Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Andrju65 napisał:

Bez jaj będzie:( dodzwoniłem się i nawet na zero nie jestem a na minusie choć niewielkim:(

To ile doplacja do tych 17 euro

10 minut temu, Andrju65 napisał:

Bez jaj będzie:( dodzwoniłem się i nawet na zero nie jestem a na minusie choć niewielkim:(

To ile doplacaja do tych 17 euro z jesieni

To ile doplacaja do tych17 euro z jesieni

Opublikowano

Sudzucker to wielcy oszusci dodatkowe eur za 2018r wliczyli do ceny podstawowej burakow uprawa burakow dla tej firmy to stracony czas

Opublikowano

to nie jest śmieszne tylko zatrważające. ostatnio przy podpisywaniu papierów miałem okazje popatrzec na tabelke, w której jedna z rubryk miała tytuł "szacowany plon t/ha". u mnie jest to 65 ale widziałem liczby po 70 i więcej ale także 40, 42, 48 a nawet 37. teraz już wiem skąd sie bierze srednia 55. a wczesną wiosną rozjebał mnie jakis młody chłopak, który domagał sie zmniejszenia "limitu" bo coś mu za dużo wychodzi. jak to powiedział to ja i facet koło mnie kopary w dół i wymowne spojrzenie. KSC.

Opublikowano

Według tabelek w suedzucker wynika ,że średnia sprzedaż czystego cukru w całym koncernie (niemcy,francja itd) to 200 e/t. Cukier po 85 groszy?

Ciekawe ile ww rolnicy dostali!

Opublikowano

To po ile wam wyszły buraki,bo nie idze załapać,u mnie w KSC 137 netto limitowe po 62 tony z hektara ,tak malo bo dobry cukier,przy polaryzacji 16% mam limit 70 ton z hektara,pozalimitowe po 40 zł

Opublikowano

KSC wyszło z 5,5ha 57tys brutto +wysłodki -potrącenia. Niestety sporo poszło ponad umowę po 40zł, a wydawało się, że zabraknie z powodu słabej obsady.

W tym roku plan 427t/5ha kiepsko to widzę pomimo siewu końcem marca. Zimny kwiecień, dziki, szarek, herbicydy trochę uszkodziły, a teraz sucho. Jest szansa jak cukier dopisze. Nakłady i ryzyko duże wynik finansowy niepewny.

Opublikowano

Ostatni raz buraki mam zasiane. Podanie mam napisać żeby za nasiona potrącili przy zaliczce bo na koniec znów na minusie będzie. Buraki mimo suszy trzymają się ale jak długo?

Opublikowano

W    Sudzucker  6,5 ha w plon 50 t/ha ze względu na suszę. no konto do dziś przyszło 27800 zł, jeszcze trza odjąć 2 E za premię z dwóch lat.  I to jest prawda ile za buraki płacą a nie ile jest na faktorze, bo to całkiem inna rzecz. 

Z tych 28 tyś odjąć należy nawozy,wapno, NPK i RSM  8,5 tyś z, odżywki i środki kupione z mojej kieszeni 1 tyś, kombajn 5,5 tyś podatek, paliwo 4,5 tyś spadek plonu na przyszły rok w pszenicy z 1,5 t/ha  to  wychodzi 7,8 tyś. dzierżawa 6 tyś, roboty i zużycia maszyn nic nie liczę. 

Więc z 6,5 ha jest kosztów  33300 to dołożyłem 5,5  tyś. 

To pokrywam z dopłaty która w przyszłym roku ma zniknąć. 

• Sad 1
Opublikowano

Oświećcie mnie proszę, bo nie kumam, do końca czerwca mieliśmy jeszcze dostać kasę z cukrowni Sudzcuker, skoro takowej nie ma to jestem na minusie? 🤔🙄. Wcale bym się nie zdziwiła, w ubiegłym roku oddawalismy buraki do nich i do KSC, wynik - niemiec wali po d.. ie plantatorów, że aż gwizdże. W tym roku wszystkie buraki do KSC, bo niemiec nie wytrzymał konkurencji w Strzyżowie. 

Opublikowano
28 minut temu, beata12596 napisał:

Oświećcie mnie proszę, bo nie kumam, do końca czerwca mieliśmy jeszcze dostać kasę z cukrowni Sudzcuker, skoro takowej nie ma to jestem na minusie? 🤔🙄. Wcale bym się nie zdziwiła, w ubiegłym roku oddawalismy buraki do nich i do KSC, wynik - niemiec wali po d.. ie plantatorów, że aż gwizdże. W tym roku wszystkie buraki do KSC, bo niemiec nie wytrzymał konkurencji w Strzyżowie. 

I to jest prawda i zadnych skladek na zwiazki bo oni nic nie robia jak powie niemiec tak jest

Opublikowano

To naprawdę smutne patrzeć na to co ten Sudzcuker wyprawia... nie chce snuć jakichś teorii spiskowych, ale czy w Niemczech ceny dla plantatorów też tak wyglądają? Już nie raz podkopywali dołki pod polskim cukrownictwem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v