Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie. Kupiłem żyto Dańkowskie Rubin w jednostkach siewnych. Na ha wychodziło około 70 kg.  Mój poznaniak na próbie kręconej na A1 wychodził 150 kg. Więc zamknołem co druga rurke. Nie zaszkodziłem w ten sposób?? Powinno sie i tak moim zdaniem rozkrzewić??

Opublikowano (edytowane)

Ile byście wysiali kwalifikatu Stanko a ile zwykłego na 4a/4b? Siew dopiero pojutrze bo przedplonem była gryka i niedawno koszona. Bez azotu na wiosnę bo ekologia 

Edytowane przez elamir
Opublikowano

Obornik poszedł na kilka hektarów bo na całość nie starczyło. Na polu zostało dużo zielonej masy po gryce więc to też zasili żyto. No z tym opoźnionym terminem to zawaliłem, ale ile wysiać tego niekwalifikatu (kielkowanie 87%)? Bo z jednej strony dobra gleba to mniej a z drugiej późny termin to więcej. 

Opublikowano

Witam, posiałem żyto (populacja) w połowie września i  przy sprzyjających warunkach tj ciepło i trochę opadów strasznie się rozrosło i zagęściło - nigdy tak nie miałem ( wysiew około 120-130 kg/ha, materiał nie kwalifikowany). Nawożenie przedsiewne - nic, stanowisko po owsie. Nie wiem co z tym zrobić, poczekam do wiosny oczywiście , może przejadę bronami - jakieś pomysły inne??

Opublikowano

Panowie! Co dajecie na żyto wiosną? Mam populację (Diament) i kawałek hybrydy (Vinetto). Świeżo wapnowane ale pH i tak bardzo niskie.

Słyszałem o siarczanie magnezu np. Kizerycie, ale nigdy go nie stosowałem więc jestem otwarty na wszystkie rady tego dotyczące.   

Jaki azot? Myślę o dwóch dawkach. I tu oszczędnie w tym roku bo w tamtym mi wszystko położyło. Słyszałem że przy moim pH lepiej sobie mocznik odpuścić. Więc raczej dam 2 razy saletrę.  Tylko ile? Nie liczę na plon 10t/ha :) będę zadowolony z 4, ponieważ dostałem zaniedbane ziemie. 

Opublikowano

U mnie też zasobność w magnez jest niska czy tam bardzo niska nie pamiętam :P  I zaplanowaną dawkę kizerytu podzieliłem na dwa części czyli przykładowo ma iść 120 kg/ha i 50 kg dałem z PK przed siewem natomiast reszta pójdzie już przed saletrą na wiosnę. I tam gdzie miałem takie zazwyczaj żółte place słabiej rozwiniętego zboża to teraz jest jednakowe, a czy to od kizerytu czy jak nie wiem tylko że kizeryt zastosowałem pierwszy raz u siebie

Opublikowano

Zrobiłem sobie dziś kalkulacje/symulacje całkowitego nawożenia mineralnego mojego żyta (znajduje się to w załączniku) 

Na wiosnę mam zamiar dać saletrę 32% w dawkach 150-200 kg/ha plus kizeryt ok 100kg/ha. Stosując się do takiej tabelki którą również zamieściłem w załączniku zauważyłem że brakuje Potasu więc dopisałem Korn-Kali. Ale nwm czy jest sens dawać na wiosnę czy sobie ten potas odpuścić dać coś dolistnie i jakoś to będzie. Proszę o radę gdyż nie chcę przepłacać a chcę mieć dobrze

Nawozenie2019-2020.xlsx Żyto z plonem 1 t ziarna .docx

Opublikowano
15 godzin temu, Roki212 napisał:

U mnie też zasobność w magnez jest niska czy tam bardzo niska nie pamiętam :P  I zaplanowaną dawkę kizerytu podzieliłem na dwa części czyli przykładowo ma iść 120 kg/ha i 50 kg dałem z PK przed siewem natomiast reszta pójdzie już przed saletrą na wiosnę. I tam gdzie miałem takie zazwyczaj żółte place słabiej rozwiniętego zboża to teraz jest jednakowe, a czy to od kizerytu czy jak nie wiem tylko że kizeryt zastosowałem pierwszy raz u siebie

Oczywiście   zasługa  kizerytu  [  brak tych placy    ]   a  nie  lepszy  saletrzak  wiosną. 

Opublikowano

Może w następnym sezonie przetestuje saletrzak bo na ten nadchodzący już jest saletra i właśnie kizeryt. I będę wtedy mial  porównanie lub pół na pół zrobię część saletra reszta saletrzakiem. A co mówisz że saletrzak lepszy ?

Opublikowano

U siebie zdecydowałęm się na podzielenie nie wiedziałem czy dobrze robię ale chyba z tego co widzę dobra decyzja bo właśnie na tych placach jak wspominałem wcześniej na wiosnę już bardzo kiepsko to wyglądało i mogło by być za późno