Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 26.11.2017 o 17:22, plapla123 napisał:

W następnym sezonie muszę zasadzić buraki na działce po rzepaku oz. czy muszę wykonać jakieś dodatkowe opryski zawsze stosowałem 2-3xbetanal +goltix .

Po rzepaku jezeli wykonujesz orke to masz mniej samosiewów rzepaku niz w drugim roku.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, rolnik9518 napisał:

Wiecie po ile chodzi wapno w cukrowni werbkowice za tonę ?

Cały samochód, 350zł wapno 250 zł transport 40 km

Edytowane przez jarecki7745
Opublikowano
Dnia 30.11.2017 o 15:48, przemekhodowca napisał:

buraki wziete 83 tony z ha cukier 15,8  zanieczyszczenie 14,2

Dosyć ,że cukier niski to jeszcze przyplątało się wysokie zaniczyszczenie i żyj tu człowieku ,i 83 t/ha poleciało na łeb, Przemek jaka cukrownia ?

Opublikowano

zanieczyszczenie 14.2 to coś nie tak przecież ładowarka nie ładuje błota na samochody tylko buraki które i tak są poobijane z wszelkich korzonków no i oczywiście z ziemi przypomnijcie sobie jakie procenty były z 15 lat temu nie były większe niż 12 procent a ziemi ładowało się ile tylko się dało, u mnie w tym roku zanieczyszczenie 9%

Opublikowano
10 godzin temu, jarecki7745 napisał:

Cały samochód, 350zł wapno 250 zł transport 40 km

No to realna cena. U mnie w tamtym roku za 28t. wapna zapłaciłem 1700 zł... 57 zł netto za tonę, z transportem na 37 km.... Cukrownia Miejska Górka P&L.  Więcej nie biorę

30 minut temu, adamgaleon napisał:

zanieczyszczenie 14.2 to coś nie tak przecież ładowarka nie ładuje błota na samochody tylko buraki które i tak są poobijane z wszelkich korzonków no i oczywiście z ziemi przypomnijcie sobie jakie procenty były z 15 lat temu nie były większe niż 12 procent a ziemi ładowało się ile tylko się dało, u mnie w tym roku zanieczyszczenie 9%

U mnie 11%... Tak jak mówisz kiedyś ładowało się z błotem i było podobnie. 

Opublikowano

Odnośnie dopłaty za buraki ~13 zł/ tona buraków która weszła teraz w listopadzie  w P&L za zeszłoroczną odstawe o ile mi wiadomo powiązane jest z ceną cukru tylko gdzie można monitorować cebe na giełdzie ? Macie może jakieś linki ?

Opublikowano

Siew buraków po burakach tylko z konieczności ,miałem pare razy tak , plon był niższy ale największym problemem jest chwościk ochrona nie dawała za bardzo  rady uważam że szkoda siać 

Opublikowano

Mam jednego rolnika na wsi który sieje co roku buraki po burakach ale tylko 50% plantacji a reszta po zbożu. A rok temu miał 3razy buraki po burakach na jednym kawałku i mówił że ostatni raz były najlepsze. Chwościka męczy 3 razy i dawki większe niż zalecane a jakie plony w tonach i polaryzacja to juz nie mówił

Opublikowano

nie jest zwolennikiem rozwiazania burak po buraku, ale słyszałem od paru osób ze lepiej wychodzi burak po buraku niż po roku przerwy (np.burak - pszenica - burak). Nie wiem ile w tym prawdy, może ktoś sie spotkał z takim rozwiązaniem? W tym roku w sierpniu widziałem taką plantacje, na pierwszy rzut była zdrowa, jednak nie znam dokładniejszych wyników z plonowania, polaryzacji itd

Opublikowano

burak po buraku bedzie lepszy niz po roku przerwy siałem tak raz  z 10 lat temu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v