Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukejro
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, monix napisał:

cukrownie dostali za grosze więcej wzieli za grunty  i złom z zamknietych cukrowni  cukrownia wrocław np.

U nas była największa na Dolnym Śląsku, najpierw zamknęli a 3 lata temu sprzedali złomiarzom.... http://elka.pl/content/view/79412/77/

Potem właściciel się zmieniał kilka razy, jak się zawalił płot cukrowni i zniszczył nagrobki to nawet nie wiadomo było do kogo iść po odszkodowanie... http://elka.pl/content/view/86218/77/

Jeszcze w międzyczasie się zapaliła.... http://elka.pl/content/view/81017/77/

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Potasu dostały dużo i w nawozie i odżywkach. 😀 Na kilku znalazłem pojedyncze przedziorka ale jest go bardzo mało. Na tym polu na głębokości około 0.5 m zaczyna się już piach. Widzę u wszystkich sąsiadów też są takie place. A od maja spadło może z 40 litrów m 😪. Nic nie poradzi 

Opublikowano

Poczekam parę dni może deszcz będzie. Na okolicznych polach to samo się dzieje u innych rolników w burakach więc to nie tylko u mnie. I pojadę zobaczyć jak rano po nocy wygladaja

Opublikowano (edytowane)

Buraki śpią, to brak wody u mnie jest podobnie porobiły się place na działkach potasu poszła ilość odpowiednia nawet bym powiedział że wiecej jak trzeba było po badaniach gleby ,myślę po wykopaniu buraków puścić głębosz może to coś pomoże na przyszłe lata 

Edytowane przez Camry
Opublikowano

u mnie buraki wyglądają podobnie w ciągu dnia jak temperatura jest około 33 stopni to wszystkie leżą wieczorem jak temperatura spada to liście się podnoszą, na pewno u mnie to nie brak potasu bo było dane dużo więcej jak wychodziło z badań głównym sprawcą jest brak wody nie było u mnie takiego spokojnego opadu od samej zimy, przechodzą burze ale z nich pokropi tylko i tyle. Aby się sytuacja zmieniła to musiało by padać z 2 dni takiego spokojnego deszczu aby ziemia została przelana chyba że w tym roku będzie jak w ostatnich 2m latach i padać zacznie we wrześniu

Opublikowano

U mnie skolei buraki pięknie rosną, teraz się pobrały po czerwcowych deszczach nawet w miejscach po pryzmie. W czerwcu spadło 121 litrów a w maju 55 więc mają z czego czerpać. Na piaszczystej ziemi są najładniejsze od samego początku. Niektóre już są grubsze od litrowego słoika po ogórkach, inne co wzeszły końcem maja malutkie. Rosną mimo wykoszenia gradem. Narazie nawet są zdrowe. 

Opublikowano

pryskacie na chwościka i czym myślę o epoksynazolu lub optan

Opublikowano

florian to amistar pryskałes juz taką mieszanką jaki efekt i jaka cena

Opublikowano

a co powiecie na dafne z epokskonazolem na chwościka

Opublikowano

Na jednym kawałku robiłem już zabieg optanem jest to jeden z droższych środków ale efekt widoczny w tamtym roku robiłem yamato i musiałem powtarzać wiec wyszło mi na jedno.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v