Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Tomasz0611 dzięki ;). ostatnia kontrola zakończona 2 miesiące temu. FR imienne za energie elektryczną bez nr NIPu przechodzą bez najmniejszego problemu. Proponuję poczytać na temat błędów na fakturach.

Co nie zmienia faktu że nota korygująca nie zaszkodzi tak samo jak korekta fr przez sprzedawcę.

Opublikowano
1 godzinę temu, TOME11 napisał:

A co w przypadku finansowania fabrycznego? Wkład własny 25% kwoty netto. Resztę do dilera wpłaca finansowanie. Vat wpłaca się w 3 miesiącu na poczet kredytu. Normalnie idzie odzyskać VAT mimo, że to w ogromnej większości finansowanie "płaciło" dilerowi? Jak to wygląda?

idzie odzyskać ale do ręki nie dostaniesz bo sam nie dałeś 🙃 😄

Po prostu Ty wpłacasz 25 % , 75 % kredytodawca/finasowanie (razem 100 % ale netto) + 23 % VAT (by było brutto) .Ten VAT daje kredytodawca i jak uzyskasz zwrot to oddajesz mu ten VAT . 

Opublikowano
1 godzinę temu, kris148a napisał:

Ja płaciłem za te faktury ale z konta prywatnego należącego do mnie osobiście a nie z konta rolniczego

To zmienia postać rzeczy, bo potwierdzenie przelewu masz. W takim wypadku mogą zakwestionować odliczenie vatu z tych faktur.

Opublikowano

OStatnio sprzątając samochód znalazłem teczkę z fakturami zakupowymi, na dosyć spora kwotę, rozliczam się miesięcznie, moja księgowa twierdzi że nie przejdą faktury starsze niż 3 miesiące, w internecie piszą że jest możliwe rozliczenie tych faktur poprzez poprawienie jpk v7 i korekta wszystkich rozliczeń, to prawda, miał ktoś taką sytuacje?

Opublikowano (edytowane)

Prawda, da się rozliczyć starsze faktury, tylko trzeba robić korekty JPK, miałem taką sytuację 2 czy 3 miesiące temu, faktura prawie z przed roku i normalnie rozliczona ;) Księgowej się nie chce i tyle ... Albo kwota nie dosyć spora.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

kris148a coś ty im zrobił że się czepiają albo lepiej co było na tych fakturach bo jakie ma znaczenie z jakiego konta czy gotówką czy jak płacone .

Jak jest faktura to jest i byle było to co na niej było jak środek trawały bo obrotowe trudno udowodnić 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Prawda, da się rozliczyć starsze faktury, tylko trzeba robić korekty JPK, miałem taką sytuację 2 czy 3 miesiące temu, faktura prawie z przed roku i normalnie rozliczona ;) Księgowej się nie chce i tyle ... Albo kwota nie dosyć spora.

Tak właśnie myślałem że się księgowej nie chcę, Vatu na ok 3 tys jest z tych faktur

Opublikowano

Wow, jak dla mnie księgowa już do zmiany. Czasem zrobią Ci kontrol, do 5 lat wstecz i jak jest jakiś błąd sprzed np 4 lat który wykryje us, to chcąc nie chcąc musisz złożyć korektę.

Co do potwierdzeń przelewów, to czy z konta prywatnego czy z gospodarstwa, w moim us bez znaczenia.

Opublikowano
12 godzin temu, majkel207 napisał:

OStatnio sprzątając samochód znalazłem teczkę z fakturami zakupowymi, na dosyć spora kwotę, rozliczam się miesięcznie, moja księgowa twierdzi że nie przejdą faktury starsze niż 3 miesiące, w internecie piszą że jest możliwe rozliczenie tych faktur poprzez poprawienie jpk v7 i korekta wszystkich rozliczeń, to prawda, miał ktoś taką sytuacje?

Mój urząd twierdzi, że "fakturę można rozliczyć w ciągu trzech okresów rozliczeniowych, tym właściwym + 2 okresy następne".

• Like 1
Opublikowano

A co za różnica z jakiego konta płacisz za fakturę ,ważne jest potwierdzenie wpłaty

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.03.2021 o 18:31, kris148a napisał:

Ja płaciłem za te faktury ale z konta prywatnego należącego do mnie osobiście a nie z konta rolniczego 

Nie ma znaczenia z jakiego konta płacisz byle było Twoje i było zapłacone. Cały ten VAT jest tak popierdololony, że aż śmieszne że to funkcjonuje. 

I mówię to po pierwszym miesiącu na Vacie 

Edytowane przez ravoj
  • Like 2
Opublikowano

Jak odliczasz to co można to nic nie grozi ,10 l benzyny do piły i wykaszarki nie odliczam ,po co robić sobie problemy

Opublikowano (edytowane)

a ja odliczam i w US byłem chyba z 4-5 razy i na wszelkie pytania odpowiadałem tak że widać było że pani próbuje mnie złapać ale jej nie wychodzi (słabą minę miała).
Od roku mam święty spokój jak narazie. Jak ktoś się tak całkiem boi i chce mieć tylko fajne faktury, łatwe odliczanie itp to nie wiem czy powinien zaczynać przygodę z VAT.

Edytowane przez Nikita_Bennet
  • Like 2
Opublikowano

Niezły kanciarz jesteś to już dawno wyczułem ,teraz się przyznałeś

Opublikowano

Panowie wyplacal ktos ostatnio vat w trybie przyspieszonym czyli 30 dni? Mam do wypłaty ok 40k. Ksiegowa mowi ze juz nie można takiej sumy w trybie przyspieszonym, można chyba dl 5k

Opublikowano
1 godzinę temu, roni9411 napisał:

Panowie wyplacal ktos ostatnio vat w trybie przyspieszonym czyli 30 dni? Mam do wypłaty ok 40k. Ksiegowa mowi ze juz nie można takiej sumy w trybie przyspieszonym, można chyba dl 5k

no też jestem ciekaw , z 4 lata temu też chciałem przyśpieszony a dopiero co wprowadzili właśnie że nie można  , tzn można było (limitu nie było )ale to trzeba podanie , coś tam jeszcze i kontrol przed  , także musiałem czekać , a też ładna kwota -30000 zł 

• Thanks 1
Opublikowano

A jeszcze mam jedno pytanie,  kupuje teraz drukarkę,  mogę od niej odliczyć 100% ? I teraz jak mi się kiedyś popsuje to jak się tego pozbyć żeby było dobrze dla US?

Opublikowano (edytowane)

Ja odliczam 100% ,sam rozliczam vat to muszę drukować ,płacę też internetowo ,więc pokwitowanie przelewu drukować trzeba , jak się posuje to do elektrośmieci 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Gmina odbiera stare meble ,elektronarzedzia ,wszystko co nie idzie w worek do plastiku ,szkła ,papieru czy ogólny kosz, nikogo nie obchodzi faktura odbioru czy pokwitowanie, to nie środek trwały żeby musiała być faktura sprzedaży

Opublikowano

też mam drukarkę z odliczonym 100 % VATem , faktury , jakies dokumenty , tylko do tej pory nie kupowałem papieru jeszcze na VAT , 

laptopa mam już 50% odliczonego bo to wiadomo że nie tylko "służbowy" 

A co do zepsutej drukarki popsuje się to wyrzucisz i już , ewentualnie potrzymaj z 2 lata zepsutą , albo załatw papier od kogoś że zepsuta , sam nawet o tym nie pomyślałem bo nie zakładam że się zaraz popsuje 

Opublikowano

Najlepiej by było "sprzedać" jakiejś osobie prywatnej z dopiskiem uszkodzony za śmieszne pieniądze i mieć święty spokój ale w sumie to tylko elektronika i tak jak mówicie możecie wyrzucić do śmieci,  przecież nawet glupia lampa do ciagnika jak się zepsuje to tez sie wyrzuca 

Opublikowano

a wiertarki szlifierki popsuły mi się i nawet zapomniałem o nich , co Ty się przejmujesz jak raz na parę lat drukarkę kupisz to nikt się nie czepnie , problem i oszustwo to bedzie jak drukarka Ci niby siądzie po roku albo i częściej to juz wiadomo że jakieś przekręty