Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@kuba24051

Tyle zabiegów to raczej coś dziwnego, chyba że masz glebę o dużej zawartości próchnicy i doglebówka słabo działa, jeśli jest inaczej problem pewnie w wodzie do oprysku tkwi

Ja tez mam problem z fiołkiem po trzech zabiegach liści popalone a jeszcze niektóre się trzymają

Opublikowano

fenmedifan + desmedifan + etofumesat + lenacyl można do tego dodać agil jak odnosicie się do łączenia dwu z jednoliściennymi środkami w jednym zabiegu ? Z tego co wiem takie łączenie osłabia działanie środka na jednoliścienne.. porównywał ktoś kiedyś?

fenmedifan + desmedifan + etofumesat + lenacyl można do tego dodać agil jak odnosicie się do łączenia dwu z jednoliściennymi środkami w jednym zabiegu ? Z tego co wiem takie łączenie osłabia działanie środka na jednoliścienne.. porównywał ktoś kiedyś?

Na ulotce Betanalu jest napisane że można łączyć agil... Ja osobiście od 2 zabiegu dodaje Targe 0,3-0,4 ale schodzę z dawki Betanalu i goltixu max 0,8 efekty są zadowalajace. Testowałem też w 2 zabiegu dodatek efigo 0.2 na ha efekt fajny ostow nie ma i buraki nie różnią się od tych nie pryskanych efigo.

Po trzech zabiegach Betanalu i goltixu po 0,8l na ha w 2 zabiegu dodawałem targi 0,4l a w 3 zabiegu efigo 0,2l nie zauważyłem żeby bardzo wstrzymalo buraki rosa jak szalone załączam zdjęcie z przed 3 dni.

Opublikowano

powiem tak, wszystko zalezy od warunkow pogodowych. w zeszlym roku robilem ostatni 4 zabieg venzarem na poczatku maja, buraki juz zakrywaly prawie miedzyrzedzia. w tym roku bylo zimno a presja chwastow byla ogromna. trzeba bylo zastosowac duze dawki oprysku bo inaczej zamiast rzepaku w burakach mialbym buraki w rzepaku... problem ten wystepuje w okolicy praktycznie u kazdego kto uprawia buraki. byc moze macie racje i problem tkwi w wodzie hmm...

Opublikowano

nie wolno pryskac b58

Oczywiście można kupić tańszy Danadim (to samo co bi58) który ma rejestrację w burakach i opryskać legalnie....

Opublikowano

U mnie poszło w tym roku na polu gdzie był rzepak siany: I elite 1l + goltyx1,5l. II kemiron 1l +goltix 1,5 l. III kemiron 0,5 l +goltix 1,5 l +safari 20g.

kemiron ze w/u na presje przytulii, rzepaki ładnie paliło,niektore przetrwały podziurawione, ale jest super, na innych polach zamiast kemironu szedł max pro 1,5l+ kemiron 0,2. i po zawodach

Opublikowano

Panowie wiecie może co może być powodem tego co jest na załączonym obrazku ? Zdjęcie zrobione ponad tydzień temu ale chciałbym dowiedzieć się co było przyczyną bo efekt nadal jest taki sam .

Sporadycznie się trafi taki burak  , pomożecie ? post-49659-0-71481300-1496664540_thumb.jpg

Opublikowano

Zgadza się posklejane , czekam na deszcz w takim razie ...

Po herbicydach ? A czemu tak zaczęły sie sklejać ?Co im zaszkodziło ? Nigdy wcześniej nie zaobserwowałem takie czegoś , pierwszy raz tak przytrafiło się . Może być że po herbicydach bo na każdym prawie kawałku trafi się gdzieś taki .

Opublikowano

Panowie Szarek Komośnik ?! Jak zwalczyć ? Nurella już poszła , teraz Bi 58 , ale nic go nie rusza ;/. udało się komuś go pozbyć ? 

2l Pyrinexu lub Neptuna-tańszy zamiennik, najlepiej pryskać późnym wieczorem albo w nocy, wtedy robaki wyłażą z ziemi.

Opublikowano (edytowane)

Próbował ktoś stosować ochronę herbicydową bazując na samych substancjach działających doglebowo ? w tamtym roku z kontaktowych zużyłem jedynie fenmedifanu 160 g  i desmedifamu 160 g  po równo, co prawda było to na wyjątkowo czystym polu co roku.

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano

Safari z lontrelem pomieszałem ppdobno można, szarka pryskałem 1litr dursbanu i 0,05 setki cyperkilu max to go bieże tylko potrzebuje trochę czasu jakieś 15 godz aby padł. U nas jest duże nasilenie tego paskudztwa plaga ,pryskamy już 4-5 raz z rzędu dużo już leży padłych a nowe przychodzą a tu trzeba je wykarmić

Opublikowano

Ile praktykujecie odstępu czasowego między zastosowaniem odzywek, a poprawką herbicydową. Na jednym polu dziki mi zryły i muszę kurna poprawić, bo chwasty odbijają.

Na dolistne dokarmianie idzie

5 kg mocznika

5 kg siarczanu

2 l bormaxu

1,5 l manganu

1 l cynku

0,5 l optysilu

0,2 tytanitu

plus danadim na latające paskudztwa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v