Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to Glinojeck 37,5 zł netto/t + vat 8% i transport 40km koło 5zł netto/t + vat 23%. Cena to już na granicy opłacalność i przywożą ci na jesieni, gdy na pole nie idzie wjechać. No i wapno dla plantatorów tylko, więc tylko od nich możesz łatwić. 

Opublikowano (edytowane)

Tu masz broszurę  https://www.liz.pl/pliki/NawozWapniowy.pdf     U mnie każdy kto sieje buraki stosuje takie wapno. W kampanii ciężko je dostać. Dobrze mieć sprawdzonego kierowcę który Ci przywiezie wapno prosto z zsypu a nie mokre z pryzmy. W P&L coraz więcej liczą za nie, jeszcze niedawno samochód wychodził ok 1000zł, w tym roku za 28ton zapłaciłem ponad 1700 zł.... Ja stosuję ok 5t/ha, daje fajne efekty tylko niestety cena robi się coraz mniej atrakcyjna.

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Stosowałem to wapnoe dwa lata, i powiem że nc nie wartę jest. Dawałem po 8 ton, i mizerny efekt. W drugim roku podzieliłem działkę 3 ha na połowę, na jednej dałem 8 ton z  cukrowni, na drugiej Nord Calc standart po 2,5 t/ha. P  Nord Caclu ukosiłem 1,5 tony pszenicy więcej.

Więc to już samo za siebie mówi.

U nas z Sudzucker wciskają  to wapno.

Opublikowano

Tomek u mnie wrecz przeciwnie. Dalem 12t/h rozsiewane rozrzutnikiem i przyorane. Buraki przy nawozeniu 250kg polifoski 6 250kg soli 300kg saletrzaku. i 2x saletra 250 daly po 80t/ha

Opublikowano

Zostało jeszcze 10% do wykopania, a tu śnieg i deszcz

Ja kto jest z tymi nasionami w KSC co roku zamawiam, a dostaje to co jest, czyli inne. Czy jak zamówię przez formularz i przez e-plantator to jest większa szansa??

Jak mam info że tego i tego dnia będą nasiona to o 7 rano czekam na miejscu wydawania paczek i wtedy mam wybór. Niby też wcześniej zamawialem inne odmiany ale po rozmowie w kolejce z innym plantatorem zanim przyjechał inspektor to zmieniłem i miałem to co chciałem bez problemu.

Opublikowano

Tomek u mnie wrecz przeciwnie. Dalem 12t/h rozsiewane rozrzutnikiem i przyorane. Buraki przy nawozeniu 250kg polifoski 6 250kg soli 300kg saletrzaku. i 2x saletra 250 daly po 80t/ha

12 ton to jaki koszt rozwiezienia, paliwa i czasu. Mi  wychodzi 1 tone rozwieść to minimum 10 zł/t.

A zrobiłeś próbę  na pszenicy i z innym wapnem.

U mnie teściu taż chwali te wapno ale dokupuję jeszcze węglan.

Opublikowano

W 5 tonach masz 1500kg CaO, 60kg MgO, 55kg P2O5, 20kgN, 5kg K2O. Dobre wapno. Stosuje je od lat, Ph na wszystkich działkach mam uregulowane. Czasem się śmieje, że sieje te buraki tylko po to żeby mieć dostęp do wapna ;-) Ja biorę z cukrowni w Miejskiej Górce i nie raz ciężko jest je dostać bo tak schodzi, że je limitują. No i ta cena, 1700zł za samochód ok 40km od cukrowni to trochę zdzierstwo....

Opublikowano

Kilka postów wcześniej dałem link do broszury wapna z P&L. Analizę robi cukrownia i gwarantuje taką zawartość składników.

Opublikowano

Ja do cukrowni mam okolo 40 km i samochod wapna kosztuje okolo 700zl z transportem.
Moim zdaniem te wapno jest dosyc dobre widac efekty ale ta cena jest juz na granicy cenowej.
Ja osobiscie nie dal bym wiecej jak 800zl za auto.

Kolego jesli masz 170 km do cukrowni to nic dogadaj sie z kierowcami to oni ci przywieza w dosyc dobrej cenie tylko jest jeden warunek musza zabierac w danym momencie buraki gdzies w okolicy.

Opublikowano

Panowie, widzę że już zamawiacie nasiona. Nie siałem buraków, nie mam kwoty, ale chciałbym zasiać. Rozmawiałem z instruktorem to kazał się kontaktować w lutym przyszłego roku. Wtedy już raczej nie będzie żadnego wyboru co do odmian... Czy jest tu ktoś w podobnej sytuacji? Zainteresowany jestem współpracą z cukrownią w Ropczycach. Trochę niepoważne zachowanie instruktora. Ale pole sobie przygotowałem w razie czego.

Opublikowano

Nie masz limitu, więc nie wiem jak zakontraktuje chyba ,że będą potrzebować więcej buraka, ale znając życie to cukrownie zechcą wykorzystać sytuacje i zrobią pozakwotowe za 90zł. a po tej cenie szkoda zachodu z burakami.

Opublikowano

U mnie w cukrowni (P&L) ciężko zwiększyć kontraktację obecnym plantatorom a co dopiero zakontraktować po raz pierwszy...

Opublikowano

mi tez inspektor w zeszlym roku rozne bajki opodwiadal typu nie da sie a moze sie da ale jak kupilem kwote to nie bylo wyjscia i zakontraktowal buraki w lutym tylko skosili mnie za nasiona pod na wiosne sa duzo drosze

Opublikowano

W nowym sezonie nie ma już kwotowania buraków cukrowych. Wszystkie buraki są kontraktowe, nie ma podziału na kwotowe i poza kwotowe. W Nordzucker żadnego problemu ze zwiększeniem kontraktacji, dla nowych plantatorów myślę że nie było by problemu z podpisaniem umowy. Z tego co się orientuje jest dość duży wzrost zakontraktowanego areału buraków. Jeżeli w innych rejonach będzie podobnie to będzie "ciekawie" z dopłatami do ha buraków i opłacalnością całej produkcji.   

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v