Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, chuck00 napisał:

Wracając do tematu rzekomego "ataku hakerskiego" w P&L. Pytanie czy było włamanie, czy celowe zagranie Niemca. Nie dziwi Was, że przy słonecznym i suchym roku cukier jest niski tzn. 15-17%? Badania na zanieczyszczenia i polaryzację wykonywali ostatnimi czasy NA OKO! Pisali jak im pasowało, sam kierowca mówił, że próbę z auta pobierają od wielkiego dzwonu.  Wyniki polaryzacji z jednej pryzmy potrafią być bardzo rozbieżne. Dymają nas z każdej strony i co na to związek? Nic... Mają kase, którą można lepiej wykorzystać niż tylko imprezy.

Buraki uprawiamy w naszym gospodarstwie "od zawsze", kontrakt praktycznie zawsze wykonany jest z nadwyżką, kontraktacja jest 62t/ha i nie ma opcji, żeby było 1kg więcej. W zeszłym roku było 66t/ha, plan wykonany to w tym roku mam 62t. poprzednie lata również były na plusie. Nie narzekam, ale cała ta sprawa jest trochę irytująca. Jeśli zabiorą dopłatę do uprawy to nie będzie sensu dokładać do interesu.

Nawet nie myśl  o rezygnacji buraka bo pszenica jeszcze bardziej stanieje przez ciebie bo posiejesz .

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, iron napisał:

U mnie będą kopać w tym tygodniu ,mają trochę obsuwe ale koledze wykonali i zabrali już to wyszło 80 ton z małym hakiem i polaryzacja 17.19 ,u drugiego 90 ton u trzeciego 75 .

Kolego skąd jesteś? Bo u mnie tutaj rejon tomaszowski lubelskie to plonu średnio 50-60t teraz..

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Nawet nie myśl  o rezygnacji buraka bo pszenica jeszcze bardziej stanieje przez ciebie bo posiejesz .

Co ma jedno z drugim. Buraków uprawia się coraz mniej i cena też jest coraz nizsza. Pszenica przyjedzie z Ukrainy, po co miałbym siać jej więcej 😅

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, skywalker89 napisał:

Kolego skąd jesteś? Bo u mnie tutaj rejon tomaszowski lubelskie to plonu średnio 50-60t teraz..

Niedaleko LSW podobnie

Edytowane przez ansu
Opublikowano
skywalker89 napisał:

8 godzin temu, iron napisał:

U mnie będą kopać w tym tygodniu ,mają trochę obsuwe ale koledze wykonali i zabrali już to wyszło 80 ton z małym hakiem i polaryzacja 17.19 ,u drugiego 90 ton u trzeciego 75 .

Kłodzko

Opublikowano

Jak tam planujecie kopanie, Ci co mają na grudzień-koniec listopada? 

Bo coś pod koniec przyszłego tygodnia ma się pogoda popsuć.. ja miałem kopać koło połowy listopada planowy odbiór 20.12 ale pewnie koło Mikołaja zabiorą.. raz kopałem na koniec października, nigdy tak późno, a mam kawałek na górce sporej i nie wiem czy kopać w przyszłym tygodniu jak kogoś znajdę czy czekać kilka dni obserwować prognozy.. jakby trochę popadało przed kopaniem to lepiej by się kopało, najgorzej jakby się zaciągnęło na kilka tygodni plus jakiś mróz?

Opublikowano

Jak jest z dopłatą za wczesny lub późny odbiór w KSC kojarzę że do września chyba jako wczesny a późny od kiedy liczą i jak naliczają? Zapewniają agrowłóknine czy mam szukać na własną rękę. bo mam planowany odbiór na połowę grudnia obawiam się mrozów.

Opublikowano

Ja mam planowany odbiór 6 grudnia inspektor mówił aby wykopać kolo polowy listopada i agrowłókninę z magazynu da tylko tak patrzę na pogodę na dwa tygodnie to temperatura ma spaść do -8 i tak się zastanawiam co będzie lepsze zostawić i czekać, czy wykopać wcześniej przed mrozami o ile będą

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Jak tam planujecie kopanie, Ci co mają na grudzień-koniec listopada? 

Bo coś pod koniec przyszłego tygodnia ma się pogoda popsuć.. ja miałem kopać koło połowy listopada planowy odbiór 20.12 ale pewnie koło Mikołaja zabiorą.. raz kopałem na koniec października, nigdy tak późno, a mam kawałek na górce sporej i nie wiem czy kopać w przyszłym tygodniu jak kogoś znajdę czy czekać kilka dni obserwować prognozy.. jakby trochę popadało przed kopaniem to lepiej by się kopało, najgorzej jakby się zaciągnęło na kilka tygodni plus jakiś mróz?

Mi wykopia jak przyjdzie kolejka pewnie po 15 listopada

59 minut temu, Jasio88 napisał:

Jak jest z dopłatą za wczesny lub późny odbiór w KSC kojarzę że do września chyba jako wczesny a późny od kiedy liczą i jak naliczają? Zapewniają agrowłóknine czy mam szukać na własną rękę. bo mam planowany odbiór na połowę grudnia obawiam się mrozów.

W KSC dawno nie każą nakrywać bo by musieli zapłacić

Opublikowano

@miwigos, serio w KSC nie trzeba okrywać buraków, nawet jak ma się odstawę w grudniu? Ale Wy tam macie luksusy, zazdroszczę...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mano napisał:

Ja mam planowany odbiór 6 grudnia inspektor mówił aby wykopać kolo polowy listopada i agrowłókninę z magazynu da tylko tak patrzę na pogodę na dwa tygodnie to temperatura ma spaść do -8 i tak się zastanawiam co będzie lepsze zostawić i czekać, czy wykopać wcześniej przed mrozami o ile będą

No -8 to już chyba problem z wykopaniem może być?

Coś właśnie nadają od połowy listopada że bardziej przyciśnie zima, Tylko którym prognozom wierzyć jak to co kilka dni inaczej... najgorzej że u nas jest tak że jak z tego wschodu wieje to później lubi przyjść i się zepsuć na dluzszy czas pogoda..ja może górkę wykopie wcześniej i niech leżą a 8ha na równym to w każdej chwili może wykopie..

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku buraki kopanie w połowie listopada. Zcisnął przymrozek już. Efekt. Kilkucentymetrowe placki ziemi na pryzmie. Srednie Zanieczyszczenie 25 procent. Dlatego uważajcie z tym opóźnianiem kopania. 

Edytowane przez damin1
Opublikowano

Jestem po, najgorszy wynik od nastu lat umowa wykonana w 70%. Jak nie zrobią porządku z dzikami i jeleniowatymi to rezygnuję. Przechodzę na wyłudzanie dapłat na jakieś ugorowanie.

Opublikowano
ansu napisał:

Jestem po, najgorszy wynik od nastu lat umowa wykonana w 70%. Jak nie zrobią porządku z dzikami i jeleniowatymi to rezygnuję. Przechodzę na wyłudzanie dapłat na jakieś ugorowanie.

pytanie mam opłaca się ugorowac?

Opublikowano
21 godzin temu, Piegus napisał:

@miwigos, serio w KSC nie trzeba okrywać buraków, nawet jak ma się odstawę w grudniu? Ale Wy tam macie luksusy, zazdroszczę...

Ja bym wolal przykryć ,bo kasa dodatkowa ,włóknina i tak dawno temu kupiona

Opublikowano

Werbkowice do przodu 11 dni.  Plony słabe, z tego co słyszałem często nawet poniżej 50t, także burak w tym roku zapowiada się najsłabiej z opłacalnością.

Mam wrażenie, że burak od września już nie rośnie, chwościk i susza zrobiły swoje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v