Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, stach12 napisał:

wysokie ceny płodów rolnych  i 0 stawki wat w kosztach sprzyjały w tym roku RR

nie jeden wydojony również przejrzał na oczy w tym roku i   zamierza  się ewakuować z wat

Tylko co to jeden taki rok ... Od stycznia wracają stare zasady gry...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

bo VAT na paliwa i nawozy wraca, a na płody rolne nadal 0%...

To bez znacznie. Ogólnie to można powiedzieć, że będąc na VAT stawki są neutralne. Raczej nie opłaca się być na rr gdy się chce kupować coś obłożonego watem na 23%. 

Opublikowano (edytowane)

Jak się nie ma zakupów na 23% lub te zakupy są marginalne to pełna zgoda, że nie opłaca się być na VAT. Ale gdy tak jak u mnie, co najmniej 33% dochodów wydaję na towary z 23% VAT-em, to się opłaca.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, stach12 napisał:

wydojony  ma zawsze powody do radości nawet wtedy kiedy musi najpierw zapłacić a żeby mu po pół roku zwrócili to co wcześniej zapłacił

a jak Ci w ogóle nie zwrócą to jesteś mniej wydojony? Trzeba się dostosować do sytuacji, a nie pierniczyć farmazony jak jeden z szacownych użytkowników tego forum. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jak się nie ma zakupów na 23% lub te zakupy są marginalne to pełna zgoda, że nie opłaca się być na VAT. Ale gdy tak jak u mnie, co najmniej 33% dochodów wydaję na towary z 23% VAT-em, to się opłaca.

Ja wydaje Z 70% 23% jedynie opryski i nawozy za 8 jak byli bo teraz za zero.

A to opony wymienić czy blachę kupić czy akumlatory wydaje się  się tylko praktycznie 23%

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

@Strongman, ja tylko podałem próg, jeżeli ktoś wyda więcej niż 33% swoich dochodów na towary z 23% VAT-em, tym więcej mu z przejścia na VAT zostaje. Wiadomo, że do tego oczywiście trzeba doliczyć około 10% dochodów na produkty z 8% VAT, typu nawozy opryski itp.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, miwigos napisał:

Dla vatowca nic to nie zmieni, RR straci na podwyżce vatu

7 minut temu, Leszy napisał:

Raczej nie opłaca się być na rr gdy się chce kupować coś obłożonego watem na 23%. 

Obaj możecie mieć rację i obaj możecie się mylić.

Nawet inwestycje nie muszą gwarantować zysku z przejścia na vat.

Ważny jest stosunek wydatków względem zarobków.

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

33 % dochodów przeznaczyć na inwestycje z 23% wat wyłącznie do celów związanych z gospodarstwem co roku to trzeba  mieć takiego tatusia jak BOGDAN

Opublikowano (edytowane)

Powiem wam ze tez rożnie firmy liczą ten vat bo powiedzmy kupujesz coś za 100 brutto powiedzmy kilka rzeczy 23% i rożnie na fakturach jest tego vatu jak wydasz powiedzmy 100zł.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, stach12 napisał:

33 % dochodów przeznaczyć na inwestycje z 23% wat wyłącznie do celów związanych z gospodarstwem co roku to trzeba  mieć takiego tatusia jak BOGDAN

Dlaczego tak uważasz, podałem ci kalkulacje jak u mnie to wygląda ... Co prawda kwoty są zaokrąglone do pełnych tysięcy złotych, bo nie chciało mi się dokładnie z przecinkami przepisywać ...

Opublikowano

Tak uważam bo po 1 tyle trzeba najpierw zarobić , a po 2 oprócz inwestycji z 23 % są też inne z mniejszą stawką i te inwestycje nie związane z gospodarstwem i bez wat . chociaż wcale nie twierdzę że to nie możliwe

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, stach12 napisał:

Tak uważam bo po 1 tyle trzeba najpierw zarobić 

A co to jest ten zarobek, który podałem w mojej kalkulacji ;) To raptem 50t truskawki po 6,4zł/kg, 16,5t bobu po 6zł/kg i 100t kukurydzy po 800zł/t, taka jest produkcja w moim gospodarstwie ;) Plony odpowiednio z 3ha truskawki, 2ha bobu i 10ha kukurydzy ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A co to jest ten zarobek, który podałem w mojej kalkulacji ;) To raptem 50t truskawki po 6,4zł/kg, 16,5t bobu po 6zł/kg i 100t kukurydzy po 800zł/t, taka jest produkcja w moim gospodarstwie ;) 

zarobek to jest kwota  otrzymana przy sprzedaży produkcji  minus koszty  , przy takiej produkcji jaka podaleś w kalkulacji można pokusić się w inwestycjach o nabycie rowera

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, stach12 napisał:

zarobek to jest kwota  otrzymana przy sprzedaży produkcji  minus koszty  , przy takiej produkcji jaka podaleś w kalkulacji można pokusić się w inwestycjach o nabycie rowera

Przecież tam już są koszty wpisane ;) Jedyny koszt który pominąłem w kalkulacji to siła robocza, ale o nim napisałem ;) 

Zresztą inwestycje też są tam już policzone ;)

Wiem, próbujesz udowodnić, że jestem dojony będąc na VAT, ale nic z tego ...

• Like 1
Opublikowano

wpisać w tabelkę że na kolacje zjadłeś bułke nie wystarczy żeby zaspokoić głód

myślę że teorie  BOGDANA  że pier**licie  głupoty z wydojenia się potwierdzają  haha

idż z tą tabelką do US to jak ci pokażą swoją to dopiero będziesz zdziwiony

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Przecież tam już są koszty wpisane ;) Jedyny koszt który pominąłem w kalkulacji to siła robocza, ale o nim napisałem ;) 

Zresztą inwestycje też są tam już policzone ;)

Wiem, próbujesz udowodnić, że jestem dojony będąc na VAT, ale nic z tego ...

Tomasz, to błąd. Jeśli masz dobre serce, przyznaj Stachowi rację….lepiej mu się będzie spało.

Boguś i Stach, jestem vatowcem i jestem wydojony🤣

…a i mam kredyt😂

Edytowane przez bezbarwny
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, stach12 napisał:

myślę że teorie  BOGDANA  że pier**licie  głupoty z wydojenia się potwierdzają  haha

Za przeproszeniem, z Bogdana to jakiś słaby ojciec, skoro nawet synowi nie potrafi wyjaśnić, że jest dojony będąc na VAT ;) Nie potrafi pomóc swojemu synowi ...

A jaką inną tabelkę może mieć US ?? 

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, stach12 napisał:

wydojony  ma zawsze powody do radości nawet wtedy kiedy musi najpierw zapłacić a żeby mu po pół roku zwrócili to co wcześniej zapłacił

Tu potwierdzasz że nie masz pojęcia o vat. Vatowiec i RR płacą cene brutto za towar ale to vatowcowi zrócą vat a RR nie i nawet po pół roku to lepiej późno niż wcale.

5 minut temu, stach12 napisał:

Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile można mieć vatu przy zakupie pierdół, ale trzeba zbierać faktury na wszystko.

Opublikowano (edytowane)

syna BOGDANA  jak i tutaj obecnych pewnie 80 % użytkowników w rozliczanie  watu wp,,,,,lił system 

watu nie widzi  kredyt w banku finansowanie fabryczne  na maszyny , ani modernizacja i was pchają na wat i zamiast się BODGANA poradzić to sie pchacie w bagno  czasami

dopuki inwestujesz to się opłaca  , ale potem wydojony musi zwracać albo kombinować 

Edytowane przez stach12
a
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, stach12 napisał:

syna BOGDANA  jak i tutaj obecnych pewnie 80 % użytkowników w rozliczanie  watu wpierdolił system 

Ale za przeproszeniem jak "wpierdolił" ?? Korzystając z Modernizacji nie ma obowiązku przechodzenia na VAT, możesz zostać na ryczałcie ;) 

Opublikowano

obowiazku nie ma jest za to przywilej US pożycza kwotę wat przy zakupach / modernizacji  bez procentów w chwili zakupów , potem jak to BOGDAN mowi zaczyna doić

15 minut temu, terminator1000 napisał:

Tu potwierdzasz że nie masz pojęcia o vat. Vatowiec i RR płacą cene brutto za towar ale to vatowcowi zrócą vat a RR nie i nawet po pół roku to lepiej późno niż wcale.

Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile można mieć vatu przy zakupie pierdół, ale trzeba zbierać faktury na wszystko.

przy zakupie pierdół jest  pierdoła x stawka  =wat

przy sprzedaży 100 ton pszenicy po 1500 jest

10 500zł  do przodu na ryczałcie 

na wat jest 0 + wat z kosztów + wat z pierdół

bezbarwny ja też jestem  wydojony

• Haha 1