Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wiosną rozpoczynamy budowę obory. Budynek będzie miał wymiary 15m x 42m budynek będzie z konstrukcji stalowej i tu moje pytanie gdzie można najtaniej nabyć taką konstrukcje jako że ma to być obora wysokość ściany bocznej ma wynosić 3m a kąt dachu 20 stopni czyli 38,5%. dostałem ofertę z rolstalu ale cena wydaje mi się spora może macie namiary na jakąś firmę wykonującą takie konstrukcje solidnie i w rozsądnej cenie.

Opublikowano

Bin w swojej ofercie ma wiaty ale one mają za płaski dach na jak na oborę. I jeszcze jedno dach ma by~ć pokryty płytą warstwową (blacha steropian/pianka poli-uretanowa blacha) jaka firmarobi najlepszej jakości takie pokrycie dachowe ja zastanawiam się nad RUKI ale oni mają dość wysokie ceny ale jakość jest super

Opublikowano

Tanią i dobrą płytę warstwową ma firma Rolmasz z okolic Kalisza. Od tego gościa można kupić naprawdę tanio bo jemu nie zależy na cenie tylko na ilości sprzedanej płyty

Opublikowano

Borga jak liczę to wychodzi dość tanio, ok 250zł/m2 fakt trzeba doliczyć posadzkę ok 100zł/m2 (gładki beton na całości) i fundamenty. Ja miałem ofertę na hale to różnie kosztowały i nawet 1000zł/m2 gotowej prawie kompletnej hali (bez oświetlenia wewnątrz i odprowadzenia wody z dachu)

Opublikowano

Czy takie chale nadają sie na chów bydła mięsnego? Dodam tylko ze bydło jest wytrzymałe i dobrze znosi niskie temperatury. I czy takie chale będą spełniać wymogi i ewentualnie nikt się nie przyp... do tego :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Sobciak
      Witam jak zamontować bramkę przejazdową, mam rury i złącza jak je zamontować 

• Przez KTJW
      Witam, chciałbym wybudować oborę na krowy mleczne i pojawił się temat hali łukowej/namiotowej. Ale pojawiło się kilka niejasności. Jak wygląda sprawa skraplania w takiej hali, zdaję sobie sprawę że będzie się skraplać ale czy będzie kapać czy może spływać po plandece? Czy to będzie bardzo negatywnie wpływać na krowy? Czy w lato nie zrobi się tam sauna, jak jedna ściana i szczyty będą otwarte? Może ktoś użytkuje taką hale i chciałby się podzielić odczuciami.
    • Przez bartekb6
      Witam. Chcę założyć dojarek przewodowa na 30 sztuk. Dojarka oczywiście używana rury nowe. Cztery aparaty udojowe. Co doradzicie bo każda firma zajmująca się montażem ma odmienne zdanie jeśli chodzi o rury tzn czy zakładać rury mleczne 40 czy 52.mm? Oraz rury podciśnienia maja być 5/4 czy 1.5 (półtora cala)? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedz
    • Przez LUKASZ1455XL
      Witam mam 30 hektarów młodego lasu 6-7 letni i muszę go przeciąć i chcę kupić rębak i nie wiem czy mi będzie i się opłacało czy lepiej te gałęzie zostawić. Albo gdzieś to indziej sprzedać czy to się opłaca. Pozdrawiam
    • Przez Matti
      Planuje wykończeni obory uwięziowej w następujący sposób: krowy na matach legowiskowych bez słomy, a podłoga za stanowiskiem rusztowa. Jak oceniacie ten pomysł? Czy krowy będą się na nich dobrze czuły? Może też z was wie, czy takie rozwiązanie spełnia wymogi weterynaryjne dotyczące dobrostanu zwierząt?
      Czy na samych matach krowy nie będą miały otarć i odparzeń? Dla mnie takie rozwiązanie jest bardzo korzystne ze względu na niedobory słomy po zwiększeniu zasiewów roślinami pastewnymi, a w okolicy są 2 typy rolników: zajmujący się produkcja roślinną i zwierzęcą i oni sami potrzebują słomę, albo uprawiający dopłaty, u których jest słomy jest 1 bela/ha - szkoda paliwa. Wydaje mi się też, że tańszy sposób utrzymania brak nakładów na zbiór słomy i ścielenie, a także mam już sprzęt do usuwania gnojowicy. Jak widać teoria wygląda dobrze, a może ktoś wie jak będzie wyglądać praktyka?
  • Dodaj nową pozycję...
v