Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Bartek933 napisał:

Ile ha na początek?

4 ha z poczatku mialo byc mniej ale ze ziemi doszlo t osie zwiekszylo , to bedzie niecale 10 % powierzchni gospodarstwa zasiane 

Opublikowano

U mnie jakoś się uspokoiło ze zwierzyną w ostatnich latach a mam z 15ha bezpośrednio przy lesie i drugie 15 w bardzo bliskiej odległości.. z 5-8lat temu szkody były duże i dziki, sarny i łosie! Odpukać narazie tragedii nie mam..

Współczuję bo wiem co to znaczy, w tym roku 8ha przy samym lesie będę miał, nie wiem czy znowu jakiegoś pastucha zapobiegawczo nie postawić od lasu w najdelikatniejszym dla buraka czasie bo zauważyłem że coś to tam daje jednak...

Opublikowano
4 godziny temu, warchest napisał:

a gdzie to sie sprawdza kiedy odbiór ? bo w umowie co wydrukowałem z tego konta na LIZ to tam nie pisze kiedy odbiór 

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ostatnie 2-3 lata kwestia odbioru to loteria. W tym roku pytam inspektorki o odbior to pow ze jeszcze nie wiadomo. 2 lata temu mialy byc ok 15 wrzesnia a byly po 20 listopada. Loteria na calego

Opublikowano

ale jak we wrzesniu odbiór będzie t owtedy doplacaja za wczesny odbiór i tak jak w tym roku to z tym dopłaceniem za wczesny odbiór buraki wychodzily po 150 zł tona czyli ładna kasa ale sie wypowiedzcie na ten temat

Opublikowano

Wychodziły bo był wysoki cukier bo ta dopłata to śmieszna sprawa także przy wysokim cukrze dużo idzie ponad limit i na jedno wychodzi jak nie kijem to cie pałą

Opublikowano
12 godzin temu, warchest napisał:

ale jak we wrzesniu odbiór będzie t owtedy doplacaja za wczesny odbiór i tak jak w tym roku to z tym dopłaceniem za wczesny odbiór buraki wychodzily po 150 zł tona czyli ładna kasa ale sie wypowiedzcie na ten temat

Wczesny to znaczy kiedy miales zabierane?

Opublikowano

No ja wiem że prosty jest ale ten kolega trochę skomplikowany 🤔 . nic czeka. na odpowiedź jesz że jednego może on posieje jak je to zostaje usługa z po za powiatu😂

Opublikowano
Dnia 3.03.2019 o 14:11, alvaroalvaro78 napisał:

PK idzie każde  z osobna czy sypiesz NPK ale azot  z niej liczysz na mineralizację?

PK poszło jesienią (Polidap i sól)

Dnia 3.03.2019 o 20:12, damin1 napisał:

A kiedy zamierzacie siać? W tym roku chyba przy końcu marca trzeba uderzyć. 

azot rozsiewam wcześniej a co do samych buraków to zobaczymy. Nie ma co się zbytnio spieszyć bo przymrozki też potrafią zrobić swoje. Nie wiadomo jaka będzie dalej pogoda ale póki co planuje koniec marca początek kwietnia

Opublikowano (edytowane)

Pewnie jest tak jak mówisz... w tym roku i tak już po  ptokach bo już podpisałem umowę ;/ 
Tak czy siak dzięki za informacje  :)

Edytowane przez chesterr87
Opublikowano

Ja w tamtym roku umowe 15 kwietnia podpisywalem w P&L ale to była juz druga umowa tylko ze wieksza a buraki juz byly posiane wiec wszystko sie da😀

Opublikowano (edytowane)

Zdecydowanie z gumowym, a głębokość to zależy jak to wygląda po zimie, jeżeli przed zimą rownales agregatem to 3-4cm max, jeżeli zostawiona orka to tak żeby wyrównać to pewnie wyjdzie 5cm minimum..

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Widzę że jest temat uprawy to może i jak o coś zapytam , orka była zrobiona jesienią PK pod pług a przed siewem miał iść saletrzak . Uprawiam co roku talerzówką z wałem gumowym na szkoleniu mówili żeby uprawiać przed siewem na głębokość 2-3cm nie realne jest wyrównanie tak płytko pola i wymieszanie nawozu bo przy tej glebokosci to ledwie ślady po kołach równa , ziemia obsycha tak sobie myślę może teraz rozsypać saletrzak i przerobić głębiej żeby to zmieszać i wyrównać i wałami posiewnymi typu Cambridge zamknąć żeby nie parowało a przed siewem zrobić na te 2-3cm jak mówicie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v