Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

skrzyp polny w burakach? starane daje rade , ale w burakach stosował ktoś? 

Skrzyp w burakach to jedynie gracyl zwalcza. Jedyny plus że skrzyp nie przeszkadza przy zbiorze bo zwykle wtedy już usycha...

Opublikowano

Witam kolegów

mam prośbę mógł by mi ktoś z was doradzić co wziąć na drugi zabieg w buraku głównym chwastem który dominuje to rzodkiew świrzepa, na pierwszy zabieg poszedł Betanal ale przez te niekorzystne warunki coś słabo te chwasty usychają chciał bym w dniu jutrzejszym pojechać drugi raz

Opublikowano (edytowane)

Doczytałem już w instrukcji dołączonej do wniosku, że płatność ta przysługuje do całej powierzchni uprawy buraków cukrowych objętej umową. Zapewne różnica w stosunku do ubiegłego roku jest taka że w 2016 buraki kontraktowane pozakwotowe nie kwalifikowały się do płatności a w tym roku już tak. Ale jak to się ma do tego (cytat ze strony: http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Zmiany-w-systemie-wsparcia-bezposredniego-od-2017-r  ):

Od 2017 r. wsparcie w sektorze buraków cukrowych będzie przyznawane do powierzchni upraw wszystkich buraków cukrowych, a nie tylko buraków kwotowych. Zmiana ta wynika z konieczności dostosowania instrumentu wsparcia do zmienionych unijnych uwarunkowań prawnych – zniesienie kwotowania produkcji cukru.

Powyżej nic o umowie nie jest napisane.

Poza tym w tym roku kontraktować pozakwotowe raczej nie było sensu - odbiór na koniec września a powierzchnia uprawy buraków liczona przy wydajności 60t/ha. W moim rejonie raczej niewielu może pochwalić się większą wydajnością i to przy odbiorze co najmniej na koniec października - gleby około czwartoklasowe. Do tego doszła jeszcze ta pogoda...

60 ton przy 18 czy 16 procent polarki ?

Edytowane przez szymoluk
Opublikowano

przypalilem buraki, chwasty "uciekly" dalem kemifam 0,65 + kemiron 0.13 do tego adiuwant i za 3 dni taka sama dawka, 3 dni po 2  dawce byl przymrozek -1, niektore buraki przyklejone do ziemi i brazowe (chyba nic z nich nie bedzie) a reszta pozawijane liscie, co polecacie? myslalem zeby je opryskac asahi tylko pytanie teraz czy jak troche odzyja?

Opublikowano

ja w tym roku planuje dac ok 100kg/ha saletry. Przedsiewnie azot nie szedł jako tako(na jesieni obornik i na wiosne wieloskładnik YaraMila). Nigdy nie dawałem saletry po głównie, ale w tym roku pod koniec maja sypne, żeby wzmocnic buraki po opryskach.

Opublikowano

No ile z 50 kg w glebie no może na drugą dawkę z ciut mniej z 250 jak na pszenicę walą 200N to na buraki chyba nie tak dużo jednak burak ma co karmic i przez jaki okres

Opublikowano

Panowie co powiecie na taki zabieg przy dużym zachwaszczeniu przytulią i miejscami ostrożniem i żerującą pchełką i mszycą. Przytulia przyduszona, ale nie do końca po łącznej dawce 0,45 l kemironu.

0,5 l kemifam

0,2 kemiron

0,15-0,2 l lontrel

0,1 decis mega (tylko ten oprysk łapie chyba pchełke i mszyce)

Faza 2-4 liści właściwych, gdzieniegdzie przebija 3 para. Dodalibyście do tego jakiś adiuwant typu asystent, bądz dodatkowo np safari? Spotkałem się gdzieś w opracowaniach że do 2-3 zabiegu dodawano do takich mieszanek safari, ale zapowiadają upały, a nie chce przytrzymać za bardzo buraków.

Na ostatni raz zostanie mi taka mieszanka:

1l kemifamu

0,2 kemironu

10 gr safari

1,5 l pyraminu

A co do azotu, to moim zdaniem 160 n max i to po kukurydzy. Po pszenicy  wystarczy 140 n i plon będzie bardzo dobry. Jak kiedyś pisałem na zeszłoroczny plon 90t/ha wystarczyło mi w czystym składniku 165 n. Nie ma więc co przesadzać z azotem tylko dlatego, że inni tak sypią. Przy takiej cenie buraka nie ma co sobie tworzyć kosztów

Opublikowano

jakie dawki stosujecie nawozow, bo tu widze ze po 100 kg N to ile macie z hektara, 50 ton?

nigdy nie dawałem saletry pogłównie i było ok 60 t/ha. Na jesieni idzie obornik, na wiosne wieloskładnik i tam też jest troche azotu. Do tego idzie saletra wapniowa + bor, czasami jakieś inne odżywki. W tym roku sypne troche saletry i sie przekonam. Ja nie wierze w walenie dużo azotu w buraki, bo polaryzacja spada. Gadałem ze znajomym i on miał faktycznie sporo t/ha, ale przez azot polaryzacja spadła i od tamtej pory już nie daje tyle azotu i plon może minimalnie mniejszy, ale polaryzacja lepsza. Ale każdy pewnie ma inne przekonanie :) Może gdybym nie dawał obornika, to bym rzucił więcej azotu, ale jednak obornik swoje robi

Opublikowano

Panowie dwa pytania. Czy można mieszać Belwedere Forte z Agilem? Strasznie wyłazi chwaścica i drugie pytanie. Czy mozna stosować Agil jak nie wszystkie buraki wykształcili parę liści właściwych? bo mocno mi ich zabiło po siewie i niektóre dopiero wyłażą z ziemi. 

Opublikowano

Ja mieszałem ale nie z pełną dawką. Od kilku lat stosuję u mnie sprawdzajacą się metodę. Do pierwszego zabiegu 0,3l agilu na ha, do drugiego 0.4 i do 3 0,5. Niby na oprysku żadna oszczędnośc ale jeden zabieg mniej do wykonana dzięki temu. W tym roku akurat drugi i trzeci zabieg poszedł belvedere z agilem i safari. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v