Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam kolegów, chciałem zapytać jak wygląda teraz zawartość cukru w burakach niech się wypowiedzą ci co już od nich buraki zostały odebrane, bo w mojej okolicy na burakach nie ma prawie liści taka susza

Opublikowano

Kolego zabierane byly ok 15 wrzesnia, z piasku miały ok 16 a z dobrej ziemi 18.4-18.7% 

Wszysty nie siejecie tylko ze za rok na forum to samo bedziecie krzyczeć☺

Z burakami lepiej niz ze zbozem zawsze pewny zysk z dopłaty cukrowej jest. A jezeli nie uprawialeś burakow przez x lat to powinienes osiągac wysokie plony to napewno lepiej wyjdziesz niz na pszenicy.

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, pala92 napisał:

Kolego zabierane byly ok 15 wrzesnia, z piasku miały ok 16 a z dobrej ziemi 18.4-18.7% 

Z burakami lepiej niz ze zbozem zawsze pewny zysk z dopłaty cukrowej jest. A jezeli nie uprawialeś burakow przez x lat to powinienes osiągac wysokie plony to napewno lepiej wyjdziesz niz na pszenicy.

Nie rozumiem ludzi którzy przy dotowanych uprawach liczą dopłatę do zysku... Kuźwa to jest dodatek, z uprawy pola ma ci zostać a ta doplata to rekompensata za poniesione nakłady itp itd.. 

Ja sobie nie wyobrażam jakbym miał mieć przesiane buraki po szarku bo wtedy to już ciężko o dobry tonaż na jesieni, jeszcze może w zależności od regionu i opadów ale co by nie było to miesiąc półtora opóźnienia w wegetacji.. u mnie buraki w tym roku rewelacja jeśli chodzi o plon, już mam limit zrobiony a jeszcze 3,5ha do wykopania.. ehh od przyszłego roku sieje pewnie mniej na to co mam, lepiej pszenica wyjdzie jak oddawać za bezcen..

Ta opłacalność w tym rolnictwie to i tak jest za***ista, ja widzę któryś rok ale przynajmniej dobrze że jest co przerzucać czy pieniądze czy zebrane plony, ale tak na czysto to szału nie ma..

Opublikowano
19 godzin temu, pala92 napisał:

i to jest konkretna odpowiedz dzieki . buraki nie były uprawiane dawno a takie pytanko jakbym mial miec wysokie plony bo dam warunki bardzo dobre pod to itd to ile na hektar kontraktowac buraków ? 

Opublikowano

Ja na glebach 3b/4a mam już średnią wieloletnią  74 ton/ha. W tym roku jak pisałem wcześniej część - 5 ha wykopane 10 września dało 88 ton z ha przy cukrze 16.6. Do dziś jestem w szoku. 4 ha czeka na termin 6 grudnia. Jak masz dobre wwarunki i dobry sprzęt do siewu i oczywiście chcesz dać wszystko jak należy to na lepszych glebach możesz i w 80 śmiało celować.  

Opublikowano

czyli tak srednio policzyc buraki po ile sa ? załóżmy ze bym miał 50 ton (policze skromnie ) i jakbym dostał za nie po 110 zł to juz mam 5500 plus cos za wysłotki ile za wysłotki jest ? i dopłata do cukru jest ok 1500 zł noi podstawowa ale jest i płodozmian i stanowisko dobre pod pszenice to najgorszy scenariusz z 4 tys na ha niechbym wsadził i te wysłotki tez w pole wsadzic załozmy na te koszty to by mi zostało 1500 zł plus 1500 cukrowej dopłaty a i jeszcze jest dopłata zwykła . dobrze licze czy cos zle policzylem to mnie poprawcie ? 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.10.2018 o 22:57, adamgaleon napisał:

witam kolegów, chciałem zapytać jak wygląda teraz zawartość cukru w burakach niech się wypowiedzą ci co już od nich buraki zostały odebrane, bo w mojej okolicy na burakach nie ma prawie liści taka susza

U mnie i w okolicy polaryzacja słabiutka w tym roku. Srednio wyszło mi 15,7 czy tam 15,8, na jednym aucie nawet wyszło 14 z hakiem... Porażka straszna. Tylko jeden ze znajomych miał powyżej 16... Cukrownia Strzyżów bo w tym roku tam pojechały zamiast do Ropczyc. Ponoć zawsze tam wychodzi gorzej niż w Ropczycach.... Jeszcze do tego brakło ton. Buraki jakies lekkie w tym roku...

Edytowane przez master20002
Opublikowano
9 godzin temu, warchest napisał:

czyli tak srednio policzyc buraki po ile sa ? załóżmy ze bym miał 50 ton (policze skromnie ) i jakbym dostał za nie po 110 zł to juz mam 5500 plus cos za wysłotki ile za wysłotki jest ? i dopłata do cukru jest ok 1500 zł noi podstawowa ale jest i płodozmian i stanowisko dobre pod pszenice to najgorszy scenariusz z 4 tys na ha niechbym wsadził i te wysłotki tez w pole wsadzic załozmy na te koszty to by mi zostało 1500 zł plus 1500 cukrowej dopłaty a i jeszcze jest dopłata zwykła . dobrze licze czy cos zle policzylem to mnie poprawcie ? 

Ale jak będzie mokro to pole po burakach takie sobie, jak jest sucho to pole dwa lata odczuwa. W tym roku to jest z tym tragedia, kolega po burakach na dobrych ziemiach dał 600 kg saletry  i 300 RSM  i ukosił 5 ton pszenicy a z boku po pszenicy ukosił 7,5  i saletry 600 kg. 

Już pisałem że mi na konto przyszło z 4,5 ha i plonie 50  t 21,5 tyś , teraz minus kombajn i nawozy. Kombajn 4 tyś, nawozy 6 tyś i 2,5 paliwo.

Dosłownie za dopłaty się robi. 

Opublikowano

No że pole zabite to fakt. W tym roku orałem po zeszłorocznych burakach pod rzepak to rusłan dęba stawał, bez kitu takie zabite... Weź to upraw, rzepak powschodził tragicznie, jęczmień jary miałem po nich bo kopane w listopadzie to 2-3 tony sypał. Kiedys po burakach były najlepsze stanowiska, a teraz to słabiutko. Wszystko przez te kolosy co je kopią i niech nikt mi nie mówi że neptun bardziej zagniatał pole. napewno nie tak głęboko. W tym roku kopane w sucho, ale żeby zorać 1 ha trzeba przeszło 20 litrów ropy spalić.

Opublikowano (edytowane)

Bo zboza po burakach zawsze sie słabo udaja... ziemniaki lubia stanowisko po burakach i zawsze sa ładne takze jak sie chce to jest sens uprawy.

Edytowane przez pala92
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, tomek73 napisał:

Ale jak będzie mokro to pole po burakach takie sobie, jak jest sucho to pole dwa lata odczuwa. W tym roku to jest z tym tragedia, kolega po burakach na dobrych ziemiach dał 600 kg saletry  i 300 RSM  i ukosił 5 ton pszenicy a z boku po pszenicy ukosił 7,5  i saletry 600 kg. 

Już pisałem że mi na konto przyszło z 4,5 ha i plonie 50  t 21,5 tyś , teraz minus kombajn i nawozy. Kombajn 4 tyś, nawozy 6 tyś i 2,5 paliwo.

Dosłownie za dopłaty się robi. 

to jak tak licząc to ci wyszło prawie 3400 zł z hektara wraz z dopłatą cukrowa to jest dobry zysk netto i nie licze podstawowej dopłaty . wiec niewiem czemu narzekacie albo ja zle licze . a wysłotki uwzgledniłes w dochodzie ? po ile sa i jak i gdzie sie je sprzedaje ? 

pala92 to co najlepiej siac po burakach ? chyba zawsze zboza sie siało po okopowych bo to najlepsze stanowisko po okopowych jest 

Edytowane przez warchest
Opublikowano
4 minuty temu, pala92 napisał:

Bo zboza po burakach zawsze sie słabo udaja... ziemniaki lubia stanowisko po ziemniakach i zawsze sa ładne takze jak sie chce to jest sens uprawy.

O kurde , pierwszy raz z taką teorią się spotkałem . Czyli monokultura jest najlepsza ? Po co te szkoły powymyślali ?

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam pomylka juz sie poprawilem ziemniaki sie udaja po burakach. A po drugie sporo ludzi stosuje betanal max pro a tam jest lenacyl a jak wiadomo psznica go srednio lubi

29 minut temu, warchest napisał:

to jak tak licząc to ci wyszło prawie 3400 zł z hektara wraz z dopłatą cukrowa to jest dobry zysk netto i nie licze podstawowej dopłaty . wiec niewiem czemu narzekacie albo ja zle licze . a wysłotki uwzgledniłes w dochodzie ? po ile sa i jak i gdzie sie je sprzedaje ? 

pala92 to co najlepiej siac po burakach ? chyba zawsze zboza sie siało po okopowych bo to najlepsze stanowisko po okopowych jest 

Ja robie ziemniaki bo dobrze mi sie to udaje. Ale patrzac na okolicznych porzadnych rolnikow ladnie rosnie tez kuku. A opinia ze po burakach sie  slabo rodzi pochodzi od tych ktorzy uprawiaja zboza.

Edytowane przez pala92
Opublikowano

no bo pszenica ozima po burakach lipa wyjdzie bo zazwyczaj bedzie pozno siana, a kukurydza tez niby zalicza sie do zbóż tyle ze kukurydzy to szkoda po dobrym przedplonie siac lepiej kukurydze po zbozach bo ona jest do monokultury przystosowana . a pod pszenice trzeba dawac najlepsze stanowiska bo co pszenice mozna zasiac raz po sobie i trzeba czyms innym przerywac. 

Opublikowano

Człowiek się uczy na błędach, jak tyle dowalił azotu to co się dziwić, że plonu nie  miał.. ja w tamtym roku dawałem więcej na pszenice, rzepak i buraki i plony słabe.. a w tym roku z azotem wariant ekonomiczny i plony rekordowe... Uważam że jak się przedobrzy z azotem nie uwzględniając dwóch następnych bardzo ważnych pierwiastków wapna i magnezu to efekt będzie odwrotny od zakładanego..

Opublikowano

Witam, mam pytanie jaką ilość wysłodków mokrych i suchych macie w KSC bo mi wychodzi z 3,5 ha 60 ton mokrych i 25 suchych, chyba że ktoś pomylił się z przecinkiem bo w ubiegłym roku miałem w Sudzucuker buraki z 4 ha  miałem 50 ton. Dziwne.

Opublikowano
33 minuty temu, mano napisał:

Witam, mam pytanie jaką ilość wysłodków mokrych i suchych macie w KSC bo mi wychodzi z 3,5 ha 60 ton mokrych i 25 suchych, chyba że ktoś pomylił się z przecinkiem bo w ubiegłym roku miałem w Sudzucuker buraki z 4 ha  miałem 50 ton. Dziwne.

Z 100 TON NALEZY SIE 25 TON LICZY SIĘ Z ILOSCI BURAKÓW ZDANYCH A NIE Z HA

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v