Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, pala92 napisał:

Plon 68 ton cukier 16.22% choć z dobrego pola były samochody po 18.7%😊😊

jaki rejon

Opublikowano

cz ktoś siał  buraki  systemu conviso smart   sudzucker to proponuje

Opublikowano

Każdy kto śledzi dluzszy czas temat wie że byłem sceptykiem wysokich plonów.. muszę dzisiaj Was przeprosić, gdyż sam się przekonałem.. jeden kawałek zabrany, z 6ha średni plon na czysto 83t/ha... Przy cukrze 17,5.. jestem w mega szoku!

Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Każdy kto śledzi dluzszy czas temat wie że byłem sceptykiem wysokich plonów.. muszę dzisiaj Was przeprosić, gdyż sam się przekonałem.. jeden kawałek zabrany, z 6ha średni plon na czysto 83t/ha... Przy cukrze 17,5.. jestem w mega szoku!

jestem w mega szoku!

Cukier po 0,99 zł piękna sprawa a był już po 5 zł .

Opublikowano

JA z uwagi na konieczność wypełnienia zobowiązań rolnośrodowiskowych fuksem wykopałem 6 ha 13 września. Zabrane były 18 września. Średni cukier 16,6, Plon netto II 89t/ha przy mojej średniej wieloletniej ok. 73. Zanieczyszczenia też rekordowe bo 5,6%. Nigdy nie miałem mniejszych jak 8,5. 

Zostało jeszcze 4 ha do kopania w "planowym terminie czyli koniec listopada. Jest okazja porównać. Tak czy siak zapowiada się 30% nadwyżki.

Opublikowano
1 godzinę temu, Alio napisał:

JA z uwagi na konieczność wypełnienia zobowiązań rolnośrodowiskowych fuksem wykopałem 6 ha 13 września. Zabrane były 18 września. Średni cukier 16,6, Plon netto II 89t/ha przy mojej średniej wieloletniej ok. 73. Zanieczyszczenia też rekordowe bo 5,6%. Nigdy nie miałem mniejszych jak 8,5. 

Zostało jeszcze 4 ha do kopania w "planowym terminie czyli koniec listopada. Jest okazja porównać. Tak czy siak zapowiada się 30% nadwyżki.

Piękny plon 30% nadwyżki, ja mogę pomarzyć o takim. Tylko kto się cieszy bardziej Ty czy Cukrownia że dostanie 30% surowca za darmo odliczając koszt kopania, załadunku i transportu ?

Opublikowano

Kurde a myślałem, że będę miał na tą chwilę najlepszy plon na af 😃 

No i burak swoje wyciągnął przy tym plonie.. ja będę miał też pewnie z 300t nadwyżki a jeszcze mój fajny inspektor nie chciał mi dać całego mojego limitu na to co posialem i mam -100t, ale już wiem jak te sprawy załatwiać na przyszłość..

Opublikowano
7 godzin temu, skywalker89 napisał:

Kurde a myślałem, że będę miał na tą chwilę najlepszy plon na af 😃 

No i burak swoje wyciągnął przy tym plonie.. ja będę miał też pewnie z 300t nadwyżki a jeszcze mój fajny inspektor nie chciał mi dać całego mojego limitu na to co posialem i mam -100t, ale już wiem jak te sprawy załatwiać na przyszłość..

300T nadwyżki to chyba 30h+ przy takim areale to może coś ugrasz z inspektorem aczkolwiek w KSC Krasnystaw nie liczyłbym na zbyt wiele taką mają polityke, moja średnia z 5 lat 65-67T/ha a oni i tak wyliczają ci 55t/ha jak chcesz więcej i mówisz że przy takim limicie jest to mało opłacalne to Ci odpowie "to nie siej" krótka piłka.

• Haha 1
Opublikowano

No słuchaj, ja średnią też mam niską, w zeszłym roku mi zabrakło tych 100t i nie mialem argumentów teraz, ale już wiem jak to trzeba załatwiać, oni walą w ciula to i z nimi trzeba. A nadwyżka z ha niech będzie średnio 20t, ale jak utrzyma się taki średni cukier 17-17,5, to będzie te 30wtedy... Z 14ha, troszkę naleci.. 😐 ale coś będę próbował załatwiać, jak nie ze swoim inspektorem gadżetem to może z innymi, chociaż część jakby się udało za lepsze pieniądze..

Opublikowano

W tym roku na 6ha buraka mam zakontraktowane 400t, choć nie wiadomo czy tyle będzie ale odbiór na koniec listopada. W zeszłym roku plony rekordowe, a na przyszły rok już mam 30-40t mniej, bo jak cukrownia wyliczyła musiałbym siać 8ha (robią wszystko aby mieć interes naszym kosztem). Przez ostatnie lata zawsze plon jest ponad plan, ale cukrownia swoje... P&L.

Opublikowano
Dnia 30.09.2018 o 12:49, chuck00 napisał:

W tym roku na 6ha buraka mam zakontraktowane 400t, choć nie wiadomo czy tyle będzie ale odbiór na koniec listopada. W zeszłym roku plony rekordowe, a na przyszły rok już mam 30-40t mniej, bo jak cukrownia wyliczyła musiałbym siać 8ha (robią wszystko aby mieć interes naszym kosztem). Przez ostatnie lata zawsze plon jest ponad plan, ale cukrownia swoje... P&L.

Dla tego ja zrezygnowałem z uprawy buraka (a jeszcze parę lat temu planowałem zwiększyć areał). Jak niedawno rozmawiałem z naszym inspektorem to sam przyznał, że jak patrzy na średnie plony i na to co proponują w umowach to są duże rozbieżności... Ale jak mówił to co nam proponują na umowie to nie jest średnia arytmetyczna tylko stosują jakiś swój "magiczny" współczynnik....  Jedyne wyjście kontraktować więcej niż się faktycznie sieje...  

Opublikowano
2 minuty temu, warchest napisał:

zakontraktowalismy teraz 4 ha buraka udalo sie w koncu jak myslicie dobra decyzja ? ale trzeba cos siac wszystkiego po trochu jak z oplacalnoscia w tym roku duze pieniadze na plus wyszliscie ? 

super decyzja napewno bedziesz zadowolony  napisz za rok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v