Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 22.01.2019 o 09:22, Kazik80 napisał:

Dokładnie, ale niestety ta za 2-3 zł za kilogram takich właściwości nie ma...

czemu tak sądzisz ? my akurat siejemy gorczyce mątwikobujcza odmiana bodajze bardena siejemy nie duzo bo  1 2 ha i sprzedajemy ja i dla sb na poplony jest i jak odmiana matwikobójcza to taka jest i tyle w temacie 

Opublikowano

Panowie jeśli datę wystawienia faktury mam 20/11/2018 pierwsza ratę płatności otrzymałem 17/12/2018 to kolejna ratę mniej więcej do kiedy dostanę? Orientuje się ktoś? 

Opublikowano

a teraz mam takie pytanie jako nowy plantator buraków zazwyczaj kiedy cukrownie wypłacają za buraki ? i to jest podzielone w ratach jakos czy ja kto jest ? 

i takie pytanie mam o co z tym chodzi ze np kazdy niby chce plon jak najwiekszy ale co to jest np za sens jak burak wyda nam 90 ton z ha a jest zakontraktowane 60 ton czyli te 30 ton ponad sprzedajemy za grosze , moze ktos mi to wytłumaczyc po ludzku jaki w tym sens jest ? to nie lepie jdac mniej nawozu i miec te 60 ton tylko czy jak to jest z gory dzieki za odpowiedzi ?

Opublikowano

takie dylematy mają ci co pierwszy raz robią przygodę z burakiem cukrowym😃,w tej uprawie musimy wyciągnąć jak najwięcej w plonie ,polaryzacji i kontraktować z głową a przede wszystkim przygotować działki perfekcyjnie pod uprawę i nie zaspać z zabiegami bo odbije się czkawką

Opublikowano
14 godzin temu, michal_xs napisał:

Panowie jeśli datę wystawienia faktury mam 20/11/2018 pierwsza ratę płatności otrzymałem 17/12/2018 to kolejna ratę mniej więcej do kiedy dostanę? Orientuje się ktoś? 

Ponawiam pytanie, ktoś coś 

Opublikowano
50 minut temu, michal_xs napisał:

Ponawiam pytanie, ktoś coś 

masz napisane w umowie zalezy  czy ksc czy niemcy

Opublikowano
21 godzin temu, pala92 napisał:

Wyka dobrze sie odnajduje w towarzystwie rzodkwi? Nie brakuje jej swiatła. Szukam drugiej rosliny do rzodkwi do zazielenienia i zastanawiam sie nad wyką jarą. Czy to dobry pomysl?

Wyka w pełnej dawce rzodkiew (kilka) 4-5kg Tylko trzeba się liczyć z tym, że rzodkiew urośnie ogromna i raczej wyda strąki. Ale korzenie przerosną głębiej niż sięga głębosz.

Opublikowano

Nie chyba tylko na pewno termin jest do końca stycznia 2019. 

Rozumiem że ktoś czegoś nie wie ale nie cierpię lenistwa. Każdy z plantatorów ma w domu umowę w której jest wyraźnie napisana cena, warunki płatności i terminy płatności. Jeśli chodzi o umowę w ksc to wszystko jest w Załączniku nr 1 do umowy, rozdział 2, paragraf 6 ustęp 2. Napisane czarno na białym i zrozumiałe dla każdego z minimalną inteligencją. Ale lepiej spytać  na forum. A nuż znajdzie się frajer co wyszuka to za mnie. Dziś ja jestem tym frajerem.

Opublikowano
24 minuty temu, Alio napisał:

Rozumiem że ktoś czegoś nie wie ale nie cierpię lenistwa. Każdy z plantatorów ma w domu umowę w której jest wyraźnie napisana cena, warunki płatności i terminy płatności. Jeśli chodzi o umowę w ksc to wszystko jest w Załączniku nr 1 do umowy, rozdział 2, paragraf 6 ustęp 2. Napisane czarno na białym i zrozumiałe dla każdego z minimalną inteligencją. Ale lepiej spytać  na forum. A nuż znajdzie się frajer co wyszuka to za mnie. Dziś ja jestem tym frajerem.

jak podpisywał umowe to chyba czytał co popsuje

Opublikowano

nie do końca z tym czytaniem i podpisywaniem tak jest jak piszesz ,u siebie zauważyłem że najpierw podpisują a czytają dopiero jak im coś nie zagra

Opublikowano
1 godzinę temu, Alio napisał:

Dzieki, ale nie jesteś dla mnie frajerem. Umowę czytałem ale nie mam tego załącznika nr1. 

Opublikowano
9 godzin temu, Zenonim napisał:

Nie kazdy ma 60t kontraktacji.  Jak ciebie zadowala kasa z 60 t to tak rób. Tylko koszty i tak będziesz mieć koło 5tys. I całe g.. Ci zostanie.

a ty np na ile ton masz kontraktacje ? a ile dajesz poza kontraktem . na pierwszy rok zakontraktowalismy mniej z tego powodu by zachowac ostroznosc i wywiazac sie z umowy itd a pozniej bedzie sie kombinowac , slyszalem ze niektorzy jakos robia tak ze kontraktuja wiecej ha a mniej sieja tylko jak to jest w agencji ? mniej ha podaja tam czy jak ? 

Opublikowano

ja kontaktuje 4ha po 65t z ha, a sieje 3,5ha. agencja chce umowe z ksc i daje doplate do 3,5ha. inspektorowi sie nie chwale ze sie 3,5ha a on nie pyta. lepiej oczywiscie gdybym mial 80t z ha i sial 4ha ale inspektor Kruszwica nie chce wiecej dac. wiadomo po za kwotowe po 40zl tona i to jest dla nich biznes.

aaa i nasiona niestety trzeba brac na 4ha ale np ja wciskam kit ze co 21cm sieje i ze mam z zeszlego roku jednostke- w ten sposob pol jednoski mniej biore hehe

mam pytanie czy jest obowiazek brania nasion z cukrowni??? w umowie nic nie ma. eweentualnie gdzie mozna kupic i jaka jest cena wyzsza\ nizsza?

Opublikowano
22 minuty temu, Zenonim napisał:

Warchest- mam kontaktuje 400t na 5ha. Co rok i tak nadwyżka.  W tym roku średnia ponad 98t z 2 działek.  Jedna działka 102t/ha , drugą troszkę gorzej

Jakie nawozenie na takie plony? Jaki region i klasa ziemi?

Opublikowano
1 godzinę temu, ENDRIUROL napisał:

ja kontaktuje 4ha po 65t z ha, a sieje 3,5ha. agencja chce umowe z ksc i daje doplate do 3,5ha. inspektorowi sie nie chwale ze sie 3,5ha a on nie pyta. lepiej oczywiscie gdybym mial 80t z ha i sial 4ha ale inspektor Kruszwica nie chce wiecej dac. wiadomo po za kwotowe po 40zl tona i to jest dla nich biznes.

aaa i nasiona niestety trzeba brac na 4ha ale np ja wciskam kit ze co 21cm sieje i ze mam z zeszlego roku jednostke- w ten sposob pol jednoski mniej biore hehe

mam pytanie czy jest obowiazek brania nasion z cukrowni??? w umowie nic nie ma. eweentualnie gdzie mozna kupic i jaka jest cena wyzsza\ nizsza?

to jak umowe dajesz ze masz 4 ha a agencja widzi to a podajesz 3,5 to nie czepia sie agencja ? 

Opublikowano (edytowane)

@Zenonim Azot liczysz też z obornika czy te 200N dodatkowe ?

Jakie wychodzą parametry buraka(sód, azot, potas( polaryzacja?

Potasu i fosforu wnet tona polifoski na hektar na lubofoske czy amafoske nie przeliczam nawet xD nie jeden zawału dostał jak przeczytał

Edytowane przez renovoltage
Opublikowano
35 minut temu, renovoltage napisał:

@Zenonim Azot liczysz też z obornika czy te 200N dodatkowe ?

Jakie wychodzą parametry buraka(sód, azot, potas( polaryzacja?

Potasu i fosforu wnet tona polifoski na hektar na lubofoske czy amafoske nie przeliczam nawet xD nie jeden zawału dostał jak przeczytał

Na 1 klasie to mozna tyle sypac to i buraki w plonie sie odwdzięczą. W moich warunkach glebowych zupelnie bez sensu tak duze dawki. Kazdy mniej wiecej wie ile mozna wyciągnąć ze swojej ziemi i jakie nawozenie jest dla danego pola odpowiednie.

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

to jak umowe dajesz ze masz 4 ha a agencja widzi to a podajesz 3,5 to nie czepia sie agencja ? 

agencja nie ma nic do ksc. agencje jak wiesz interesuje ile siejesz( byle nie wiecej niz w kontraktacji bo to co ponad kontrakt nie ma juz doplaty)i tyle. wielu tak robi. kiedys jak byly burak po 180zl limit byl u mnie na 120t a odstawialem 200t. po za kwotowe byly po ponad stofke. wtedy agencja wyplacala doplate powiedzmy do 2ha a sialem 3 i tez nie bylo problemu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v