Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jednakowo wychodzi co i normalna odmiana bo nasiona 500 i ochrona ok 1000😃 sialem jednemu gosciowi buraki convisio i widze ze ma czyste a zawsze u niego tak roznie bylo...

A jak kwestia jednolisciennych przy tym dwukrotnym zabiegu?

Opublikowano
Dnia 19.09.2019 o 11:15, beata12596 napisał:

Wczoraj oddana pierwsza część buraków, zostały jeszcze dwie w innym miejscu, polaryzacja 14,58, zanieczyszczenia 11,09 (!) cukrownia Werbkowice, buraki dwa razy pryskane od chwościka i to nie tanimi środkami. A niech to jasny ujjjj strzeli taką uprawę! Jeszcze tyle dobrego, że w tym roku szarnik nas oszczędził. Trzeba się poważnie zastanowić nad dalszą uprawą tego dziadostwa. No takiej polaryzacji jeszcze na przestrzeni 20 lat gospodarzenia nie było u nas w gospodarstwie, najmniejszy był 15,70 a to to już porażka. 

Skoro były zielone albo cukrownia was uj***la albo zrobiliście jakiś błąd. Widząc taki cukier przy następnych dostawach radzę jechać na cukrownie i pilnować, ja jak będę w grudniu zdawał chyba się przejadę żeby mi nie doj**ali czasem z 30% zanieczyszczeń

Dnia 19.09.2019 o 21:53, Jasio88 napisał:

siarczan magnezu pod pług czy przed siewem?

Zdecydowanie przed siewem, magnez jest bardzo łatwo wymywany

Opublikowano
15 godzin temu, skywalker89 napisał:

Skoro były zielone albo cukrownia was uj***la albo zrobiliście jakiś błąd. Widząc taki cukier przy następnych dostawach radzę jechać na cukrownie i pilnować, ja jak będę w grudniu zdawał chyba się przejadę żeby mi nie doj**ali czasem z 30% zanieczyszczeń

Zdecydowanie przed siewem, magnez jest bardzo łatwo wymywany

I co tam załatwisz nie te czasy wcale cie nie wpuszczą

Opublikowano
25 minut temu, miwigos napisał:

I co tam załatwisz nie te czasy wcale cie nie wpuszczą

Wpuszcza, wpuszcza.. Tylko trzeba być przy swoich samochodach.. Idziesz do surowcówego i zgłaszasz że chcesz być przy próbie. Jak się nie zgadzasz z wynikami to wtedy komisja się zbiera. 

Opublikowano

We wrześniu w większości regionów polski rozpoczęła się kampania cukrownicza 2019/2020. Chociaż prace znajdują się obecnie w początkowym etapie, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy opublikował pierwsze szacunki dotyczące tegorocznej kampanii cukrowniczej.

Chociaż w wielu regionach Polski podobnie jak przed rokiem pojawiła się susza rolnicza, IERiGŻ twierdzi, że biorąc pod uwagę obszar całego kraju warunki do uprawy buraka cukrowego były na ogół korzystne.

Przewiduje się, że średni plon korzeni wyniesie około 60 t/ha, a technologiczny plon cukru oscylować będzie na poziomie 9 t/ha. Łączna powierzchnia zasiewów buraka cukrowego wyniosła około 240 tys. ha i była nieznacznie większa jak przed rokiem. Biorąc pod uwagę ten aspekt w połączeniu ze średnim plonem, szacuje się, że produkcja cukru wyniesie 2150 tys. t.

IERiGŻ uważa, że produkcja cukru w Polsce będzie większa od krajowego zużycia (ok. 1800 tys. t), w związku z czym konieczny będzie duży eksport do innych krajów.

Opublikowano

Kolega odawal w czwartek i polaryzacje mial nawet 14 braklo mu 160 ton

Opublikowano

sam się też zastanawiałem nad tym gdzie 4 lata temu rok był mokry i jesień też mokra to były rekordowe ilości buraków oraz polaryzacja też na poziomie 17,5 % a teraz mamy rok bardzo suchy bez opadów i cukier na poziomie 14%, to czym teraz inspektorzy surowcowi będą się wykręcać że cukier taki marny pewnie zgonka będzie na to że chwościk spowodował takie straty

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak więc podsumowując tegoroczną kampanię w Werbkowicach zasiane 8 h, polaryzacja 14,81, zanieczyszczenia 10,52 odebranych 444,14 t, zabrakło 91 t. Dwukrotnie pryskane od chwościka 26 czerwca Duett Star i 19 lipca Porter, Dithane i jeszcze jeden, ale nie pamiętam. Buraki bardzo słabo porażone przez chwościka, a polaryzacja pozostawia dużo do życzenia. Kolega oddawał w tym samym czasie buraki, które wogóle nie były zabezpieczone przed chwościkiem, bo jak mówił zobaczymy czy wygram czy przegram. Liście w tych burakach kompletnie zjadł chwościk, a nowe, które odrosły jeszcze nie zakryły międzyrzędzi i w takim stanie były kopane. Jak tylko go spotkam to zapytam jaki cukier u niego wyszedł, bo jeśli podobny do naszego to to był już ostatni rok, w którym wylewaliśmy niepotrzebnie kasę, a te ich próby to jedna wielka ściema. Jak się czegoś dowiem to podzielę się z wami wiadomosciami. 

Edytowane przez beata12596
Opublikowano

Kolega pryskał 2 razy środkami z cukrowni Werbkowice to powiedział że po zabiegu burak gorzej wyglądał niż przed. A i z burakami cukrownia ma problem bo zabierają od ludzi mających odbiór w październiku teraz.

Opublikowano
54 minuty temu, Zenonim napisał:

U mnie miał być odbiór koniec października początek listopada,  a pryzma ma być już na 10 października bo buraka nie ma

Mam też taki termin bardziej ze wskazaniem początku listopada Krasnystaw, ale żadnych informacji od nich. Może mają chętnych z chwościkiem.

Opublikowano

próby w cukrowniach to jedna wielka loteria zero wiarygodności kilka lat temu w krasnymstawie bardzo duży plantator zrobił na własną ręke próbe na cukier i wyszło półtora procent więcej jak w cukrowni i w rozmowie z dyrektorem otrzymał taką odpowiedz, chcesz to siej nie pasuje ci to nie siej info wiarygodne na sto procent

• Like 1
Opublikowano

Wiec pytanie,kiedy bedzie ustawa,ustawa ktora da nam bezpieczenstwo,zeby np nie rąbali nas na wilgotnosci kukurydzy,na zawartosci cukru.Dzis mozemy walczyc z tym tylko ze stopy cywilnej.Czy to nie jest chore!!?A moze po prostu to rolnik dzwiga inflacje na swych barkach?Heehh, moze tak przyblokują wschodnią granice!Ale kto o tym myśli?Sorki,a moze jednak nikt,bo przy tych obietnicach,o rolnikach nic nie słysze,przykre i puste.Pszepraszam,kopcie studnie,to Was zaksiegują!!!

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v