Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie wiem jak Wy liczycie.Ok 3000 SOR i nawozy ,kopanie 1000,nasiona 1000 razem daje 5000.

Nie liczę Waszego czasu ,paliwa itd.Gdzie zarobek? I skąd pewność,że da 80 ton?

Opublikowano

Jak zwalczyć komosę wysokość jej jest od 5cm do 15cm ,ta co ma te 15cm to jest jej nie dużo miała iść pod ręczne wycięcie,a ta 5cm i trochę więcej jest po kretach dobrze że buraki już duże bo by była porażka

Opublikowano

Z tego co wiem to narazie w ksc mamy po 115 buraki a nie po 80

W suedzucker gwarantowane 17 euro, co więcej to zależy po ile sprzedadzą.A wg tego co obecnie dzieje się na giełdzie jak dostaniemy 21euro to maks.

Opublikowano

pryskałem buraki ok. 3 tyg. temu Akord 160 op 4,5 l/ha na fiołka polnego.

obserwuje go już dłuższy czas część liści jest pożółknięta wysokość fiołka to 15-20 cm, pytanie do was wyjdzie fiołek nad buraki czy go zagłuszą liście?

Opublikowano (edytowane)

albo po 50 groszy.... jak sytuacja z chwościkiem, pryskacie zapobieagawczo, czy czekacie az sie pokaze, ja chyba allegro w tym roku polece na 1 raz.... tylko kiedy?

Edytowane przez maskin
Opublikowano

35zł? u mnie sprzedaje się po 15zł/t...

Taa, Tylko pewnie bez przelicznika. Czyli jak oddasz 100t buraka to masz 50t Wyslodkow po 15 zł. A on chyba mówi po przeliczeniu na sucha masę.

Opublikowano

no nie wiem jak to jest z tym, może tam gdzie dużo gospodarstw mlecznych jest to może i można dostać lepszą cenę, w moim regionie to dosyć krucho z tym jest, ja mam na niecałe 1000t buraka jakieś 270t mokrych wysłodek, więc jak mam oddać cukrowni to wolę już za takie same pieniądze oddać znajomej co ma kilkanaście sztuk krów i jest to jej główne źródło utrzymania, za duży szacunek mam do takich ludzi żeby z nich zdzierać, bo chodziło się koło świń i kilku krów kiedyś... 

Opublikowano

Sieje buraki już przeszło 20lat nigdy nie brałem pod uwagę tak wyśrubowanego plonu 80 ton po 80zł/tonę, jestem realistą warsztat pracy mamy pod gołym niebem zawsze biorę optymalny plon i stawkę cenową gdzie w razie suszy czy innych czynników przyniesie mi zysk,osobiście życzyłbym sobie ceny za buraki min. 150zł a na wysłodki bym nie liczył bo dziś je mamy a jutro można ich nie mieć niestety takie czasy przykładem był cukier który kiedyś dostawaliśmy a teraz go już nie ma

Opublikowano

Z co niektórymi nie ma co wchodzić w dyskusje,Po uwolnieniu cukru wielu zrezygnowało z uprawy buraka,bo każdy wie,że poniżej 150 zł za tonę uprawa jest nie rentowna.średnia na kraj wynosi niecałe 60 ton a ktoś pisze ,że przy 80-ciu wyjdzie na swoje.To mówi chyba ktoś kto sieje pierwszy raz buraki i sugeruje się tym co usłyszał od inspektora.

Tak przypomina mi się wątek o pszenicy z przed roku.Jeden czy drugi pisał,że niską cene w skupie rekompensuje sobie wysokim plonem na poziomie 9-10 ton.I jest szczęśliwy bo swoje zarobił.

Ale jak dla mnie to nie pisze rolnik tylko jakiś spekulant czy handlarz,bo normalnie myślący przyjmuje 6 ton a co więcej to na plus.

Ciekawe,czy w tym roku po tych suszach też tak będą się chwalić rekordami

Pozdrawiam rozsądnie myślących!

Opublikowano

Ja wcale nie liczę na te wyslodki, cieszę się że mogę komuś pomóc i mieć za to jakiś pieniądz dodatkowy.
A co do uprawy to trzeba racjonalnie ciąć koszty, w buraku są jeszcze możliwości jeśli chodzi o herbicydy ale jak długo to będzie tego nie wiemy a wówczas na prawdę będzie granica opłacalności zawieszona bardzo wysoko..

Opublikowano (edytowane)

jakoś nie mam przekonania do mocznika :P Azot poszedł gdzieś koniec maja-początek czerwca. Ale mówisz, że ta mieszanka wyjdzie taniej i lepiej niż Cukrovit ? A jakby zamiast mocznika dac Saletre wapniową ? Bo zawsze dawałem 5l saletry wapniowej + 2l boru. I podobnie chciałem zrobic, ale niektórzy twierdzą, że już za późno na Bor, chociaż ja uważam inaczej. Jeszcze jakbyś mi podał dawki jakie zastosowac to byłbym wdzięczny.

Edytowane przez rafal4610
Opublikowano

Ado bor + basfoliar +siarczan magnezu. W pierwszym i drugim jest sporo azotu więc mocznik nie potrzebny.Dawki 4l +6l +10kg.To moja propozycja.

Zostało mi parę kg ADOB® ProFit 4-12-38 + mikro i też myślę podać burakom.Tylko jest w nim mało azotu to bez dodatku mocznika się nie obejdzie.

Opublikowano

Ja też nie widzę sensu w dolistnym nawożeniu azotem buraka ale to moje zdanie pod burak trzeba walnąć z grubej rury nawozami i tyle

Waląc azot z ,,grubej rury,, na gleby gliniaste z dużą ilością marglu i o wysokim ph powodujemy że wytwarza się amoniak i upala kiełki albo powoduje zgorzej kiełkujących buraków. My dajemy co tydzien zabieg bor, mocznik, siarczan i co 2 tyg do tego idzie mikro i makro. Co Tydzien - odkąd burak wykształci 4 liscie do zakrycia międzyrzędzi - szybciej buraki zakrywają miedzyrzędzia i nie ma problemow potem z chwastami bo zakryją ziemię. W czasie suszy jest ważny bor bo często bez tego składnika obserwowana jest tzm martwica liścia sercowego ( czarny zasychajacy srodkowy liść buraka

Opublikowano

Mozna jescze podac cukrovit mikto mg + adob bor? Czy juz za pozno?

Zależy w jakiej fazie masz buraki bo są rozbieżności między plantacjami, na pewno nie zaszkodzi Tyle Ci powiem :)) My nawet do oprysku na chwościka dajemy makro i mikro, który pewnie niebawem bd trzeba robić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v