Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja juz nasiona zamowilem. 3,5 ha do przesiania ale czekam az sie pogoda unormuje.

Ile było u ciebie mrozu, że nie dajesz szans burakom?

Edytowane przez Piotr6991z
Opublikowano

a umnie dostają niektore 1 pare lisci a niektóre wychodzą dopiero a jeszcze jedne coś zjada a dokladnie liscie gryzie i śniegu nie było tylko zimno i miuns w nocy

Opublikowano

a umnie dostają niektore 1 pare lisci a niektóre wychodzą dopiero a jeszcze jedne coś zjada a dokladnie liscie gryzie i śniegu nie było tylko zimno i miuns w nocy

może szarek?

mds212

Napisany Wczoraj, 22:56

A ja dopiero jutro sieje burak i chyba nic nie stracilem :D

Decyzje o terminie siewu zweryfikujemy gdy będziemy je kopać :)

Opublikowano

A pryskales przed siewem od robaka?

nie nigdy nie pryskałem jedynie wcześniej jak coś jadło to dodawałem na chwasty a teraz nawet niema jak dodać bo niema jak opryska na chwasty

Opublikowano

Pytanie z innej beczki, mieliście już kontraktację na 2018r.? Ja oddaję do Pfeifer&Langen 11 kwietnia była kontraktacja na 2018r, mocno rozbudowują cukrownię w Środzie Wlkp, potrzebują więcej buraka ale cena... 24euro/t (to samo co w tym roku :blink: ). Niby maja się dzielić zyskiem ze sprzedaży cukru, ale wiadomo jak to wyjdzie.

Ja siałem buraki 10. kwietnia, przymrozków jako tako specjalnych nie było, więc na razie jestem spokojny.

Opublikowano

ja byłem dziś zobaczyć buraki jak się mają przymrozek był w niedzielę miejscami 6-7 stopni ale widzę żer burakom nic nie jest jeszcze wszystkie nie zeszły, przydało by się je prysnąć bo chwasty się pokazują ale na razie się wstrzymuję bo nadal zimno i wiatr

powiedzcie mi bo jakiś kolega wcześniej pisał że do zabiegów na chwasty dodaje wspomagacz daje on coś bo też myślałem coś takiego zastosować bo widzę że ta wiosna może być dość ciężka jeśli chodzi o chwasty 

Opublikowano

Czy ktos z Was kalkulował czy faktycznie lepiej finansowo wychodzi :

Betanal Max 1l + Goltix 1l na pierwszy zabieg

Betanal Max 1l -1,25 + Goltix 1l + Venzar 0,10-0,15 na drugi i pozostałe

w porównaniu z:

1 zabieg: Kemifan 0.4l + Goltix 1l

2,3 zabieg: Kemifan 0.5l + Kemiron 0.15l + Goltix 1l + Venzar 0.1l

Składowo Betanal Max = Kemifan+Kemiron+Goltix+Venzar

Przy areale 2-3 ha moim zdaniem drugi wariant jest troche taniej ale.... szału nima

Opublikowano

ja to liczyłem i dużej rónicy niema dlatego jade betanal +goltix i na drugi i nastepny zabieg do tego dodam 10 g safari i 10 ml venzar na ha

Opublikowano

Najbardziej obawiam się rzepaku dlatego dzielę zabieg na dwie części wg lizherbicyd belveder forte 0,3 i 0,4 goltix 0,6-0,7 kosynier 0,3-0,5 drugi zabieg po 3-5 dniach. Zastanawiam się czy nie odpuścić rzepakowi w pierwszym zabiegu a w drugim i trzecim dokupić Safari. proszę o pomoc praktyków.

Opublikowano

w tej chwili nie ma warunków, jak buraki przetrwały mrozy? u mnie podobno było do -5, buraki które wyszły to jasne sa jak albinosy ale sa... a narazie zimno i wieje wiec o pryskaniu nie ma mowy

Opublikowano

Nie odpuszczaj jak będzie okazja i warunki Dobry przykład to pszenica ozima i zwalczanie chwastów na wiosnę w tym roku kto odpuścił na jesień i wiosną to jeszcze poceka

Opublikowano

Dlatego ja jade w poniedziałek i nie bawię się w zmniejszone dawki. Na 1 zabieg pójdzie kemifam 0,6-0,8, kemiron 0,2 i pyramin turbo 1,5 l. Burak powinien przez te 3 dni dojść do siebie. Przynajmniej mam taką nadzieję. Przytulia rośnie u mnie niesamowicie, najwięcej tam gdzie dałem orcal przedsiewnie 2 miesiące temu. Może to przyczyna tego wapna, że tak ładnie je odzywia. Swoje kosztowało, a na razie tylko straty dzięki niemu:D

Opublikowano

Nie odpuszczaj jak będzie okazja i warunki Dobry przykład to pszenica ozima i zwalczanie chwastów na wiosnę w tym roku kto odpuścił na jesień i wiosną to jeszcze poceka

Akurat pszenica ozima to nie jest dobry przykład. Jesienią nie było co odpuszczać. Chyba wszedzie było podobnie - najpierw susza później deszcze i siew w listopadzie. I co tu pryskać?

Opublikowano

Powyskakiwał w burakach rzepak i tylko rzepak, ale na razie dość rzadko, z tym, że ciągle jeszcze wschodzi, burak ma dopiero ok 3mm kiełek bo siany 10 i 11 kwietnia, nasionka ładnie przykryte na ok. 2mm. Do jakiej fazy można lecieć roundapem, żeby buraka nie uszkodzić, a może lepiej nie ryzykować i prysnąć np. kemiron+ goltix. Dodam, że nigdy nie pryskałem buraków roundapem. Zimno u nas na razie, noce ok 1-2°C, w dzień max 12° w słońcu, ale wczoraj i dziś jak popaduje, to śnieg.

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak tam sie trzymaja buraki po przymrozkach? U mnie na jednej dzialce co byly siane jako ostatnie - 2 kwietnia to trafiaja sie ze maja koncowki liscia czarne ( przypalone) a te co wczesniej byly siane to juz tego nie maja. Czy to mocno odbije sie na buraku?

Edytowane przez androproteam
Opublikowano (edytowane)

no właśnie, halo halo, co nagle taka cisza? 

ja mam pytanie, coś wcześniej ktoś wspominał, że dorzuca coś doglebowego do glifosatu.. ? Niegłupie rozwiązanie, ale czy ktoś to jeszcze praktykował? 

Ja skończyłem siać w wielką sobotę, dzisiaj patrzyłem to nasionka puszczają kiełki, jedne dłuższe drugie dłuższe a niektóre jeszcze wcale.. a chwast jakiś tam się pojawia, troszkę rzepaku, bliżej się przyglądając to jakies inne pojedyńcze malutkie, a miejscami jak się przegarnie ręką ziemie to jest dużo takich co się szykują do wyjścia.. w związku z tym że jutro niby ma być pogoda a później może się popsuć i długi weekend, to w zalezności od pogody najbliższy oprysk być może w przyszłą środę, więc może pociągnąć jutro 2l glifosat + nie wiem ile bo nigdy nie stosowałem w takiej dawce a w książce pisze 2l/ha oblix (etofumesat), czy z 1l/ha by wystarczył aby przytrzymać te wychodzące dziady? bo niby ma napisane działanie w temp 2-20c..

Edytowane przez skywalker89
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v