Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To co że miałeś na koncie 50 tys a drugie 50 miałeś w skarpetach w chałupie i kto kto ci powie że nie mogłeś mieć tak .JA to już się nie odzywam bo tylko każdy szuka sobie pod górkę .

Opublikowano

Nikt ci nie powie że nie możesz, ale wiem jak to wygląda mniej więcej bo koleżanka pracuje w US w komórce VAT. Jeżeli coś jest legalne to po co utrudniać sobie życie.

Urzędnicy te luki sobie zostawiają.

Opublikowano

koledzy mam pytanie jestem vatowcem i zakupiłem  cielaczka od rolnika tez watowca  ale on  mowi ze nie musi wystawiac faktury wat, tylko prowadzi jakis rejestr w zeszycie gdzie ten cielak poszedł słyszeliscie cos o czyms takim?

Opublikowano
2 godziny temu, lolek1 napisał:

koledzy mam pytanie jestem vatowcem i zakupiłem  cielaczka od rolnika tez watowca  ale on  mowi ze nie musi wystawiac faktury wat, tylko prowadzi jakis rejestr w zeszycie gdzie ten cielak poszedł słyszeliscie cos o czyms takim?

Bzdury plecie

Powinien wystawić i tyle, kwestia czasu i zacznie wystawiać

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ale znalazłem  cos  na  stronie 502 i tam jest  ze to jest - ewidencja sprzedazy nieudokumentowanej. Ale sam tego do konca nie rozumiem.

Edytowane przez lolek1
Opublikowano

@lolek1 Tak, jest coś takiego jak "ewidencja sprzedażny nieudokumentowanej" ale ona dotyczy się tylko w przypadku sprzedaży osobie nie będącej na Vacie. Jeżeli Vatowiec sprzedaje Vatowcowi to jest zobowiązany wystawić fakturę vat i koniec i kropka. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak cielaczek był na niego. Ale  jak on jest przekonany  w tym  to co ja mu moge nakazac  , ja za to nie odpowiadam tylko on.

Edytowane przez lolek1
Opublikowano

tylko że ktoś mądry mógłby kminić skąd cielak szedł od urodzenia do uboju i tutaj popytać o faktury 😉
US jednak nie ma dostępu do takich rzeczy w ARiMR. Zresztą nie wiem czy jest sens kruszyć kopie bo tam VAT jest jaki? 8% Grosze wyjdą i czym innym idzie to nadgonić.

Opublikowano
36 minut temu, Sadek napisał:

Nikt nie leży, on nigdzie nie wpisze że sprzedał.

16 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

tylko że ktoś mądry mógłby kminić skąd cielak szedł od urodzenia do uboju i tutaj popytać o faktury 😉
US jednak nie ma dostępu do takich rzeczy w ARiMR. Zresztą nie wiem czy jest sens kruszyć kopie bo tam VAT jest jaki? 8% Grosze wyjdą i czym innym idzie to nadgonić.

Podczas kontroli US żądał księgi rejestracji z ARiMR

Opublikowano (edytowane)

US zażądał podczas kontroli czy poprosił podczas czynności sprawdzających (i pewnie przyspieszony zwroty był)? Pytam bo są to całkiem inne czynności 😉
Czy kontrolowany zapytał o podstawę prawną żądania dokumentu który nie leży w gestii US tylko ARiMR? Czy dostał odp?
Skarbówka wiele rzeczy chce, ostatnio też miałem upierdliwą panią a za to że chciała się wykazać to na większość pytań dostała odpowiedzi w stylu że nie są władni bo od tego jest inna instytucja albo najlepsze - że mam pokazać dowody od wszystkich przyczep-ja że wyrejestrowane i może kiedyś zarejestruję bo podlega ponownej rejestracji a kobitka sie upiera że ma być zarejestrowana a ja że wokół komina jeżdżę to ja jej ustawę prawo o ruchu drogowym i jak się pani upiera to niech się dokształci 😉i zapraszam na podwórko sobie pani policzy ile mam.
Tak samo nakaz płatniczy i czy mam na tę powierzchnię dopłaty - ja że mogę się ubiegać o dopłaty a nie mam obowiązek na każdy ha który mam się o nie ubiegać, poza tym nie jesteście organem kontrolnym co do dopłat.
Albo tekst napisze mi pan oświadczenie, ja że napiszę informację lub wyjaśnienie, ewentualnie uzupełnienie mogę napisać ale do oświadczenia to mnie nie zmusi bo to są czynności sprawdzające i na tym etapie to mogę ją poinformować itp a do oświadczenia (które tak lubią urzędnicy) nie można potem nic zmienić (kto kiedyś pisał i potem się wkopał to wie).
Rozmowa trwała z 20-25 minut, 2 starsze panie też podpytywały mnie (np o to czy świadczę usługi kombajnem a ja że nie bo nie muszę prowadzić gospodarstwa tak żeby dawało mi zysk, mogę nieudolnie je prowadzić i się uczyć na błędach a po to przeszedłem na VAT bo mi się opłaca) i dziewczyna odpuściła, obyło się bez kontroli na miejscu itp.
Tak więc US może wiele chcieć tak jak i inne instytucje, pytanie czy mają prawo żądać tego co żądają. U nas swego czasu w Wydziale Komunikacji też dziwili i czasem szukali dziur w całym, kilka osób wymienili i się uspokoiło.

Albo podobna sytuacja - dostawczaki na kategorię B do 3,5tony (homologowane czasem do 6,5ton) z zabudową do żywca u rolnika handlarza który nie kupuje na siebie tylko na handel. Pytałem ITD - nie do ruszenia (no chyba że przeważony lub usterki), w US nie do ruszenia, policja, nie do ruszenia (no chyba że usterki lub naruszenie PoRD), ARiMR - nie do ruszenia. A handelek kwitł swego czasu 😉 a goście spod zambrowa jak nie dalej jeździli nawet pod granicę z litwą i OK po cielaki, oczywiście mniej uczęszczanymi drogami.

Edytowane przez Nikita_Bennet
  • Like 2
Opublikowano

No dobrze  ale odpowiada  ten co sprzedawał  cielaka  w razie jakiejs kontroli  dlaczego nie wystawił faktury ? kupujacy  zapłacił i tyle nie zmusi  go.

Opublikowano

Panowie mam na koncie VAT parę groszy z cukrowni. Mogę zapłacić Agrolokowi za opryski w trybie SP żeby pozbyć się tych pieniędzy? Agrolok może dzownic i mieć pretensje ze im tak zapłaciłem? 

Opublikowano
2 godziny temu, michal_xs napisał:

Panowie mam na koncie VAT parę groszy z cukrowni. Mogę zapłacić Agrolokowi za opryski w trybie SP żeby pozbyć się tych pieniędzy? Agrolok może dzownic i mieć pretensje ze im tak zapłaciłem? 

Pewnie że możesz. Nic Ci Agrolok nie może powiedzieć.

• Like 1