Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, PATr napisał:

Ja odliczam po 50% ale ze wszystkich numerów, czyli 4x telefon i internet stacjonarny

Na logike po co w gospodarstwie 4 telefony ,chyba że firma

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
2 godziny temu, przemol87 napisał:

Wszystko co jest zwiazane z prowadzeniem gospodarstwa..., opał, gaz itp. Musisz umiec to uzasadnic przy kontroli

gadałem z gaziarzem żeby 1-2 butle wziąć to mówił od razu - taniej będzie bez faktury ;)

9 minut temu, Sadek napisał:

Znajomy odlicza środki czystości, Ja odliczam ubrania robocze  plus pasta BHP.

mydło, mydło w płynie, pasta BHP bez problemu. Ja tam biorę np po kilka rzeczy np 3 różne mydła aby były 3 pozycje na fakturze i jedną z nich wykreślam i wtedy wiadomo co poszło na cele prywatne a co do gospodarstwa.
Odzież, buty, rękawice 100% odliczenia, czapki nie wrzucałem nigdy.

Opublikowano
Dnia 26.01.2019 o 21:05, agrarmrc napisał:

Ciekawe czy tylko "straszą", a może coś więcej wiedzą?

Vat.thumb.png.23f95c432d9ddc55c83eebe075d1773e.png

kolego to nas nie dotyczy chyba że ktoś ma firmę tylko jestem ciekaw jak to będzie bo miało też już nie być podpisu pitem a dalej można wysłać tak tylko teraz pita za 2017 idzie 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

mam neostradę 20Mbit do której internet komórkowy się nie umywa.

Wszystko zależy od tego gdzie się mieszka, u mnie neostrada była max 7Mbit, youtube hd było problemem, w dotaku ciągle był problem z zawieszająca się centralą.

A teraz LTE mam 7992333176.png a bywa i 7990454401.png

Limit 999GB za 51zł netto.

Edytowane przez Arek
Opublikowano
22 minuty temu, maniek20 napisał:

kolego to nas nie dotyczy chyba że ktoś ma firmę tylko jestem ciekaw jak to będzie bo miało też już nie być podpisu pitem a dalej można wysłać tak tylko teraz pita za 2017 idzie 

Tak grudzień poszedł, ale nie wiadomo jak styczeń. Ale jak coś to darmowy e-puap jest jeszcze.

Opublikowano
1 minutę temu, Sadek napisał:

Tak grudzień poszedł, ale nie wiadomo jak styczeń. Ale jak coś to darmowy e-puap jest jeszcze.

poszedł grudzień i reszta też na stronie taxmachina czytaj  tylko przez podpis zaufany nie idzie albo deklaracja albo jpk tylko ma pit lub podpis elektroniczyny 

Opublikowano

Podpisywałem Profilem Zaufanym od lutego 2018 tak do czerwca , później już tylko Pitem . Profil "się powiesił" , sprawdzałem , ustawiałem , aktualizowałem i nic . Mieliście podobny problem ?

Opublikowano

ja stwierdziłem że łatwiej jest walić pit i tak profilem robiłem może 2 razy 

Opublikowano
2 godziny temu, Arek napisał:

Wszystko zależy od tego gdzie się mieszka, u mnie neostrada była max 7Mbit, youtube hd było problemem, w dotaku ciągle był problem z zawieszająca się centralą.

tak jak piszesz, tyle że u mnie LTE to max 5-6Mbit niezależnie od opa i to przy dobrej pogodzie itp. Tak jak dziś to i 1Mbit jest max. Neostrada ma pewne te 16-17Mbit ostatnio (kiedyś było 20 ale możliwości centrali się chyba kończą). No i jest to stabilne i pingi są sensowne. Do wielu rozmów po infoliniach czy sklepach gdzie nie używają komórek bardzo często dzwonię ze stacjonarki bo tam i są minuty i nie zrywa zasięgu. Komórka jest OK jak wyjdę z domu ;)
Nie ukrywam że akurat kończy mi się abo na stacjonarny+adsl i mają w tym roku budować BTSa i ciekaw jestem czy nie zrobię jak Ty bo obecnie moje karty sim to przeważnie używane poza miejscem zamieszkania.

Opublikowano

Jestem na vacie i chciałbym kupić ciągnik od osoby fizycznej. Rozumiem, że vatu niestety nie będę mógł sobie odpisać bo faktury nie dostanę tylko umowę kupna sprzedaży. Ale jeśli za kilka lat będę chciał go odsprzedać to wtedy będę musiał vat odprowadzić?

Opublikowano

Dobrze rozumujesz. Za kilka lat jak nic się nie zmieni możesz to obejść robiąc darowiznę na kogoś w bliskim pokrewieństwie a po pół roku sprzedaż przez obdarowanego na umowę K-S.

Opublikowano
Dnia 28.01.2019 o 00:23, Nikita_Bennet napisał:

tak jak piszesz, tyle że u mnie LTE to max 5-6Mbit niezależnie od opa i to przy dobrej pogodzie itp. Tak jak dziś to i 1Mbit jest max. Neostrada ma pewne te 16-17Mbit ostatnio (kiedyś było 20 ale możliwości centrali się chyba kończą)

😯a u mnie neostrada wyciąga 4 Mb/s 🤨 i to jest max , ba wcześniej to 1,2 wyciągała , najlepsze że puścili przez województwo rurki na światłowody i puste stoją 🤣😣

Opublikowano

Jestem Vatowcem, czy muszę prowadzić kpir? Jak chciałem kupić telefon i abonament przenieść na vat to mi powiedzeli że nie mogę bo muszę mieć regon? A czegoś takiego nie mam. A jeszcze jak mam fakturę za wodę i energię na imię i nazwisko a nie na gospodarstwo rolne to mogę vat odliczyć? Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Imię nazwisko plus NIP.  Kobieta w tauronie mówiła że na działalność jest wysoka stawka za kW i zrezygnowałem. Liczą ci prąd jak dla przedsiębiorców. VAT nie pokryłby różnicy w cenie. 

Ad do postu wcześniej. Wymagają regon do przejścia na VAT w telekomunikacji. A regon dostajesz wraz z założeniem działalności więc nie rozumiem jak można być na VAT i nie mieć regonu. 

Opublikowano
Dnia 12.02.2019 o 11:20, Marcin79 napisał:

Jestem Vatowcem, czy muszę prowadzić kpir? Jak chciałem kupić telefon i abonament przenieść na vat to mi powiedzeli że nie mogę bo muszę mieć regon? A czegoś takiego nie mam. A jeszcze jak mam fakturę za wodę i energię na imię i nazwisko a nie na gospodarstwo rolne to mogę vat odliczyć? Z góry dziękuję za pomoc

A kto cie rozlicza do skarbowego. Ja od faktury za energię  odliczam 70% vatu na gospodarstwo. Faktury nie sa na działalność gospodarczą tylko prywatne.

Opublikowano

Jak to jest z przejściem n vat, trzeba pierwsze wyrobić regon dopiero później można złożyć wniosek w urzędzie skarbowym o przejście na vat. Chciałem od marca a podobno trzeba do końca lutego wniosek złożyć a na regon czeka się około tygodnia. Czy może da rade złożyć wniosek a później dowieść regon.? Może ktoś coś takiego przerabiał