Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/suedzucker-nie-chce-plantacji-buraka-w-polsce,69369.html

macie tutaj skrót do farmera gdzie jest opisany problem ale po lewej stronie jest wstępna umowa w PDF trzeba ją pobrać i poczytać wówczas zobaczycie jakie warunki mogą być tylko że Ropczyce jeszcze nie podpisały z porozumienia z plantatorami

Ropczyce rozliczenie wysyłają na portal jak masz dostęp to możesz sprawdzić w przeciwnym razie dostaniesz pewnie wydruk przed podpisaniem nowej umowy, najważniejsze że kasa wczoraj wpłynęła za buraki

Opublikowano

a ty co german że tak namawiasz sam sobie możesz siać za te kasę ja na german nie będę robił

www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/suedzucker-nie-chce-plantacji-buraka-w-polsce,69369.html

macie tutaj skrót do farmera gdzie jest opisany problem ale po lewej stronie jest wstępna umowa w PDF trzeba ją pobrać i poczytać wówczas zobaczycie jakie warunki mogą być tylko że Ropczyce jeszcze nie podpisały z porozumienia z plantatorami

Ropczyce rozliczenie wysyłają na portal jak masz dostęp to możesz sprawdzić w przeciwnym razie dostaniesz pewnie wydruk przed podpisaniem nowej umowy, najważniejsze że kasa wczoraj wpłynęła za buraki

kolego ale pod tym nic niema

Opublikowano

masakra i tyle już lepiej będzie posiać QQ lub co ine i tyle samo zostanie w kieszeni

Opublikowano

No co ty przecież i tak pan Pawełek z koncernu sudzuker wyliczy że burak jest najbardziej opłacalny. Tylko że on zawsze wylicza bardzo optymistyczny wariant którego chyba nikt nie osiąga.Oni po prostu sprawdzają do jakiej ceny mogą zejść aby jak najmniej nam zapłacić.

Opublikowano

Mam pytanie odnosnie nawozenia, przyszly mi wyniki glebowe i z nich wynika ze potasu jest malo a fosforu bardzo duzo. Ile moge dać maks soli potasowej na wiosne pod burak?

Opublikowano

Ja daję 200 kg/ha jako uzupełnienie jesiennej dawki. Myślę że i 300 nie zaszkodzi pod warunkiem że rozsiejesz co najmniej 3-4 tyg przed siewem żeby zdążył się chlor z nawozu ulotnić. 

Opublikowano

Dochodzi jeszcze zasolenie
Indeks solny: saletra sodowa - 6,1; saletra wapniowa - 4,4; siarczan amonu - 3,3; saletra amonowa - 3,0;
MOCZNIK - 1,6; superfosfat pojedynczy - 0,4; superfosfat potrójny - 0,2; kainit - 8,5; sól
potasowa - 2,2; siarczan potasu - 0,9; fosforan amonu - 0,5. Im wyższa wartość wskaźnika,
tym taka sama ilość wprowadzonego składnika powoduje wyższe zasolenie. Zasolenie
szkodliwe jest w fazie kiełkowania i wschodów.

Opublikowano

ja buraki też siałem dla tych wysłodków bo mam bydło więc nie musiałem się martwić o paszę ale jak będę musiał jeszcze im płacić za to że odbiorę wysłodki to wolę zasiać kukurydzę i przynajmniej nie będę się martwił tym że mam późne odstawy i że jesień jest deszczowa jak to mieliśmy w ostatniej kampanii

ale jak przestaniemy siać buraki to i producenci środków ochrony nie zarobią bo przecież na tego buraka sporo pryskamy, człowiek może zdrowszy będzie

Opublikowano

nie no jak mam płaci za to że przywiozą wysłodki to po moim trupie  to   lepiej zasiać kawałek QQ na kiszonkę i bez tych nerwów

Opublikowano

no właśnie o te nerwy też chodzi zdążysz wykopać czy nie a jak ci przywiozą wysłodki jak pada jak masz utwardzone to w porządku w przeciwnym razie kombinuj gdzie to wysypać

Opublikowano

Tak jak albert napisał każdy narzeka a i tak wszyscy chcą siać i to jeszcze więcej niż do tej pory.No cóż każdy ma swój rozum i wie co się opłaca a co nie.

Wiem tylko tyle że niemiec po prostu sonduje do ilu może zejść z ceny bur.aka abyśmy siali dalej

Opublikowano

5ha na około 400t.  a na farmerze już artykuł , że cukru za dużo i do ceny podstawowej (26,29 E) w KSC najprawdopodobniej będą korekty. także cena i tak słaba , a jeszcze spadnie. za rok  burak bez dopłaty i raczej dużo zrezygnuje z uprawy.

Opublikowano

5ha na około 400t. a na farmerze już artykuł , że cukru za dużo i do ceny podstawowej (26,29 E) w KSC najprawdopodobniej będą korekty. także cena i tak słaba , a jeszcze spadnie. za rok burak bez dopłaty i raczej dużo zrezygnuje z uprawy.

Podaj link do farmera

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v