Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już nie przesadzajmy ja tam myślę ze nie dostaniemy 15 tys euro dotacji aż tak dobrze to nie ma a jeśli wogóle to pewnie będzie trzeba siew zobowiązać do produkowania w zamian za ta dotacje mleka przez 10 lat i więcej

Opublikowano

panowie piątnica deprawuje rolników jak oni na tym wychodza to nie wiem to jak nam "kiedyś " bedą płaciłi 1,2zł/litr to im pewnie 2 zł koszmar dla niedostawców piatnicy

Opublikowano

dostawa 19 tys, bialko: 3,29, tl: 4,11, bakterie: 10

Niewiem czym wytlumaczyc fakt ze Piatnica tak dobrze placi, moze rzeczywiscie jest to ,,uczciwa" mleczarnia heheh, jakies znaczenie napewno ma fakt, ze mleczarnia nie wyrzuca grubych milionow na reklamy w TV (jak mlekpol na laciate), bo ludzie i tak chetnie kupuja produkty z piatnicy, szczegolnie sewrek wiejski i smietane kremowke, wiem na swoim przykladzie, kupuje to co mi bardziej smakuje

Opublikowano

Kurcze wszędzie podnoszą a u mnie nic. Na dzień dzisiejszy przy dostawie 23500 litrów i 4,5 tł 3.45 białko dostaje 87gr. Tragedia. Żeby Piątnica chciała tak daleko jeździć to bym przeszedł.

Opublikowano

Mlekpol podniósł 4 grosze ale i zapowiada podwyżki do końca roku, w sumie 16 gr. Moim zdanie Piątnica płaci tyle ile inne powinny... Dzisiaj oglądałem Agrobiznes i wprost powiedzieli że jest już po kryzysie mlecznym, gdyż z badań wynika że mleczarnie maja większe dochody w obecnej sytuacji niż za dobrych czasów w 2007 roku. U mnie przy 48 tys na miesiąc 1,12 za litr po potrąceniu 6 gr udziału

Opublikowano (edytowane)

Ja też tak myślę że nie ma co szaleć ze już po kryzysie ale dobre i 4gr

Dostarczam 35tys litry na miesiąc i wychodzi mi 1.10 w Mlekpolu nie jest źle ale mogło by być przynajmniej te 1.20 wtedy można robić mleko.

Edytowane przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego postu
Opublikowano

Ja słyszałem coś o 15tys. euro na gospodarstwo mleczne, ale jak z tym będzie to się zastanawiam, bo jak ktoś ma 7 krów, a inny 200 to dostanie tyle samo?? Na moje trochę nie logiczne, więc chyba będzie coś powiązane z limitem, słyszał ktoś coś na ten temat?? Osobiście myślę ze te 15tys. to będzie maksymalna pomoc.

Opublikowano

Ciekawe kiedy to dostaniemy jak już wogóle dostaniemy... U mnie jak cena była 91gr tak jest niestety ;(

Opublikowano

15 tys euro może dać rząd dla gospodarstw w trudnej sytuacji czyli należy czytać niemieccy rolnicy dostaną po 15 tys a polscy fige bo nie ma w budżecie wolnych środków Niemiec pojedzie na wczasy a polak będzie oszczędzał na nawozach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v