Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
lesbycool napisał:

1 godzinę temu, Skoczek1994 napisał:

A jaki powód szarek? Bo u nas niektórzy musieli przesiewać bo im piaskiem zawaliło. U mnie znów jak i u wieluu znajomych wschody tragiczne bo od 10.03 spadło max 5l....

Raczej mróz i na slabszych ziemiach wiatr wyciął przysypal siewki buraków

Tak jak kolega wyżej napisał, wiatr, susza i mróz.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kris1976 napisał:

Panowie dzisiaj popryskane goldix 1,30l + venzar 0,2 i po 10 minutach deszcz poszedł, ale pecha mam

Tragedi nie ma bo venzar jak i goltix działają głównie doglebowo także pozostaje Ci obserwować chwasty które były nadziemiąw trakcie zabiegu.

Opublikowano
4 godziny temu, Kris1976 napisał:

Panowie dzisiaj popryskane goldix 1,30l + venzar 0,2 i po 10 minutach deszcz poszedł, ale pecha mam

Raczej miałeś szczęście, lepiej podziała.

Opublikowano

a jak dzis opryskane buraki srodkami : goltix , betup , powertwin , etofol i decis na pchelke i po godzine poszedł deszcz to podziała dobrze ? dodam ze u nas straszna susza była i teraz dopiero od dluzszego czasu deszcz pada , z poczatku taki słabiutki poleciał 

Opublikowano

a i jeszcze jedno pytanie czy do mocznika rozpuszczonego w opryskiwaczu 5 % roztwór i siarczan magnezu tez 5 % moge cos dołożyć od pchełki czyli decis ? (bo jedno pole mam ze juz od chwastów narazie nie musialem pryskac i temu pytam czy do tego mocznika i siarczanu mozna dolozyc  ?

Opublikowano

najtaniej i skutecznie kwaskiem cytrynowym Tylko trzeba znać ph wyjściowe wody albo uzbroić sie w ph metr albo zwykle papierki wskaźnikowe . Ja mam 6,8-7 ph i żeby zejść do 5,7 dodaje 25g kwasku na 100l wody

Opublikowano

Nie mam tego skrzypu dużo po prostu zostawia. Próbowałem wielu sposobów opielaczem się zapychało. Saletrą wapniową nic nie dało. Można miejscowo dać większe dawki herbicydów np od miedzy przejechać ekstra, buraki trochę odchorują, ale skrzyp nieco mniejszy

Opublikowano

A moze mam wapno kredowe to podsiać te miejsca gdzie wystepuje? Jest szana ze podpali to czy to nie tędy droga bo w sumie to pole było wapnowane kilka lat juz i tego nie bylo 

Opublikowano

Wiem ze motykopielik najlepszy ale myślałem ze jest cos co wstrzyma to cos mały problem z tym skrzypem bo sporo tego jest na jednej działce i szukałem nic nie znalazłem ze środków myślałem ze ktoś ma cos sprawdzonego. 

Opublikowano

Wytniesz raz i zaraz odrośnie..  Trzeba stopniowo walczyc z tym. Wapno kredowe wrzucać co roku w te najgorsze miejsca i po jakimś czasie ustąpi albo chociaż zredukuje go.

Opublikowano (edytowane)

Czyli decis mega.

Dzisiaj wlałem do betanalu i tagri 0,25 decis.Szkoda tylko,że po godzinie zaczęło lekko padać.

I wierz tu prognozom.

Edytowane przez pawel177
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v