Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jak by się wiedziało że takie taryfy nastąpią to nawet jeden panel trza było se założyć żeby rozliczać się na starych zasadach , a teraz rozbudować foto

Bo ZE to jest głupi i nie zauważy że wzrosła produkcja xD 

Opublikowano

Dokładają i mają na starych zasadach

32 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Pić też nie pije , bo nie raz tu mówił że na imprezie kawa ciasto i na godzinę 19-20 w domu 

Chodzi ogólnie o fotowoltaikę , bo na terażniejszych rozliczeniach to bez magazynu energii nie ma to sensu , ale kto się zaczepił na starych warunkach gdzie rozliczenie jest roczne to lepszej lokaty w prąd nie ma , znajomy miał wcześniej założone instalację  3kwg, a teraz se prywatnie dorobił 12 kwg za 20 tys (czyli wydaje mi się że taniocha)i rozlicza tak jak się rozliczał wcześniej .

Jak by się wiedziało że takie taryfy nastąpią to nawet jeden panel trza było se założyć żeby rozliczać się na starych zasadach , a teraz rozbudować foto

Coś pomyliłeś zaczynamy imieniny o 13 , kończymy o 18 , bo niektórzy maja oprzęt

Opublikowano
15 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Poczekaj, poczekaj. Energetyka już się kapnęła i jak ktoś dołożył paneli to jest zmiana warunków umowy i umowa po nowemu.

No nie wiem jak to jest , jeśli by ktoś dokładał na jakiś program czy np ,, czyste powietrze '' to naturalnie na nowych umowach , a tak to sam nie wiem , póki co gość ma założone już prawie rok te dodatkowe panele , tyle że rozliczenie ma roczne , więc ciekawe jak zeork się do tego odniesie przy rozliczeniu ?

Opublikowano
Godzinę temu, jacek1296 napisał(a):

Poczekaj, poczekaj. Energetyka już się kapnęła i jak ktoś dołożył paneli to jest zmiana warunków umowy i umowa po nowemu.

Jak ktoś rozbudowuje PV to zostaje na starych zasadach.

3 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Na pewno są tacy co piszą 😅

To jest część  osób którym rozliczają biura, kiedyś nawet jeden się ze mną spierał.

• Thanks 1
Opublikowano

Jak ktoś ma instalację na starych zasadach to może teraz dołożyć lub pobudować nową instalację i też na starych będzie (pisze o legalnym podłączeniu).

Na własnym przykładzie mam jedną instalację 9,99kvq i6 lat i w półtora roku temu zrobiłem druga 9,86 kvq też na tych samych zasadach co pierwszą tylko że oddawałem 20 % a teraz 30% haraczu oczywiście to jest mowa o jednym liczniku.

Opublikowano
3 godziny temu, dandos napisał(a):

Metoda kasowa oznacza, że płacisz podatek dopiero, kiedy dostaniesz kasę.

A w drugą stronę też tak działa? Jak dopiero zapłacę fakturę to ją rozliczam?

Opublikowano
6 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

Sklepy stacjonarne też muszą żyć bo niedługo tak będzie że zostanie jeden w promieniu 50 km i wtedy będzie  źle 

Jestem za sklepami stacjonarnymi ale zauważ dużo rzeczy kupuję na przyszły sezon aby w sezonie nie tracić czasu na głupoty a wiem że to będzie potrzebne.

Ale 1 komplet na łapę lokalnie to 234 złote a przez internet 200 złotych potrzebuje 10 kompletów i lokalnie nie opuści bo dołoży do biznesu a drugi lokalny tylko z daleka z wysyłką sprzeda za 200 złotych i nie dołoży 🤔🤔.

Jeszcze jeden przykład szukam klucza w sieci, patrzę jest w lokalnym sklepie więc będąc w mieście podjadę i kupię i tu zdziwienie bo klucz lokalnie kosztuje ok. 25% więcej, mówię że na Allegro mają inną cenę więc sprzedali po cenie z Allegro tą sama sytuacja z szlifierką, więc z jednej strony te sklepy odstraszają lokalnych klientów swoją polityką sprzedażową.

Więc podejście lokalnych sklepów do sprzedaży towaru który sprowadzają pod stałego klienta jest trochę średnie.

• Like 1
Opublikowano

No jasne, że odliczasz dopiero jak zapłacisz. Co to by było..🙆 i tak są sytuację że państwo to 'sponsoruje' do pewnego momentu, bo jak sprzedawca się rozlicza kwartalnie, a nabywca miesięcznie to na fakturę z początku kwartału państwo ma zablokowane środki na zwrot dla nabywcy przez 2 mce. Ale to tylko mali podatnicy.

1 godzinę temu, poosa21 napisał(a):

A w drugą stronę też tak działa? Jak dopiero zapłacę fakturę to ją rozliczam?

10 minut temu, Sadek napisał(a):

Jestem za sklepami stacjonarnymi ale zauważ dużo rzeczy kupuję na przyszły sezon aby w sezonie nie tracić czasu na głupoty a wiem że to będzie potrzebne.

Ale 1 komplet na łapę lokalnie to 234 złote a przez internet 200 złotych potrzebuje 10 kompletów i lokalnie nie opuści bo dołoży do biznesu a drugi lokalny tylko z daleka z wysyłką sprzeda za 200 złotych i nie dołoży 🤔🤔.

Jeszcze jeden przykład szukam klucza w sieci, patrzę jest w lokalnym sklepie więc będąc w mieście podjadę i kupię i tu zdziwienie bo klucz lokalnie kosztuje ok. 25% więcej, mówię że na Allegro mają inną cenę więc sprzedali po cenie z Allegro tą sama sytuacja z szlifierką, więc z jednej strony te sklepy odstraszają lokalnych klientów swoją polityką sprzedażową.

Więc podejście lokalnych sklepów do sprzedaży towaru który sprowadzają pod stałego klienta jest trochę średnie.

To jak z mercosurem. Jak wykończą rolnictwo ue to wtedy doj**ią cenę. Wszędzie musi być równowaga.

Opublikowano
W dniu 6.01.2025 o 10:27, wilkołak napisał(a):

Npisałem tylko że nie potrzebny , terenowe samochody dla szpanu też kupują , panele pompy ciepła też założyli bo moda , teraz niektórzy za prąd płacą po 20-30 tys na rok, panele to opłacalne kiedyś  były , teraz kiedy sie wrócą 

Po prostu mierzysz innych swoja miarą, ciebie na to nie stać i uważasz to za zbędne i tyle. Tak samo argument z PC najwięcej płaca ci którzy nie maja pomp ciepła. Koszt ogrzania domu to ok 7-9tys na rok z ciepła wodą. Będę wiosną budował dom gdzie koszt przekroczy 1.3mln wiec ten koszt grzania wygląda nieco śmiesznie przy całości nieprawdaż?

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, wilkołak napisał(a):

Stać tylko niepotrzebny mi, chyba do robienia kosztów, 7-9 tyś mówisz ile metrów kwadratowych i jaka temp. w domu ?, 

210m taki  temp od 19 do 22 stopni 

Opublikowano

Może poniżej 21⁰ to chłodno ale dużo też zależy od wilgotności.

Taka ciekawostka kolegi syn nadal do szkoły chodzi w bluzie, jednemu w kurtce jeszcze zimno bo wieje a temu ciepło (podobnież dziadek też taki ciepły jest).

Opublikowano
21 godzin temu, ViveN napisał(a):

Po prostu mierzysz innych swoja miarą, ciebie na to nie stać i uważasz to za zbędne i tyle. Tak samo argument z PC najwięcej płaca ci którzy nie maja pomp ciepła. Koszt ogrzania domu to ok 7-9tys na rok z ciepła wodą. Będę wiosną budował dom gdzie koszt przekroczy 1.3mln wiec ten koszt grzania wygląda nieco śmiesznie przy całości nieprawdaż?

Czy tak śmiesznie to bym nie powiedział.  Jaka pompa że takie śmieszne pieniadze? I pytanie kiedy się spier...li? Gwarancje krótkie jak myślisz z jakiego powodu ? Do pompy założysz pV i juz koszty nie takie śmieszne, a energia co raz droższa i będziesz mimo to nadal płacił co roku więcej.  Do tego niech wrócą zimy jak dawniej i nie jeden będzie nosem kręcił jak grzałki sie uruchomią😄 robiłem przy instalacjach CO to wiem jak to działa.  Ja bym tak tego źródła Ciepła nie gloryfikował. 

Opublikowano
10 godzin temu, Sadek napisał(a):

Może poniżej 21⁰ to chłodno ale dużo też zależy od wilgotności.

Taka ciekawostka kolegi syn nadal do szkoły chodzi w bluzie, jednemu w kurtce jeszcze zimno bo wieje a temu ciepło (podobnież dziadek też taki ciepły jest).

Mój też ma w pokju 21 i chodzi w krótkim rękawku, jak wejde na chwile do niego to mi zaraz zimno , najbardziej zaraz stopy marzną

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Rodzice maja 25 stopni i nie jest im ciepło, mamy marznąć w domu , albo chodzić w kalesonach, na biede nie narzekamy, 3 tony  ekogroszku i 2 pszenicy albo  kukurydzy na cały rok ,łącznie z grzaniem wody w leci to jest dużo, 250 m grzane

Edytowane przez wilkołak