Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O co chodzi z tymi limitami? Do tej pory namawiali mnie ciągle na zwiększanie, a teraz? Nic konkretnego się nie mozna dowiedzieć, same plotki, że limity wróciły. Jak tu planować zasiewy, produkcję, zakupy maszyn itd. Głupich nawozów nie można w ciemno zakupić, bo nic nie wiadomo. Ktoś nas traktuje jak idiotów!

Jak w końcu jest w tym roku z tymi limitami, chodzi mi głównie o KSC? Ktoś coś wie pewnego?

Opublikowano

Ja odstawiam do sudzucker cukrownia Ropczyce limit obowiązywał już od 2012 roku ile kto miał limitu tyle mógł posiać ja dokupiłem limit, cukrownie ostatnio mają dużą nadwyżkę cukru i nie mają co z nim zrobić więc muszą ograniczać sami pomyślcie ile oni cukru wyprodukują z naszych nadwyżek buraków płacą za nie marnie tylko sami na tym wychodzą i zarabiają

Opublikowano

oki, mnie boli najbardziej to ze moi rodzice cale życie pracowali, a teraz cukrownia im mowi..limit jest cukrowni a nie mój. O zwiększeniu limitu bynajmniej w glinojecku nie ma mowy, tak bynajmniej mówi mi inspektor...

Opublikowano

Ja stosowałem, ale dopiero pierwszy raz w tym roku. Wysiałem go jesienią i wydaje mi się, że stosować go wiosną jest gorzej. Główny składnik to sól potasowa. Sól jak to sól mocno zakwasza glebę i jeśli wysiejesz dużą dawkę tego nawozu wiosną w wierzchniej warstwie ph się mocno podniesie a to niemal na pewno negatywnie odbije się na wschodach. Wysiany jesienią pod orkę dokładniej miesza się z glebą na różnych głębokościach a poza tym woda z zimy wypłukuje nieco głębiej zasolenie z powierzchni. Ja calość PK od 3 lat stosuję jesienią i znacznie mi się poprawiła obsada buraków.

Co do samego nawozu to kupiłem go, bo zawierał sód, który w burakach jest konieczny a dodatkowo ma magnez i o czym nie pisałeś niewielką ilośc boru.

Ja wysiałem go ok 300 kg/ha a fosfor zbilansowałem odpowiednią dawką nawozu PK 12-32.

Moim zdaniem nawóz bardzo dobry pod buraki ale niekoniecznie wiosną. Ale to tylko moje skromne zdanie:)

Opublikowano

Witam

Mam do was pytanie:

Co to jest: "opłata produkcyjna" cukrownia P&L narzuciła mi ją ostatnio i chodzi tu o nie małe pieniące. Wiecie z czym to jest związane.?

Opublikowano

....

- państwa członkowskie pobierają corocznie od producentów w sektorze cukru opłatę produkcyjną w wysokości 12 euro od tony cukru kwotowego oraz 6 euro od tony izoglukozy kwotowej,

- producenci cukru uiszczają opłatę produkcyjną od przyznanej kwoty do końca lutego danego roku gospodarczego,

- producenci cukru mogą zażądać od plantatorów buraków cukrowych poniesienia do 50% kosztów opłaty produkcyjnej (w Polsce taka sytuacja ma miejsce).

....

Opublikowano

KSC już w tamtym roku pobierał opłatę produkcyjną od buraków. I w tym roku od 300 ton 1146 zł/brutto pobrali. Co to jest "PK PK - Faktury obciążeniowe PSD"?

Opublikowano

KSC już w tamtym roku pobierał opłatę produkcyjną od buraków. I w tym roku od 300 ton 1146 zł/brutto pobrali. Co to jest "PK PK - Faktury obciążeniowe PSD"?

mi w tym roku Sudzuecker pobrał właśnie opłatę produkcyjną, a w ubiegłym roku takiego czegoś nie było...nie doliczy się teraz za cholerę ile pieniędzy dostanę na wiosnę...tylko dla mnie to dziwna ta opłata gdyż też miałem zakontraktowane 300ton to mi potrącili 3,75% za cukier poza kwotowy z ubiegłego roku,czyli wyszło że zakontraktowałem 288,75ton. Przy polaryzacji 17% wyszło że potrzeba im 269t. i za to mi zapłacili z dodatkami po 172zł <hahaha> śmiech na sali... ale opłatę policzyli mi już na 300ton !!! co za s....ny Robię sobie przerwę roczną żeby ten rynek się uspokoił zwłaszcza w tej cukrowni. No i czekam na pieniążki z ubiegłego roku za zysk ze sprzedaży cukru przez Cukrownię. Mi narzucają opłaty jakieś inne pierdoły a ja chcę po prostu swoje.

wg mnie buraki nawet by się opłacały jakby cukrownie nie robiły takich przekrętów jak Sudzuecker, z nami się nie chcą dzielić a oczyszczalnie stawiają przy cukrowniach ze wsparciem unijnym..

Opublikowano

kolego Alio a jak cenowo wychodzi ten nawóz i jaka jest jego granulacja dobrze się wysiewa??

Nie pamiętam w tej chwili ceny bo nawóz był kupowany latem. Jak dobrze kojarzę to chyba coś koło 1400 ale pewności nie mam. Mogę Ci jutro podać dokładnie.

Siał się bezproblemowo, ja sieję na 24m i pięknie równo się wysiewał.

Opublikowano

W nowoczesnej uprawie chyba w grudniowym lub stuczniowym wydaniu ukazała się mała notka, iż związek plantatorów przeciwstawia się polityce cukrowni i w tej sprawie napisze petycje do ministerstwa. Ale na tym chyba się skończyło.

Opublikowano

to jest ciężki temat,jakiś czas byłem w związkach i łatwo negocjować nie jest ,ale gdyby ich nie było to byłoby lepiej czy gorzej ?

Opublikowano (edytowane)

pewnie gorzej.. Bo zwykły rolnik już wcale by się nie przebił.

Kurcze jednak najbardziej mnie boli limit, tzn to ze nie jest nasz tylko cukrownia go sobie przywłaszcza

ehh ale to tylko moje przemyślenia ;)

Edytowane przez MichalP
Opublikowano

co do składek,to u nas można zebrać się w kilku plantatorów i wspólnie zakupić siewnik lub rozsiewacz czy głębosz ,przy takim zakupie można liczyć że coś pieniążków dorzucą związki

Opublikowano

hej, mam do Was pytanie..otóż mam możliwość kupna siewnika Nodet do qq z podsiewaczem nawozu i mikrogranul, tylko że 4 rzędowego.Ciekawi mnie czy jeżeli bym dokupił i zainstalował jeszcze dwie sekcje i przestawił z 70 na 45cm to jakiś efekt byłby na polu?? chodzi mi o nawozy?? pod qq podaje sie 300kg polifoski 6 i 100kg superfosfatu wzb to taka dawka by nie wystarczyła pod buraki?? jakie macie opinie na ten temat..pozdro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v