Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Księgowa chce kopie paragonów, czy raporty dobowe, miesięczne? Dodajesz w emikrofirmie wszystkie do siebie i księgujesz jako dokument wenętrzny czy raport kasa jakoś tak.

Raport miesięczny jej zawożę. Wieczorem poczytam na ten temat. 

A czy składając deklarację elektronicznie też ma się jakiś kontakt z pracownikiem US ? Czy system wywala że coś jest nie tak ? No i jeszcze jedna sprawa nieraz księgowa kręci nosem na jakąś fakturę twierdząc,” ostatnio dzwonili z us w sprawie innego klienta i to nie przeszło” , „ teraz się wzięli za kontrolę bo szukają pieniędzy i ona by nie ryzykowała  „ i tego typu gadki. Spotkał się ktoś z takim czymś że pracownik us podważył zasadność odliczenia danej pozycji ? 

Opublikowano

Żadnego kontaktu się nie ma z pracownikiem. U rolnika już prościej się nie da. Od tamtego roku nawet nie trzeba wpisywać danych kontrahenta w emikrofirmie. Wklepujesz faktury zakupowe, w drugiej zakładce sprzedażowe. Deklaracje zatwierdzasz, dodajesz ewentualnie pozycje ze zwrotem i jaki termin. Zatwierdzasz. Przechodzisz do ewidencji, generujesz jpka_vdeka (to jeszcze w zależności czy rozliczasz się miesięcznie czy kwartalnie), podpisujesz profilem zaufanym i wysyłasz. I za to od Was biorą 200 czy 300zł. Jest to max godzinka roboty.

Wiadomo, że reprezentują Was też podczas kontroli.

Zasada jest taka, że możesz wpisać wszystko. Ważne jest późniejsze uzasadnienie. Jednemu może przejść, drugiemu nie.

Pamięta tu ktoś z Was jeszcze, jak się nie miało programu do księgowania, a weszły jpki, to ewidencję się robiło w excelu? 😆😄

Opublikowano

Ta tragiczne czasy, ja firmę tak rozpisywałem w Excelu. Teraz mam pakiet wykupiony na internetowej fakturowni - fakturaxl i jestem zadowolony. Wszystko tam mozna zrobić tak naprawdę.

Opublikowano
14 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Żadnego kontaktu się nie ma z pracownikiem. U rolnika już prościej się nie da. Od tamtego roku nawet nie trzeba wpisywać danych kontrahenta w emikrofirmie. Wklepujesz faktury zakupowe, w drugiej zakładce sprzedażowe. Deklaracje zatwierdzasz, dodajesz ewentualnie pozycje ze zwrotem i jaki termin. Zatwierdzasz. Przechodzisz do ewidencji, generujesz jpka_vdeka (to jeszcze w zależności czy rozliczasz się miesięcznie czy kwartalnie), podpisujesz profilem zaufanym i wysyłasz. I za to od Was biorą 200 czy 300zł. Jest to max godzinka roboty.

Zasada jest taka, że możesz wpisać wszystko. Ważne jest późniejsze uzasadnienie. Jednemu może przejść, drugiemu nie.

Pamięta tu ktoś z Was jeszcze, jak się nie miało programu do księgowania, a weszły jpki, to ewidencję się robiło w excelu? 😆😄

Wpisujesz tylko numer faktury i NIP, klienci już są bazie danych, sporadycznie nowy jak coś w necie kupione , ale mało tam kupuje

Opublikowano
35 minut temu, wilkołak napisał(a):

Wpisujesz tylko numer faktury i NIP, klienci już są bazie danych, sporadycznie nowy jak coś w necie kupione , ale mało tam kupuje

Ty to wogole jesteś dziwny ;) kłada nie kupisz, fotowoltaiką gardzisz, w internecie nie kupujesz…zaraz się okaże że nie pijesz i państwo pożytku z ciebie nie ma 

52 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

Ja przeskoczyłem pisania odręcznego na księgową także tego nie pamiętam ..

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie czy ktoś rozliczył pralkę i suszarkę aby prać swoje ubrania robocze?

Moja księgowa mówi że nie mogę bo nie mam pracowników na etacie.

Edytowane przez szzone
Opublikowano

Ma racje, tak jest

Godzinę temu, Taurus83 napisał(a):

Ty to wogole jesteś dziwny ;) kłada nie kupisz, fotowoltaiką gardzisz, w internecie nie kupujesz…zaraz się okaże że nie pijesz i państwo pożytku z ciebie nie ma 

Opisz jak może się opłacać fotwoltanika na obecnych warunkach ,środki ochrony w necie droższe , oleje filtry też , sporadyczynie jakieś duperele, możne powiedzieć że nie pije , no setke do towarzystwa , sa lepsze rzeczy od alkoholu

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Taurus83 napisał(a):

Raport miesięczny jej zawożę. Wieczorem poczytam na ten temat. 

A czy składając deklarację elektronicznie też ma się jakiś kontakt z pracownikiem US ? Czy system wywala że coś jest nie tak ? No i jeszcze jedna sprawa nieraz księgowa kręci nosem na jakąś fakturę twierdząc,” ostatnio dzwonili z us w sprawie innego klienta i to nie przeszło” , „ teraz się wzięli za kontrolę bo szukają pieniędzy i ona by nie ryzykowała  „ i tego typu gadki. Spotkał się ktoś z takim czymś że pracownik us podważył zasadność odliczenia danej pozycji ? 

Około 3 lata temu wysyłałem deklaracje i w tym czasie wprowadzali nową deklaracje, po około godziny dzwoniła pani z US że teraz jest nowy formularz i że mam wysłać na nowym.

Jak wszystko jest dobrze pojawi się kod 200 czyli wszystko dobrze i można pobrać potwierdzenie.

• Thanks 2
Opublikowano
10 godzin temu, robert1226 napisał(a):

I dalej to tylko zabawka nie maszyna do pracy w gospodarstwie .

Wilkołak; a masz fotowoltaike czy pompę ciepła?

Ale co Cie boli ? Kupił odzyskał vat i super, niech się Cieszy chłop i jeździ.  

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Ma racje, tak jest

Opisz jak może się opłacać fotwoltanika na obecnych warunkach ,środki ochrony w necie droższe , oleje filtry też , sporadyczynie jakieś duperele, możne powiedzieć że nie pije , no setke do towarzystwa , sa lepsze rzeczy od alkoholu

A tak że za pół roku kwiecień -wrzesień zapłaciłem ok. 1500 zł za przesył s za energię bym zapłacił ok. 15-18 tysięcy, więc jeżeli się nic nie zmieni to instalacja za 1,5 roku zacznie zarabiać (2 lata niecałe pracuje).

Tylko u mnie po całym roku to 51% energii zużytej w gospodarstwie to energia z PV (rok 2024).

7 godzin temu, mysza103 napisał(a):

W domu odśnieżanie , czy inne przepychanie czegokolwiek , do lasu jakieś drzewko uprzątnąć , na łąkach jakieś rowy przetkać czy coś innego , można by wyliczać bez końca , co nie znaczy że 90- 95 % rolników kupuje takie sprzęty z myślą o rekreacji , a że coś w gospodarstwie sobie też pomoże to chyba tylko na +

Mnie rekreacja nie bawi jak pisałem wyjadę raz przed żniwami zobaczyć jak w okolicy wyglądają zboża na glinie i na piachach.

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Ma racje, tak jest

Pv oplacaca się jeszcze jak wykorzystujesz w dzień to co produkujesz, czyli autokonsumpcja.niektore zakłady stolarskie, spawalnię itp.

Opublikowano
4 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Teoretycznie kontaktu się nie ma ale jest to weryfikowane dwa razy miałem telefon że coś się nie zgadza (raz nie pamiętam ale coś z deklaracją) a drugi raz firma zmieniła NIP i ja wpisałem stary NIP i musiałem pani z US wysłać skan FV notatkę dlaczego taka sytuacja zaistniała.

3 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Pv oplacaca się jeszcze jak wykorzystujesz w dzień to co produkujesz, czyli autokonsumpcja.niektore zakłady stolarskie, spawalnię itp.

Dokładnie, u mnie czym słońce wyżej tym energii więcej zużywam.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Od tamtego roku nawet nie trzeba wpisywać danych kontrahenta w emikrofirmie.

Jak to? Wymagane pola z gwiazdką musisz wypełnić. Czy jeśli powiąże się z Krajowym Systemem e-Faktur to po nipie zaciąga z bazy?

Opublikowano
12 godzin temu, szzone napisał(a):

Mam pytanie czy ktoś rozliczył pralkę i suszarkę aby prać swoje ubrania robocze?

Powiedz jej że sam umiesz obsłużyć pralkę... 

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, szzone napisał(a):

Moja mówi to samo

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, Sadek napisał(a):

A tak że za pół roku kwiecień -wrzesień zapłaciłem ok. 1500 zł za przesył s za energię bym zapłacił ok. 15-18 tysięcy, więc jeżeli się nic nie zmieni to instalacja za 1,5 roku zacznie zarabiać (2 lata niecałe pracuje).

Tylko u mnie po całym roku to 51% energii zużytej w gospodarstwie to energia z PV (rok 2024).

Mnie rekreacja nie bawi jak pisałem wyjadę raz przed żniwami zobaczyć jak w okolicy wyglądają zboża na glinie i na piachach.

Czyli masz specyficzna działalność , mnie chodzi o dom , bo w gospodarstwie mało zużywam , najwięcej przy suszeniu kuku, nawet jak ktoś ma krowy teraz w zimie z rana i z wieczora fotwoltanika nie produkuje

Opublikowano
10 godzin temu, karino25 napisał(a):

Jak to? Wymagane pola z gwiazdką musisz wypełnić. Czy jeśli powiąże się z Krajowym Systemem e-Faktur to po nipie zaciąga z bazy?

Ja wszystkie wpisy w ewidencję od samego początku jak weszła emikrofirma robię jako zbiorcze, bo tam wpisuje się tylko wartości netto, brutto, vat, ś.t. czy pozostały zakup, i nie trzeba pozycjnonować tego co na fakturze. Sprzdaż tak samo. Oczywiście wpisuję normalnie każdy numer faktury i kontrahenta z bazy, ale od tamtego roku pole z nipem nie jest obowiązkowe, czyli nie ma go z gwiazdką i system taki wpis akceptuje, ale nie wysyłałem tak nigdy i zawsze nip podaje, żeby samemu się nie pogubić.

Nie, emikrofirma jeszcze nie zaciąga po nipie danych z systemu.

Opublikowano
16 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Ma racje, tak jest

Kolego to był sarkazm. Też bardzo rzadko piję alkohol i na fotowoltaike na obecnych warunkach raczej mnie nie namówisz…co do zakupów to każdy niech robi jak uważa. Sklepy stacjonarne też muszą żyć bo niedługo tak będzie że zostanie jeden w promieniu 50 km i wtedy będzie  źle 

Opublikowano
19 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

Pić też nie pije , bo nie raz tu mówił że na imprezie kawa ciasto i na godzinę 19-20 w domu 

5 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Czyli masz specyficzna działalność , mnie chodzi o dom , bo w gospodarstwie mało zużywam , najwięcej przy suszeniu kuku, nawet jak ktoś ma krowy teraz w zimie z rana i z wieczora fotwoltanika nie produkuje

Chodzi ogólnie o fotowoltaikę , bo na terażniejszych rozliczeniach to bez magazynu energii nie ma to sensu , ale kto się zaczepił na starych warunkach gdzie rozliczenie jest roczne to lepszej lokaty w prąd nie ma , znajomy miał wcześniej założone instalację  3kwg, a teraz se prywatnie dorobił 12 kwg za 20 tys (czyli wydaje mi się że taniocha)i rozlicza tak jak się rozliczał wcześniej .

Jak by się wiedziało że takie taryfy nastąpią to nawet jeden panel trza było se założyć żeby rozliczać się na starych zasadach , a teraz rozbudować foto

• Like 1