowano

Sam byłem świadkiem wykonywania prób w cukrowni, gdzie wynik na wyświetlaczu wskazał 42 %. Nie wierzyliśmy, odrazu chcieliśmy zobaczyć te buraki. Podeszliśmy pod zsyp iii..... Buraki czyste, dobrze ogłowione, bez chwastu, ale trafiało się kilka grud ziemi wielkości buraka a nawet większych. Chyba nie trzeba dalej tłumaczyć skąd wziął sie procent

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v